GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EP prekinuo pregovore o proračunu

EP prekinuo pregovore o proračunu
PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2020 / 23:15
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europski parlament je priopćio u četvrtak navečer da je prekinuo pregovore sa zemljama članicama o budućem višegodišnjem proračunu EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. po cijenu da odgodi plan oporavka od pandemije koronavirusa vrijedan 750 milijarda eura.

"Europski zastupnici će se vratiti za pregovarački stol kad Vijeće (koje zastupa zemlje članice) pokaže stvarnu volju za postizanje dogovora", navodi u priopćenju.

Glasnogovornik njemačkog predsjedništava EU-a izrazio je žaljenje zbog "propuštene prilike".

Predsjednici država i vlada EU-a dogovorili su se u srpnju o sedmogodišnjem proračunu vrijednom 1074 milijarde eura. No parlament traži znatno veći iznos koji će napose biti namijenjen za "petnaest glavnih programa" EU-a. No odluka o tom pitanju donijet će se tek za nekoliko godina.

Eurozastupnici su u četvrtak u svom pismu odbili ponuđenu nagodbu njemačkog predsjedništva s povećanjem od nekih 9 milijarda eura.

"Razočaran sam", napisao je parlamentarni pregovarač Jan Van Overtveldt u svom pismu ocijenivši da u novom prijedlogu nema "ništa nova".

S obzirom da je bilo iznimno teško postići dogovor zemalja članica o proračunu, njemačko predsjedništvo je sve dosad odbijalo povećati njegov ukupan iznos.

Takozvane "štedljive" zemlje (Nizozemska, Danska, Švedska, Austrija i Finska) odlučno se protive bilo kakvom novom povećanju.

Još jedno sporno pitanje opterećuje pregovore Parlamenta i Vijeća: donošenje strožih propisa radi smanjenja ili obustave isplate europskih fondova u slučaju povrede vladavine prava.

Prošlog tjedna su se zemlje članice dogovorile o takvom mehanizmu, prvom takvom u EU-u, unatoč protivljenju nekih zemalja.

Velika većina europskih zastupnika želi stroži mehanizam za takve zemlje kao što su Poljska i Mađarska.

Tagovi: Europski parlament, proračun EU, Jan Van Overtveldt, višegodišnji proračun EU
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE