GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva

Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2024 / 11:29
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.

Najesen su očekivali rast BDP-a od 1,3 posto. Prema institutima, njemačko gospodarstvo pokazuje znakove cikličke i strukturne slabosti.

“Ciklični i strukturni čimbenici preklapaju se u sporom ukupnom gospodarskom razvoju. Oporavak će vjerojatno započeti u proljeće, ali zamah neće biti pretjerano jak", rekao je Stefan Kooths, voditelj ekonomskih istraživanja Instituta IfW u Kielu, kada je objavljena prognoza.

Glavni pokretač njemačkog gospodarstva ove će godine biti privatna potrošnja, a dogodine snažniji izvoz, stoji u zajedničkom priopćenju IfW-a, münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo te instituta DIW iz Berlina, IWH iz Hallea i RWI iz Essena.

Ekonomska proizvodnja trenutno je na razini koja je jedva viša od one prije koronavirusa. Od tada produktivnost u Njemačkoj stagnira. Istraživači pritom ističu da se domaća i strana gospodarstva više suočavaju s inhibirajućim nego s ohrabrujućim čimbenicima.

Privatna potrošnja počela je rasti kasnije i manje dinamično nego što su instituti u početku očekivali. Njemački izvoz je pao, iako gospodarska aktivnost diljem svijeta raste. Pad izvoza prvenstveno je rezultat manje potražnje za investicijskom robom i intermedijarnim proizvodima koji su važni za Njemačku.

I dalje prisutna neizvjesnost glede ekonomske politike utječe na investicije tvrtki koje će, unatoč očekivanom rastu u idućoj godini, vjerojatno ostati na razini 2017. Za 2024. instituti predviđaju 1,4% jačanje njemačkog BDP-a, što je 0,1 postotnih bodova manje od jesenske prognoze.

Istodobno, u zavodima očekuju da će potrošačke cijene ove godine porasti za 2,3 posto, a iduće za 1,8 posto.

Nezaposlenost će također malo porasti, ali će od proljeća ponovno početi padati. Prema predviđanjima zavoda, stopa nezaposlenosti ove će godine iznositi 5,8 posto, a dogodine 5,5 posto.

Tagovi: NJEMAČKA, EKONOMIJA
PROČITAJ I OVO
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
INFLACIJA
Porastao ključni pokazatelj inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u SAD-u je u ožujku dosegao godišnji rast od 2,7 posto, što je 0,2 postotna boda više nego u veljači, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine.
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
TRŽIŠTE RADA
Ove godine u Hrvatsku stiže preko 200.000 stranih radnika
ANALIZA - Prema privremenim podacima HZMO-a, u ožujku je na Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zabilježeno 1.665.717 osiguranika.
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE