GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomisti apeliraju na reforme fiskalnih pravila u eurozoni

Ekonomisti apeliraju na reforme fiskalnih pravila u eurozoni
APEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2018 / 08:26
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Vodeći ekonomisti iz Francuske i Njemačke apeliraju na uvođenje novih fiskalnih pravila za eurozonu i na uspostavu neovisnog regulatora kako bi zona primjene zajedničke europske valute bila otpornija na krize u budućnosti.

U dokumentu na 33 stranice ekonomisti su u srijedu upozorili da zona primjene zajedničke europske valute, premda konačno doživljava robusni oporavak... nakon gotovo 10 godina stagnacije, ostaje i dalje krhka.

Njemačka i Francuska trenutno pokušavaju ubrizgati novi zamah posustalim nastojanjima u EU na planu reformi. A nacrt reformi kojeg su sastavili ekonomisti ima za cilj pomiriti njemačke zahtjeve za većom fiskalnom disciplinom s francuskim insistiranjem na većoj podjeli rizika.

Dokument pod nazivom "Pomiriti podjelu rizika s tržišnom disciplinom: konstruktivan pristup reformi eurozone" kao autori potpisuju vodeći ekonomisti s instituta kao što su Bruegel, Ifo i DIW, te Sciences Po - Pariški institut za političke studije.

Unatoč nastavku oporavka u gospodarstvu, argument za reformu ustroja eurozone je snažan, ustvrdili su ekonomisti, pozivajući na promjene u fiskalnom i financijskom upravljanju u eurozoni.

Fiskalna pravila u sklopu Pakta o stabilnosti i rastu EU-a, ponajprije ona da zemljama članicama nije dopušten proračunski deficit veći od tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), nisu dobro funkcionirala, napisali su ekonomisti.

Transparentno i jednostavno

"Prekomjerni javni dugovi akumulirani su zbog bankarske krize i velike recesije iz 2008., ali i zato što su zemlje članice ili zanemarivale europska fiskalna pravila ili pravila nisu bila dovoljno stroga u dobrim vremenima".

Slabo funkcioniranje sadašnjih fiskalnih pravila pripisuje se kako tome kako su osmišljena, tako i načinu na koji su nadgledana i provođena, smatraju ekonomisti.

Fiskalna pravila, kažu, trebala bi biti što je moguće transparentnija i jednostavnija.

Nadgledanje bi, kako sugeriraju, trebalo biti i na nacionalnoj razini - pomoću neovisnog nacionalnog fiskalnog vijeća - i pod nadzorom fiskalnog regulatora u eurozoni. A provedba se ne bi smjela oslanjati isključivo na prijetnje kaznama koje vjerojatno neće biti uvjerljive, napisali su dalje ekonomisti.

"Izvukli smo pouku iz krize u eurozoni, ustvrdivši kako nije bilo dovoljno solidarnosti ali ni odgovornosti prije krize", izjavio je za AFP jedan od autora, profesor s Pariškog instituta za političke studije Philippe Martin.

Tagovi: fiskalna pravila u eurozoni, eurozona
PROČITAJ I OVO
EU i SAD sklopili primirje u sporu oko carina na čelik i aluminij
CARINE
EU i SAD sklopili primirje u sporu oko carina na čelik i aluminij
BRUXELLES - Europska unija i Sjedinjene Države sklopile su primirje u sporu oko carina na čelik i aluminij, objavila je u ponedjeljak Europska komisija, najavljujući razgovore o problemu globalnog viška proizvodnih kapaciteta.
Njemačka: Migranti lakše gube posao tijekom pandemije
TRŽIŠTE RADA
Njemačka: Migranti lakše gube posao tijekom pandemije
BERLIN - I prije pandemije su migranti lakše gubili posao nego Nijemci jer su i rjeđe imali sigurno mjesto. U mjerama protiv pandemije je to postalo još očitije što je problem i za njihovu integraciju.
Rast broja zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija
ZAPOSLENOST
Rast broja zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija
ZAGREB - U obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u Hrvatskoj je krajem ožujka bio 184.610 zaposlenih, što je za 1,2 posto ili 2.229 osoba više nego na kraju veljače, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Kineska tvornička proizvodnja usporila rast u travnju
USPORAVANJE
Kineska tvornička proizvodnja usporila rast u travnju
PEKING – Rast kineske tvorničke proizvodnje usporio se u travnju, a maloprodaja je premašila očekivanja, dok dužnosnici upozoravaju na nove probleme koji utječu na oporavak drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.
EK zaprimila hrvatski NPOO, Plenković zahvalio svima koji su sudjelovali u izradi
NPOO
EK zaprimila hrvatski NPOO, Plenković zahvalio svima koji su sudjelovali u izradi
ZAGREB - Europska komisija zaprimila je hrvatski Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), a predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu je zahvalio članovima Vlade i svima koji su sudjelovali u izradi tog dokumenta ključnog za strukturne reforme i ulaganja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE