GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomska klima u Europi snažno poboljšana u lipnju

Ekonomska klima u Europi snažno poboljšana u lipnju
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2020 / 18:43
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Očekivanja za europsko gospodarstvo snažno su poboljšana u lipnju, odražavajući val optimizma u maloprodaji nakon ublažavanja mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno izvješće Europske komisije.

U Hrvatskoj je indeks ekonomske klime (ESI) u lipnju porastao za 5,8 bodova u odnosu na svibanj, dosegnuvši 84,8 bodova.

Rast indeksa drugi mjesec zaredom, s rekordno niske razine u travnju, na vrhuncu pandemije, odražava poboljšano raspoloženje među poslovnim čelnicima i kompanijama paralelno ublažavanju mjera kojima se nastojalo suzbiti širenje koronavirusa.

Najviše je u lipnju poskočio indeks koji iskazuje očekivanja poslovnih čelnika u maloprodajnom sektoru, za 13 bodova u odnosu na svibaj.

Osjetno je bolje i raspoloženje u uslužnom sektoru, iskazano u rastu indeksa za 7,6 bodova u odnosu na svibanj, a veći optimizam iskazali su i potrošači čiji je indeks porastao 5,9 bodova.

Građevinski sektor također očekuje bolja vremena, što se očitovalo u rastu indeksa za 5,7 bodova.

Najblaže je porastao indeks koji pokazuje očekivanja poslovnih čelnika u industriji, za 2,4 boda.

Entuzijazam poslovnih čelnika u pogledu zapošljavanja donekle je splasnuo u odnosu na svibanj, budući da je indeks u lipnju porastao samo 3,6 bodova. U svibnju uvećan je za 9,7 bodova.

Potrošači najsuzdržaniji

Na razini EU-a ESI je u lipnju porastao za 8,1 bod u odnosu na svibanj, na 74,8 bodova. Gotovo isti bodovni plus bilježio je i u eurozoni, dosegnuvši 75,7 bodova.

To je najveći skok indeksa na oba područja otkada je Komisija počela objavljivati izvješća i neutralizirao je 30 posto izgubljene vrijednosti u ožujku i travnju.

Najviše se u lipnju popravilo raspoloženje u sektoru maloprodaje, čiji je indeks u EU poskočio 9,9 bodova a u eurozoni 10,4 boda.

Zahvaljujući postupnom ublažavaju mjera suzbijanja pandemije znatno veći optimizam iskazao je i uslužni sektor, uz rast indeksa na oba područja za osam bodova.

Poboljšano je i raspoloženje u industriji i u građevinskom sektoru, čiji su indeksi porasli za nekih šest odnosno pet bodova.

Najsuzdržaniji su u optimizmu bili potrošači, indeks čijih je očekivanja u mjesecu na izmaku porastao 3,9 bodova u EU odnosno 4,1 bod u eurozoni.

Poticaj za veći optimizam mogli bi donijeti signali poslovnih čelnika da u predstojećem razdoblju namjeravaju pojačano zapošljavati nove radnike. Tako je indeks koji mjeri njihova očekivanja o zapošljavanju porastao za 12,7 bodova u eurozoni te za 11,9 bodova u EU.

Tagovi: ekonomska klima u EU, Europska komisija, ekonomija EU
PROČITAJ I OVO
Orban: EU-ovi zajmovi za oporavak moraju biti pošteni, fleksibilni i apolitični
PORUKE
Orban: EU-ovi zajmovi za oporavak moraju biti pošteni, fleksibilni i apolitični
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak da EU-ovi zajmovi za ponovno pokretanje gospodarstva nakon epidemije koronavirusa moraju biti pošteni i fleksibilni te da se ne smiju miješati s politikom, prenosi mađarska agencija MTI.
Manji porezi dobra vijest za one s visokim plaćama i samce
POREZNO RASTEREĆENJE
Manji porezi dobra vijest za one s visokim plaćama i samce
ZAGREB - Stope poreza na dohodak neće se smanjiti od ljeta ili jeseni, nego od početka iduće godine.
HNB: BDP bi ove godine mogao pasti 9,7 posto, 2021. porasti 6,2 posto
PROCJENE
HNB: BDP bi ove godine mogao pasti 9,7 posto, 2021. porasti 6,2 posto
ZAGREB - Iako se očekuje zamjetan pad broja zaposlenih osoba te povećanje stope nezaposlenosti, reakcija tržišta rada na pad gospodarske aktivnosti ublažena je mjerama ekonomske politike, ističu iz HNB-a.
NBS zadržao referentnu kamatnu stopu na 1,53%
KAMATNE STOPE
NBS zadržao referentnu kamatnu stopu na 1,53%
BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,25 odsto.
Hrvatski izvoz u prvih pet mjeseci pao 9 posto, a uvoz 14,4 posto
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz u prvih pet mjeseci pao 9 posto, a uvoz 14,4 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je 41,9 milijardi kuna te je devet posto manja u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz smanjen za 14,4 posto, na 68,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u četvrtak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE