GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomija eurozone zamjetno usporila u kolovozu

Ekonomija eurozone zamjetno usporila u kolovozu
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2020 / 14:38
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Gospodarske aktivnosti u eurozoni zamjetno su usporile u kolovozu, zakočene posustajanjem uslužnog sektora koji pritišće zabrinutost zbog kontinuiranih mjera zaustavljanja Covida 19, pokazalo je u četvrtak izvješće londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u kolovozu za tri boda u odnosu na prošli mjesec, na 51,9 bodova, izvijestio je Markit, blago povisivši procjenu njegove vrijednosti.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast vrijednosti a one niže njihov pad.

Aktivnosti su u kolovozu gotovo stagnirale kada se njihov rast usporedi sa snažnim srpnjem i otvaranjem gospodarstva nakon strogih mjera zatvaranja kojima se suzbijao Covid 19, naglašava glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Najnovija vrijednost (indeksa) šalje ipak razočaravajući signal da se oporavak u kolovozu gotovo u potpunosti ispuhao, dodaje Williamson.

Dok su aktivnosti u proizvodnom sektoru porasle najsnažnijim tempom od travnja 2018., u uslužnom su gotovo stagnirale, potaknuvši bojazni da je oporavak počeo slabiti s obzirom na produljenu mjeru održavanja fizičkog razmaka, tumači.

Priljev novih narudžbi ponovo je ojačao, ali je bio slabiji nego u srpnju a inozemna potražnja ponovo je pala, čime se razdoblje njezina slabljenja protegnulo na gotovo dvije godine.

Među vodećim je gospodarstvima eurozone najveći rast aktivnosti zabilježila Njemačka zahvaljujući snažnoj industriji. Aktivnosti su porasle i u Francuskoj, iako nešto slabije nego u srpnju.

Španjolska i Italija bilježile su pad, ponajprije zbog niže razine aktivnosti u uslužnom sektoru. Williamson objašanjava da je pogoršanje vezano uz opetovani rast broja zaraženih koronavirusom i kontinuirano stroge mjere njegova suzbijanja.

Kompanije su u kolovozu ponovno smanjile broj zaposlenih, bilježeći tako šesti uzastopni mjesec smanjenja. Sve zemlje su bilježile smanjenja sa Španjolskom na prvom mjestu, a zatim Francuskom i Njemačkom.

"Iako relativno dobri podaci o PMI-ju u srpnju i kolovozu znače da će se gospodarstvo ove jeseni vjerojatno ipak snažno oporaviti od proljetnog kolapsa, istraživanje pokazuje da politički dužnosnici moraju i u ostatku godine čvrsto fokusirati na očuvanje oporavka", zaključuje Williamson.

Tagovi: ekonomija eurozone, eurozona, Markit, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Šestović: Srpski BDP ove godine pada 3%
SVETSKA BANKA
Šestović: Srpski BDP ove godine pada 3%
BEOGRAD - Globalna projekcija govori da će pad svetske ekonomije u ovoj godini biti oko 4 odsto, u Evropskoj Uniji preko 8 procenata, u regionu Zapadnog Balkana očekuje da će pad biti oko 4,8 odsto, a u Srbiji 3 odsto.
Hrvatska među 17 članica EU s viškom u proračunu u 2019.
PRORAČUN
Hrvatska među 17 članica EU s viškom u proračunu u 2019.
BRUXELLES - Hrvatska je uz još 16 zemalja Europske unije (EU) u 2019. bilježila višak u proračunu, ali je javni dug bio iznad gornje propisane granice od 60 posto BDP-a, pokazala je u četvrtak druga procjena Eurostata.
Svjetska banka: Pandemija snažno ekonomski pogađa zapadni Balkan
POSLJEDICE
Svjetska banka: Pandemija snažno ekonomski pogađa zapadni Balkan
WASHINGTON - Države zapadnog Balkana će u 2020. zbog pandemije prouzročene koronavirusom doživjeti realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,8 posto, a najteže će posljedice osjetiti Crna Gora, Kosovo i Albanija, procjenjuje se u najnovijoj analizi Svjetske banke (WB).
Zemlje EU-a znatno povećale zaduživanje u drugom tromjesečju
DUG
Zemlje EU-a znatno povećale zaduživanje u drugom tromjesečju
BRUXELLES - Javni dug u Europskoj uniji i eurozoni snažno je porastao u drugom tromjesečju zbog pojačanih potreba zemalja za financiranjem kako bi se ublažile posljedice pandemije koronavirusa, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Plenković: Do kraja godine ukupno 7,5 milijardi kuna za plaće
PLAĆE
Plenković: Do kraja godine ukupno 7,5 milijardi kuna za plaće
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici vlade da će ukupna državna izdvajanja za plaće radnika u privatnom sektoru do kraja godine dosegnuti 7,5 milijardi kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE