GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste: Posljedice koronavirusa na CEE ograničene, koristi od nižih cijena robe

  Erste: Posljedice koronavirusa na CEE ograničene, koristi od nižih cijena robe
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2020 / 08:58
Autor: SEEbiz / indikator.ba
ANALIZA - Posljedice koronovirusa trebale bi ostati ograničen za ekonomije Srednje i Istočne Europe (CEE) ako se virus bude zadržao u kratkom vremenu. CEE, kao neto uvoznik robe, mogao bi imati koristi od nižih cijena robe, navodi Erste u svojoj analizi.

Izbijanje koronavirusa rezultiralo je povećanom neizvjesnošću i tržišnim strahovima od ekonomskog razvoja, budući da se broj zaraženih dinamički povećava.

- Zabrinutost zbog izraženijeg utjecaja raste samo zato što se tržište čini krhkijim u odnosu na vrijeme kad se pojavio SARS krajem 2002. Tada je udio kineske ekonomije u globalnom BDP-u bio znatno niži (8,7% nasuprot 19,3% kao 2019. godine, prema MMF-u) i time je svijet bio otporniji na slabljenje potražnje u Kini, obrazlažu u Erste-u.

Dalje, globalna ekonomija bila je na dobrom putu oporavka: SARS je kineski rast smanjio samo u periodu između prvog i drugog tromjesečja 2003. (s 11% na 9%), dok na godišnju dinamiku rasta nije utjecao. Neke studije ipak sugeriraju da je bez SARS-a kineski BDP mogao biti viši za 1%.

- Puni utjecaj koronavirusa tek treba vidjeti. Daljnje širenje virusa ponajprije pogađa sektor usluga u Kini i slabi domaću potražnju, kosntatiraju u Ersteu.

Učinak za ekonomije Srednje i Istočne Europe u cjelini, prema ovoj banci trebao bi ostati zanemariv ako se virus buder zadržao u kratkom vremenu.

- Ako ništa drugo, negativni učinci će vjerovatno doći posredno kroz niži globalni rast zbog usporavanja u Kini i povećanja nivoa neizvjesnosti. Pojedini sektori kao što su proizvođači robe (posebno bakar i čelik) ili globalni lanci vrijednosti koji se isključivo oslanjaju na inpute iz Kine imaju veću vjerojatnost da će patiti od prekida proizvodnje. Turizam će se također vjerovatno suočiti s usporavanjem. S druge strane, CEE, kao neto uvoznik robe, mogao bi imati koristi od nižih cijena. zaključuju u Ersteu.

Tagovi: koronavirus, Erste, regija, Srednja Europa, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Svjetska banka gotovo prepolovila prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Svjetska banka gotovo prepolovila prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
WASHINGTON - Hrvatsko gospodarstvo porast će iduće godine gotovo upola slabije no što se očekivalo, prognozirala je Svjetska banka, istaknuvši visoku inflaciju koja je pritisnula realne plaće i vanjsku potražnju u ključnim trgovinskim partnerima, poput Njemačke.
Proizvođačke cijene europske industrije ubrzale u kolovozu; u Hrvatskoj usporavanje
CIJENE
Proizvođačke cijene europske industrije ubrzale u kolovozu; u Hrvatskoj usporavanje
ZAGREB - Proizvođačke cijene u industriji EU-a i eurozone ponovo su ubrzale u kolovozu, uz podršku kontinuranog snažnog rasta cijena energije, dok je u Hrvatskoj njihov rast naglo usporio, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.
Industrijska proizvodnja nastavila rast
TREND
Industrijska proizvodnja nastavila rast
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u kolovozu je u usporedbi s srpnjem bila niža za 0,8%.
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u kolovozu ove godine pao je za 0,2 posto prema srpnju te 0,4 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
CIJENE
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
ANKARA - Turski predsjednik svakako želi biti i politički i gospodarski čimbenik ne samo u regiji. Ali gospodarski je to teško moguće dok se turska lira sve više približava hiperinflaciji: u rujnu je dostigla 83,45%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE