GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste: Posljedice koronavirusa na CEE ograničene, koristi od nižih cijena robe

  Erste: Posljedice koronavirusa na CEE ograničene, koristi od nižih cijena robe
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2020 / 08:58
Autor: SEEbiz / indikator.ba
ANALIZA - Posljedice koronovirusa trebale bi ostati ograničen za ekonomije Srednje i Istočne Europe (CEE) ako se virus bude zadržao u kratkom vremenu. CEE, kao neto uvoznik robe, mogao bi imati koristi od nižih cijena robe, navodi Erste u svojoj analizi.

Izbijanje koronavirusa rezultiralo je povećanom neizvjesnošću i tržišnim strahovima od ekonomskog razvoja, budući da se broj zaraženih dinamički povećava.

- Zabrinutost zbog izraženijeg utjecaja raste samo zato što se tržište čini krhkijim u odnosu na vrijeme kad se pojavio SARS krajem 2002. Tada je udio kineske ekonomije u globalnom BDP-u bio znatno niži (8,7% nasuprot 19,3% kao 2019. godine, prema MMF-u) i time je svijet bio otporniji na slabljenje potražnje u Kini, obrazlažu u Erste-u.

Dalje, globalna ekonomija bila je na dobrom putu oporavka: SARS je kineski rast smanjio samo u periodu između prvog i drugog tromjesečja 2003. (s 11% na 9%), dok na godišnju dinamiku rasta nije utjecao. Neke studije ipak sugeriraju da je bez SARS-a kineski BDP mogao biti viši za 1%.

- Puni utjecaj koronavirusa tek treba vidjeti. Daljnje širenje virusa ponajprije pogađa sektor usluga u Kini i slabi domaću potražnju, kosntatiraju u Ersteu.

Učinak za ekonomije Srednje i Istočne Europe u cjelini, prema ovoj banci trebao bi ostati zanemariv ako se virus buder zadržao u kratkom vremenu.

- Ako ništa drugo, negativni učinci će vjerovatno doći posredno kroz niži globalni rast zbog usporavanja u Kini i povećanja nivoa neizvjesnosti. Pojedini sektori kao što su proizvođači robe (posebno bakar i čelik) ili globalni lanci vrijednosti koji se isključivo oslanjaju na inpute iz Kine imaju veću vjerojatnost da će patiti od prekida proizvodnje. Turizam će se također vjerovatno suočiti s usporavanjem. S druge strane, CEE, kao neto uvoznik robe, mogao bi imati koristi od nižih cijena. zaključuju u Ersteu.

Tagovi: koronavirus, Erste, regija, Srednja Europa, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE