GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomski mudraci očekuju manju stopu recesije za Njemačku

Ekonomski mudraci očekuju manju stopu recesije za Njemačku
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2020 / 17:52
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Stručno vijeće za procjenu gospodarskog stanja procjenjuje pad gospodarskog učinka u Njemačkoj od 5,1 posto što je optimističnije od procjena Njemačke vlade, javljaju njemački mediji u utorak.

"Zahvaljujući snažnom ljetnom oporavku gospodarstva, recesija će ove godine biti manja od očekivanog", stoji u izvješću Stručnog vijeća za procjenu gospodarskog stanja, poznatijim kao "Ekonomskih mudraci", za tekuću godinu.

U procjeni, koja bi službeno trebala biti predstavljena sutra a iz koje mediji citiraju već danas, navodi se kako je na osnovu gospodarskog pada od preko osam posto tijekom proljeća, kada su u Njemačkoj na snazi bile mjere potpunog zatvaranja javnog života, još u lipnju predviđan ukupni gospodarski pad za ovu godinu od 6,5 posto ali da je "neočekivani oporavak" tijekom ljetnog otvaranja utjecao na optimističniju aktualnu procjenu.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier računa s ukupnim padom njemačkog gospodarstva ove godine za 5,5 posto. Toliko je iznosila i stopa pada 2009. tijekom globalne financijske krize.

"Ekonomski mudraci" za sljedeću godinu očekuju rast od 3,7 posto dok bi se gospodarstvo, kako se navodi, na razinu prije pandemije vratilo tek početkom 2022.

"Uvjet za to je da se epidemiološka situacija dovede pod kontrolu i da ne narušavanja važnih međunarodnih tokova robne razmjene kao što je to bio slučaj na proljeće", navodi se u procjeni.

"Ekonomski mudraci" su pohvalili mjere njemačke vlade za poticanje gospodarskog rasta tijekom pandemije.

"Politika je reagirala brzo i odlučno", stoji u procjeni. Istodobno se kritiziraju neke mjere poput smanjenja poreza na dodanu vrijednost što, kako se navodi, nije pogodovalo većoj potrošnji.

"Mudraci" traže dodatne porezne olakšice za poduzeća što je, međutim, sporno pitanje unutar vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije.

Vodeći ekonomski instituti su ovih dana, nakon vijesti o uspješnom testiranju cjepiva protiv koronavirusa kod jedne njemačke tvrtke, prognozirale brzi oporavak gospodarstva već i tijekom početne faze cijepljenja.

Tagovi: ekonomski mudraci, Njemačka, njemačka ekonomija, recesija
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE