GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomski institut snizio prognoze rasta BDP-a u drugom kvartalu

Ekonomski institut snizio prognoze rasta BDP-a u drugom kvartalu
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2019 / 16:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vrijednost indeksa CEIZ, mjesečnog indikatora poslovnog ciklusa, pala je u svibnju za 1,01 indeksna boda, pa Ekonomski institut zaključuje da je u tom mjesecu ekonomska aktivnosti oslabila u odnosu na travanj.

Unatoč tome, očekuju da će BDP u drugom tromjesečju rasti po stopi od 4 posto, 0,1 postotni bod više nego u prvom tromjesečju, dok desezonirani podaci upućuju na porast od 1,1 posto. Prije mjesec dana, na temelju travanjskog CEIZ-a, analitičari Ekonomskog instituta su predviđali rast BDP-a u drugom kvartalu od čak 4,7 posto. Kako objašnjavaju, njihov je zaključak zasnovan dijelom na rekordnom rastu indeksa u travnju, a snažan rast BDP od 3,9 posto iz prvog kvartala, ističu, može iskazati značajan pozitivan utjecaj na izračun vrijednosti indeksa u drugom tromjesečju.

-Međutim, s obzirom na to da je u prvom tromjesečju 2019. rast BDP-a bio prvenstveno zasnovan na snažnom rastu investicija upitne održivosti, tekuća vrijednost CEIZ indeksa zbog načina njegove procjene može ipak biti djelomično precijenjena, objašnjavaju s Instituta koji je razvio indeks CEIZ. Ujedno napominju da će zaključke o stanju poslovnog ciklusa u drugom tromjesečju ove godine moći "s većim stupnjem pouzdanja donositi tek kada budu objavljene vrijednosti CEIZ indeksa za lipanj". No unatoč blagom smanjenju prognoze ostaju optimistični u svojim prognozama koje su prilično zatekle ostale prognostičare jer su njihova očekivanja, kako za drugi kvartal tako i za cijelu godinu ipak skromnija.

Nakon što je DZS objavio podatak o rastu BDP-a u prvom kvartalu od 3,9 posto, pet glavnih ekonomista najvećih banaka (Zagrebačka banka, PBZ-a, Erste, Addiko i Raiffeisen), povisili su prognoze rasta u ovoj godini s 2,6 na 3 posto, ali i u idućoj godini očekuju usporavanje BDP-a na 2,5 posto.

Iako ne iznose prognoze na kvartalnoj razini, ipak vjeruju da će rast BDP-a u drugom tromjesečju biti sporiji nego u prvom. Kako su za Jutarnji list nedavno kazali Zrinka Živković Matijević iz RBA i Alan Kovač i Erste banke, doprinos investicija rastu BDP-a ostat će značajan i u drugom kvartalu, ali će osobna potrošnja biti nešto slabija.

Prvi službeni podatak o tome koliko je BDP povećan u drugom kvartalu DZS će objaviti na kraju kolovoza. Dosad poznati ekonomski pokazatelji, poput industrijske proizvodnje i prometa u trgovinama ne govore u prilog optimističnim prognozama koje iznosi Ekonomski institut. Neki ekonomisti dovode u pitanje samu metodologiju indeksa CEIZ koji se previše oslanjana na varijable kao što je rast prihoda od PDV-a, a koje mogu varirati na iz različitih razloga. Inače, indeks se sastoji od četiri varijable, a osim prihoda od PDV-a to su još volumen industrijske proizvodnje, promet u maloprodaji i ukupna likvidna sredstva, M4

Tagovi: Ekonomski institut, hrvatski BDP, hrvatski turizam, hrvatski izvoz
PROČITAJ I OVO
Zatvaranje drugih država manji je problem od domaće karantene
LOCKDOWN
Zatvaranje drugih država manji je problem od domaće karantene
ZAGREB - Druga karantena “pomrsit” će planove europskih država o brzom oporavku i izlasku iz krize, piše u subotu Večernji list, navodeći da je Hrvatskoj zatvaranje drugih država manji problem od domaće karantene.
Marić: Iduće godine očekujem silaznu putanju duga
DUG
Marić: Iduće godine očekujem silaznu putanju duga
ZAGREB - Dan nakon što je predstavio rebalans za ovu i proračun za 2021. godinu, gost Dnevnika N1 bio je potpredsjednik Vlade i ministar finanacija Zdravko Marić.
Vujčić: Hrvatska može preživjeti još jedan lockdown
GUVERNER
Vujčić: Hrvatska može preživjeti još jedan lockdown
ZAGREB - "Možemo, sigurno možemo preživjeti čak i da dođe do punog lockdowna. Međutim, mora se imati na umu da je to vrlo skupo, kao što se pokazalo i ovaj put."
Maloprodaja pala sedmi mjesec zaredom, više od 7 posto
LOŠ TREND
Maloprodaja pala sedmi mjesec zaredom, više od 7 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u rujnu potrošnja u maloprodaji pala 7,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već sedmi mjesec zaredom kako je pala, ali sporije nego mjesec dana ranije.
Njemačka vlada ublažila procjenu ekonomskog pada u 2020.
BOLJE PROGNOZE
Njemačka vlada ublažila procjenu ekonomskog pada u 2020.
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ove će se godine smanjiti 5,5 posto, nakon čega bi iduće godine trebalo porasti za 4,4 posto, objavilo je u petak njemačko ministarstvo gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE