GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomija eurozone ubrzala u travnju, oporavak i u uslužnom sektoru

Ekonomija eurozone ubrzala u travnju, oporavak i u uslužnom sektoru
UBRZANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2021 / 13:26
Autor: SEEbiz / H

FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone ubrzalo je u travnju, potaknuto rastom aktivnosti u uslužnom sektoru nakon sedam mjeseci pada koji su prouzročile mjere suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazalo je u srijedu istraživanje tvrtke Markit.

Europa prolazi kroz treći val zaraze koronavirusom i neke su vlade ponovo uvele mjere zatvaranja kako bi suzbile širenje virusa. Tvornice su uglavnom ostale otvorene, a uslužni sektor prilagodio se novim uvjetima poslovanja, primjećuje Reuters.

Markitov indeks menadžera nabave (PMI), kojeg smatraju dobrim pokazateljem ekonomskog zdravlja, porastao je u travnju za 0,6 bodova u odnosu za ožujak, na 53,8 bodova, najvišu razinu od prošlogodišnjeg srpnja.

"Podaci iz travnja ohrabrujući su dokaz da će se eurozona u drugom tromjesečju izvući iz nove recesije", rekao je glavni poslovni ekonomist u Markitu Chris Williamson.

"Procvat proizvodnje, potaknut sve većom potražnjom, kako na domaćem tako i na izvoznom tržištu, budući da mnoga gospodarstva izlaze iz blokada, popraćen je znakovima da i uslužni sektor ponovo bilježi rast aktivnosti", naglasio je Williamson.

PMI uslužnog sektora prekoračio je u travnju vrijednost od 50 bodova, koja dijeli rast od pada aktivnosti, prvi puta od prošlogodišnjeg kolovoza.

Industrija je pak u travnju zabilježila najsnažniji rast aktivnosti otkada je londonska tvrtka počela objavljivati izvješća, ali su cijene inputa porasle najviše u deset godina zbog poremećaja u lancu opskrbe povezanih s pandemijom.

„Iako oživljavanje gospodarstva donosi jačanje inflatornih pritisaka, oni su zasada, čini se, uglavnom ograničeni na proizvodni sektor, dok su troškovi u uslužnom sektori, značajna komponenta temeljne inflacije koju prati ECB, i dalje skromni", rekao je Williamson.

Ubrzano procjepljivanje građana protiv covida 19 potaknulo je optimizam i među uslužnim tvrtkama i indeks očekivanja poslovnih čelnika za idućih 12 mjeseci dosegnuo je najvišu razinu u više od deset godina.

Tagovi: ekonomija eurozone, eurozona, uslužni sektor, Markit, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE