GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste: Posljedice koronavirusa na CEE ograničene, koristi od nižih cijena robe

  Erste: Posljedice koronavirusa na CEE ograničene, koristi od nižih cijena robe
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2020 / 08:58
Autor: SEEbiz / indikator.ba
ANALIZA - Posljedice koronovirusa trebale bi ostati ograničen za ekonomije Srednje i Istočne Europe (CEE) ako se virus bude zadržao u kratkom vremenu. CEE, kao neto uvoznik robe, mogao bi imati koristi od nižih cijena robe, navodi Erste u svojoj analizi.

Izbijanje koronavirusa rezultiralo je povećanom neizvjesnošću i tržišnim strahovima od ekonomskog razvoja, budući da se broj zaraženih dinamički povećava.

- Zabrinutost zbog izraženijeg utjecaja raste samo zato što se tržište čini krhkijim u odnosu na vrijeme kad se pojavio SARS krajem 2002. Tada je udio kineske ekonomije u globalnom BDP-u bio znatno niži (8,7% nasuprot 19,3% kao 2019. godine, prema MMF-u) i time je svijet bio otporniji na slabljenje potražnje u Kini, obrazlažu u Erste-u.

Dalje, globalna ekonomija bila je na dobrom putu oporavka: SARS je kineski rast smanjio samo u periodu između prvog i drugog tromjesečja 2003. (s 11% na 9%), dok na godišnju dinamiku rasta nije utjecao. Neke studije ipak sugeriraju da je bez SARS-a kineski BDP mogao biti viši za 1%.

- Puni utjecaj koronavirusa tek treba vidjeti. Daljnje širenje virusa ponajprije pogađa sektor usluga u Kini i slabi domaću potražnju, kosntatiraju u Ersteu.

Učinak za ekonomije Srednje i Istočne Europe u cjelini, prema ovoj banci trebao bi ostati zanemariv ako se virus buder zadržao u kratkom vremenu.

- Ako ništa drugo, negativni učinci će vjerovatno doći posredno kroz niži globalni rast zbog usporavanja u Kini i povećanja nivoa neizvjesnosti. Pojedini sektori kao što su proizvođači robe (posebno bakar i čelik) ili globalni lanci vrijednosti koji se isključivo oslanjaju na inpute iz Kine imaju veću vjerojatnost da će patiti od prekida proizvodnje. Turizam će se također vjerovatno suočiti s usporavanjem. S druge strane, CEE, kao neto uvoznik robe, mogao bi imati koristi od nižih cijena. zaključuju u Ersteu.

Tagovi: koronavirus, Erste, regija, Srednja Europa, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Ekonomska aktivnost u eurozoni u srpnju bez većih promjena
SIGNALI
Ekonomska aktivnost u eurozoni u srpnju bez većih promjena
FRANKFURT - Gospodarska aktivnost u europodručju u srpnju je praktički stagnirala, pokazalo je istraživanje analitičke tvrtke S&P Global i Hamburške komercijalne banke (HCOB).
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZADUŽENOST
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u zadržao se i u prvom tromjesečju znatno ispod europskog prosjeka, pokazalo je u ponedjeljak izvješće europskog statističkog ureda
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju ove godine bilo 1.7 milijuna zaposlenih, što je dva posto više nego mjesec ranije, a 2.2 posto više nego u lipnju lani, pri čemu je stopa registrirane nezaposlenosti pala na 4.7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ZARADE
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u svibnju je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE