GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomija eurozone s blažim padom aktivnosti u svibnju

Ekonomija eurozone s blažim padom aktivnosti u svibnju
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2020 / 14:55
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Pad aktivnosti u gospodarstvu eurozone u svibnju je znatno ublažen u usporedbi s travnjem, no ostaje i dalje izražen u uvjetima koronakrize, pokazuje u srijedu izvješće londonske tvrtke Markit.

Konačni ukupni indeks menadžera nabave (PMI), koji obuhvaća proizvodni i uslužni sektor eurozone, u svibnju je porastao za 18,3 bodova u odnosu na travanj, dosegnuvši 31,9 bodova, što je najbolja razina toga indeksa u posljednja tri mjeseca, izvijestila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Unatoč tome, vrijednost indeksa ostala je daleko ispod razine od 50 bodova. Vrijednosti niže od 50 bodova označavaju pad aktivnosti, a one više njihov rast.

Time je indeks ponovno bio u skladu s oštrim padom aktivnosti diljem eurozone uzrokovanim ograničenjima uvedenim radi suzbijanja širenja Covida-19, piše Markit.

"Razmjeri pada aktivnosti u eurozoni istaknuti su PMI podacima koji pokazuju da su sve zemlje zabilježile još jedan mjesec oštrog pada poslovne aktivnosti. Zbog toga se očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) eurozone u drugom tromjesečju pasti nikad viđenom brzinom, popraćen najvećim porastom nezaposlenosti u povijesti eurozone", rekao je glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

"Naši prognozeri očekuju da će BDP eurozone pasti za gotovo devet posto u 2020. godini te da će oporavak gospodarske aktivnosti na razine prije pandemije potrajati više godina", kazao je Williamson.

U četiri najveća gospodarstva eurozone u svibnju je pad aktivnosti ublažen, no i dalje je izražen, kažu u Markitu.

Najvišu razinu ukupnog PMI-ja pritom je zabilježila Italija, od 33,9 bodova, što je najviša razina u tri mjeseca. Slijedi Njemačka, s PMI-jem od 32,3 boda, najvišom razinom u dva mjeseca te Francuska s 32,1 bodom, najvišom razinom u tri mjeseca. Na začelju je Španjolska s 29,2 boda, također najvišom razinom u tri mjeseca, pokazalo je izvješće.

PMI indeks u sektoru usluga eurozone u svibnju je odskočio s rekordno niskih 12 bodova u travnju, dosegnuvši 30,5 bodova. Na najvišoj je razini u tri mjeseca, no ostaje i dalje daleko ispod 50 bodova, u području pada aktivnosti, pokazalo je izvješće Markita.

Tagovi: eurozona, ekonomija eurozone, PMI index, Markit, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE