GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomisti apeliraju na reforme fiskalnih pravila u eurozoni

Ekonomisti apeliraju na reforme fiskalnih pravila u eurozoni
APEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2018 / 08:26
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Vodeći ekonomisti iz Francuske i Njemačke apeliraju na uvođenje novih fiskalnih pravila za eurozonu i na uspostavu neovisnog regulatora kako bi zona primjene zajedničke europske valute bila otpornija na krize u budućnosti.

U dokumentu na 33 stranice ekonomisti su u srijedu upozorili da zona primjene zajedničke europske valute, premda konačno doživljava robusni oporavak... nakon gotovo 10 godina stagnacije, ostaje i dalje krhka.

Njemačka i Francuska trenutno pokušavaju ubrizgati novi zamah posustalim nastojanjima u EU na planu reformi. A nacrt reformi kojeg su sastavili ekonomisti ima za cilj pomiriti njemačke zahtjeve za većom fiskalnom disciplinom s francuskim insistiranjem na većoj podjeli rizika.

Dokument pod nazivom "Pomiriti podjelu rizika s tržišnom disciplinom: konstruktivan pristup reformi eurozone" kao autori potpisuju vodeći ekonomisti s instituta kao što su Bruegel, Ifo i DIW, te Sciences Po - Pariški institut za političke studije.

Unatoč nastavku oporavka u gospodarstvu, argument za reformu ustroja eurozone je snažan, ustvrdili su ekonomisti, pozivajući na promjene u fiskalnom i financijskom upravljanju u eurozoni.

Fiskalna pravila u sklopu Pakta o stabilnosti i rastu EU-a, ponajprije ona da zemljama članicama nije dopušten proračunski deficit veći od tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), nisu dobro funkcionirala, napisali su ekonomisti.

Transparentno i jednostavno

"Prekomjerni javni dugovi akumulirani su zbog bankarske krize i velike recesije iz 2008., ali i zato što su zemlje članice ili zanemarivale europska fiskalna pravila ili pravila nisu bila dovoljno stroga u dobrim vremenima".

Slabo funkcioniranje sadašnjih fiskalnih pravila pripisuje se kako tome kako su osmišljena, tako i načinu na koji su nadgledana i provođena, smatraju ekonomisti.

Fiskalna pravila, kažu, trebala bi biti što je moguće transparentnija i jednostavnija.

Nadgledanje bi, kako sugeriraju, trebalo biti i na nacionalnoj razini - pomoću neovisnog nacionalnog fiskalnog vijeća - i pod nadzorom fiskalnog regulatora u eurozoni. A provedba se ne bi smjela oslanjati isključivo na prijetnje kaznama koje vjerojatno neće biti uvjerljive, napisali su dalje ekonomisti.

"Izvukli smo pouku iz krize u eurozoni, ustvrdivši kako nije bilo dovoljno solidarnosti ali ni odgovornosti prije krize", izjavio je za AFP jedan od autora, profesor s Pariškog instituta za političke studije Philippe Martin.

Tagovi: fiskalna pravila u eurozoni, eurozona
PROČITAJ I OVO
Usvojen crnogorski budžet
BUDŽET
Usvojen crnogorski budžet

PODGORICA _ Crnogorski parlament usvojio je danas zakon o budžetu za 2021. godinu, kojim je predviđeno 2,46 milijardi evra priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
CIJENE
Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
ANALIZA - Prema najnovijim podacima DZS-a, godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila je u svibnju nastavak pozitivnih stopa rasta.
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
KONKURENTNOST
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska se u ovogodišnjem izvješću nalazi na 59. mjestu od ukupno 64 svjetske ekonomije, što je poboljšanje pozicije za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu.
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
OŠTAR PAD
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
PODGORICA - Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore pao je u prvom kvartalu 6,4 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
POREZ
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
ZAGREB - Ove je godine Porezna uprava izdala oko 675.000 rješenja i obavijesti o porezu na dohodak za 2021. godinu, prema kojima su građani ostvarili pravo na povrat poreza u iznosu od 1,76 milijardi kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE