GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste: Posljedice koronavirusa na CEE ograničene, koristi od nižih cijena robe

  Erste: Posljedice koronavirusa na CEE ograničene, koristi od nižih cijena robe
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2020 / 08:58
Autor: SEEbiz / indikator.ba
ANALIZA - Posljedice koronovirusa trebale bi ostati ograničen za ekonomije Srednje i Istočne Europe (CEE) ako se virus bude zadržao u kratkom vremenu. CEE, kao neto uvoznik robe, mogao bi imati koristi od nižih cijena robe, navodi Erste u svojoj analizi.

Izbijanje koronavirusa rezultiralo je povećanom neizvjesnošću i tržišnim strahovima od ekonomskog razvoja, budući da se broj zaraženih dinamički povećava.

- Zabrinutost zbog izraženijeg utjecaja raste samo zato što se tržište čini krhkijim u odnosu na vrijeme kad se pojavio SARS krajem 2002. Tada je udio kineske ekonomije u globalnom BDP-u bio znatno niži (8,7% nasuprot 19,3% kao 2019. godine, prema MMF-u) i time je svijet bio otporniji na slabljenje potražnje u Kini, obrazlažu u Erste-u.

Dalje, globalna ekonomija bila je na dobrom putu oporavka: SARS je kineski rast smanjio samo u periodu između prvog i drugog tromjesečja 2003. (s 11% na 9%), dok na godišnju dinamiku rasta nije utjecao. Neke studije ipak sugeriraju da je bez SARS-a kineski BDP mogao biti viši za 1%.

- Puni utjecaj koronavirusa tek treba vidjeti. Daljnje širenje virusa ponajprije pogađa sektor usluga u Kini i slabi domaću potražnju, kosntatiraju u Ersteu.

Učinak za ekonomije Srednje i Istočne Europe u cjelini, prema ovoj banci trebao bi ostati zanemariv ako se virus buder zadržao u kratkom vremenu.

- Ako ništa drugo, negativni učinci će vjerovatno doći posredno kroz niži globalni rast zbog usporavanja u Kini i povećanja nivoa neizvjesnosti. Pojedini sektori kao što su proizvođači robe (posebno bakar i čelik) ili globalni lanci vrijednosti koji se isključivo oslanjaju na inpute iz Kine imaju veću vjerojatnost da će patiti od prekida proizvodnje. Turizam će se također vjerovatno suočiti s usporavanjem. S druge strane, CEE, kao neto uvoznik robe, mogao bi imati koristi od nižih cijena. zaključuju u Ersteu.

Tagovi: koronavirus, Erste, regija, Srednja Europa, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
HZZO uzeo zajam od dvije milijarde kuna
ZAJAM
HZZO uzeo zajam od dvije milijarde kuna
ZAGREB - Pad prihoda i veći troškovi zbog epidemije koronavirusa prisilili su Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) da uzme zajam od 2 milijarde kuna, piše u petak Jutarnji list.
U Europi se otvaraju barovi, nastavlja se popuštanje mjera u SAD-u
POPUŠTANJE
U Europi se otvaraju barovi, nastavlja se popuštanje mjera u SAD-u

LONDON - U Europi se u četvrtak nastavilo popuštanje mjere ograničenog kretanja zahvaljujući slabljenju pandemije koronavirusa, što odudara od novih rekorda srušenih u Latinskoj Americi i podatka o 100.000 umrlih u Sjedinjenim Državama.

Marić otkrio gdje idu prve europske milijarde
OTKRIĆA
Marić otkrio gdje idu prve europske milijarde

ZAGREB - Ministar financija je objasnio kome će ići prve milijarde eura iz Fonda solidarnosti Europske unije za potporu gospodarstvu, koliko ljudi danas ovisi o državnom proračunu, a bilo je riječi i o nadolazećim parlamentarnim izborima.

SAD: Preko dva milijuna novih zahtjeva za naknadu za nezaposlenost
TRŽIŠTE RADA
SAD: Preko dva milijuna novih zahtjeva za naknadu za nezaposlenost
WASHINGTON - Više od dva milijuna građana Sjedinjenih Država podnijelo je u prošlom tjednu zahtjev za isplatu naknade za nezaposlenost, objavila je u četvrtak američka vlada.
Francuska vodeće europsko odredište za nove strane investicije
INVESTICIJE
Francuska vodeće europsko odredište za nove strane investicije
PARIZ - Francuska je po prvi put zauzela poziciju glavnog europskog odredišta za nove strane investicije, ostavivši iza sebe Veliku Britaniju i Njemačku, pokazalo je u četvrtak istraživanje konzultantske tvrtke EY.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE