GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomija eurozone u lipnju poraslo najbrže u petnaest godina

Ekonomija eurozone u lipnju poraslo najbrže u petnaest godina
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2021 / 14:16
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone poraslo je u lipnju najbržim tempom u 15 godina zahvaljujući oslobađanju suspregnute potražnje nakon ublažavanja koronamjera koja je potaknula uzlet uslužnog sektora, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.

Vlade širom svijeta, uključujući one u eurozoni, uvele su stroga ograničenja kako bi suzbile širenje covida 19, pozivajući građane na ostanu kod kuće i zatvarajući brojne tvrtke u uslužnom sektoru, čije se poslovanje bazira na izravnom kontaktu s kupcima.

Cijepljenje protiv covida 19 ublažilo je pritisak na zdravstvo i omogućilo ukidanje određenih ograničenja za uslužne tvrtke, koje su se već počele prilagođavati novim uvjetima poslovanja.

U takvim je uvjetima indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao u lipnju za 2,1 bod u odnosu na svibanj, na 59,2 boda, najvišu razinu od lipnja 2006. godine, objavila je u srijedu londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka Markit.

„Gospodarstvo eurozone raste tempom kakav nije viđen u proteklih 15 godina jer kompanije izvješću o naglom rastu potražnje", konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Baza rasta sve je šira i uz industriju uključuje i sve više dijelova uslužnog sektora, posebno kompanija koje posluju u izravnom doticaju s klijentima, dodaje Williamson.

Indeks koji mjeri aktivnosti u uslužnom sektoru eurozone skočio je u lipnju za 2,8 bodova u odnosu na svibanj, na 58 bodova, najvišu razinu od siječnja 2018., a skok indeksa novih narudžbi na najvišu razinu u 14 godina signalizira nastavak tog trenda u predstojećim mjesecima.

Indeks aktivnosti u industriji zadržao se pak na rekordno visokoj razini zabilježenoj u svibnju, od 63,1 bod, pokazuje Markitovo izvješće.

Nada da je najgora faza pandemije u eurozoni završila podigla je optimizam poslovnih čelnika u eurozoni na najvišu razinu otkada je Markit u srpnju 2012. počeo objavljivati indeks njihovih očekivanja.

Podaci signaliziraju da će gospodarstvo eurozone, nakon "impresivnog" rasta u drugom tromjesečju, porasli još snažnije u razdoblju od srpnja do rujna, procjenjuje ekonomist Markita.

"No, snažan rast, kako u Europi, tako i u svijetu, implicira da kompanije teško podmiruju potražnju, pritisnute nestašicom sirovina ali i radnie snage. U takvim uvjetima njihova će moć određivanja cijena i dalje rasti i dodatno pojačati pritisak na rast inflacije u idućim mjesecima", upozorava.

Tagovi: ekonomija eurozone, eurozona, Markit, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE