GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomisti: Neće biti novca u budžetu Srbije za povećanje plata i penzija 2021. godine

Ekonomisti: Neće biti novca u budžetu Srbije za povećanje plata i penzija 2021. godine
REALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2020 / 19:36
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - U državnom budžetu Srbije 2021. godine neće biti novca za povećanje plata i penzija, ocenili su danas ekonomisti u izjavama agenciji Beta.

"Najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će možda postojati mogućnost za povećanje plata u javnom sektoru je data u političke svrhe", smatra profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Goran Radosavljević.

Vučić je sinoć rekao da će Srbija u zdravstvenoj krizi proći bolje od svih drugih evropskih zemlja i da će, ako bude sačuvana stabilnost do kraja godine, biti uslova za rast plata u javnom sektoru.

Radosavljević je rekao da je Vučić pre nekoliko meseci tvrdio da Srbiji nisu potrebne pare EU, pa se mesec dana posle toga država zadužila na medjunarodnom tržištu za oko 2,5 milijarde evra.

Dodao je da "s rezervom" treba govoriti i o povećanju plata, jer to zavisi od trajanja zdravstvene krize zbog pandemije.

"Ne bi trebalo povećavati rashode u budžetu. Poreski prihodi od početka godine opali su za dva odsto, što je dosta", rekao je Radosavljević.

U prilog stavu da treba biti obazriv u obećanjima o povećanju plata i penzija je, kako je rekao, i to što od planiranog suficita u budžetu "nema ništa", već se posle pet meseci u ovoj godini beleži deficit.

To, kako je rekao, nije neuobičajeno u krizi, i zato treba voditi računa sa obećanjima da se Srbija ne bi previše zadužila.

Ekonomista Milan Kovačević je rekao za Betu da u državnoj kasi nema novca za povećanje plata i penzija u narednoj godini jer je u budžetu već napravljen deficit i država se zadužila.

"Ako Vlada Srbije planira da nastavi da se zadužuje zbog povećanja plata i penzija, još više će nam otežati budućnost", rekao je Kovačević.

Pored toga rekao je da će i "neke pogrešne mere iz paketa državne pomoći (poodom pandemije) učiniti budućnost težom, jer će se za pomoć gradjanima od po 100 evra koja je ukupno iznosila oko 620 miliona evra, platiti kamata od 100 miliona evra na taj pozajmljen novac".

Dodao je da je zaduživanje od dve milijarde evra za pokrivanje deficita u državnom budžetu skupo jeć će se platiti kamata od 3,37 odsto, i to u vreme kada su krediti mnogo jeftiniji.

"Ni odlaganje kredita privredi i gradjanima na tri meseca, kako se ispostavilo, nije dobra mera jer će poskupeti kredite, a pandemija se nije smirila kako se mislilo, već je sada situacija teža nego na početku, a treba početi plaćanje tih odloženih pozajmica", rekao je Kovačević.

Istakao je da "Vučić stalno priča o privrednom rastu u prvom kvartalu, a rast je u stvari bio samo u prva dva meseca, dok nije počela epidemija".

Kovačević je ocenio da je "neozbiljna tvrdnja" da će "Srbija krizu prebroditi lakše od drugih evropskih zemalja kada u poredjenju s njima ima najniži standard".

"Vlada Srbije je budžetom za ovu godinu projektovala privredni rast od četiri odsto, a biće verovatno pad, i to pad od osam odsto, kao i kod drugih država, a Srbija bi morala brže da raste da bi smanjila zaostatak" u odnosu na njih, rekao je Kovačević.

Tagovi: srpska ekonomija, Aleksandar Vučić, Vlada Srbije, Goran Radosavljević, plate, povećanje penzija, Milan Kovačević
PROČITAJ I OVO
Njemačke industrijske narudžbe u lipnju na korak od pretpandemijske razine
NARUDŽBE
Njemačke industrijske narudžbe u lipnju na korak od pretpandemijske razine
BERLIN - Njemačke industrijske narudžbe snažno su porasle u lipnju, drugi mjesec zaredom, odražavajući oporavak domaće i strane potražnje od teških posljedica koronakrize, pokazali su u četvrtak podaci statističkog ureda.
Švedski ekonomski pad najmanji u EU
BOLJI OD PROSJEKA
Švedski ekonomski pad najmanji u EU
STOCKHOLM - Pandemija koronavirusa ja manje pogodila ekonomiju Švedske u odnosu na druge države Europske unije. U ovoj zemlji ekonomski pad od travnja do lipnja iznosio je 8,6 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca.
Srbija u drugom kvartalu imala najveći pad BDP-a od 1999. godine
OŠTAR PAD
Srbija u drugom kvartalu imala najveći pad BDP-a od 1999. godine
BROGRAD - Srbija je pod uticajem zdravstvene krize u drugom kvartalu ove godine, prema preliminarnim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) imala pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 6,5 odsto.
Europske cijene industrijskih proizvoda u lipnju na mjesečnoj razini blago rasle
TREND
Europske cijene industrijskih proizvoda u lipnju na mjesečnoj razini blago rasle
BRUXELLES - Cijene industrijskih proizvoda u EU i eurozoni u lipnju su na mjesečnoj razini blago porasle, dok su na godišnjoj pod utjecajem pada cijena energije znatno pale, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.
Javni dug Srbije 57,3 odsto BDP-a na kraju juna
ZADUŽENOST
Javni dug Srbije 57,3 odsto BDP-a na kraju juna
BEOGRAD - Javni dug Srbije iznosio je na kraju juna 2020. godine 26,827 milijardi evra, što čini 57,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, objavilo je danas Ministarstvo finansija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE