GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomija eurozone s blažim padom aktivnosti u svibnju

Ekonomija eurozone s blažim padom aktivnosti u svibnju
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2020 / 14:55
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Pad aktivnosti u gospodarstvu eurozone u svibnju je znatno ublažen u usporedbi s travnjem, no ostaje i dalje izražen u uvjetima koronakrize, pokazuje u srijedu izvješće londonske tvrtke Markit.

Konačni ukupni indeks menadžera nabave (PMI), koji obuhvaća proizvodni i uslužni sektor eurozone, u svibnju je porastao za 18,3 bodova u odnosu na travanj, dosegnuvši 31,9 bodova, što je najbolja razina toga indeksa u posljednja tri mjeseca, izvijestila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Unatoč tome, vrijednost indeksa ostala je daleko ispod razine od 50 bodova. Vrijednosti niže od 50 bodova označavaju pad aktivnosti, a one više njihov rast.

Time je indeks ponovno bio u skladu s oštrim padom aktivnosti diljem eurozone uzrokovanim ograničenjima uvedenim radi suzbijanja širenja Covida-19, piše Markit.

"Razmjeri pada aktivnosti u eurozoni istaknuti su PMI podacima koji pokazuju da su sve zemlje zabilježile još jedan mjesec oštrog pada poslovne aktivnosti. Zbog toga se očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) eurozone u drugom tromjesečju pasti nikad viđenom brzinom, popraćen najvećim porastom nezaposlenosti u povijesti eurozone", rekao je glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

"Naši prognozeri očekuju da će BDP eurozone pasti za gotovo devet posto u 2020. godini te da će oporavak gospodarske aktivnosti na razine prije pandemije potrajati više godina", kazao je Williamson.

U četiri najveća gospodarstva eurozone u svibnju je pad aktivnosti ublažen, no i dalje je izražen, kažu u Markitu.

Najvišu razinu ukupnog PMI-ja pritom je zabilježila Italija, od 33,9 bodova, što je najviša razina u tri mjeseca. Slijedi Njemačka, s PMI-jem od 32,3 boda, najvišom razinom u dva mjeseca te Francuska s 32,1 bodom, najvišom razinom u tri mjeseca. Na začelju je Španjolska s 29,2 boda, također najvišom razinom u tri mjeseca, pokazalo je izvješće.

PMI indeks u sektoru usluga eurozone u svibnju je odskočio s rekordno niskih 12 bodova u travnju, dosegnuvši 30,5 bodova. Na najvišoj je razini u tri mjeseca, no ostaje i dalje daleko ispod 50 bodova, u području pada aktivnosti, pokazalo je izvješće Markita.

Tagovi: eurozona, ekonomija eurozone, PMI index, Markit, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
EK upozorava na povećanje nezaposlenosti među mladima tijekom pandemije
UPOZORENJE
EK upozorava na povećanje nezaposlenosti među mladima tijekom pandemije
BRUXELLES - Europska komisija pozvala je u srijedu države članice EU-a da se borbe protiv nezaposlenosti među mladima koja je u zadnjih nekoliko mjeseci zbog pandemije koronavirusa poletjela u nebo.
Stabilizacija aktivnosti u industriji eurozone u lipnju
NORMALIZACIJA
Stabilizacija aktivnosti u industriji eurozone u lipnju
LONDON - Industrija eurozone pokazala je lipnju jasne naznake stabilizacije zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, iako je veliki problem kontinuirano slaba potražnja, pokazalo je u srijedu izvješće londonske tvrtke Markit.
Švedska središnja banka pojačala potporu ekonomiji
POTPORA
Švedska središnja banka pojačala potporu ekonomiji

STOCKHOLM - Švedska središnja banka u srijedu je znatno podigla vrijednost programa kupnje imovine kako bi potaknula inflaciju i poduprla gospodarstvo u vrijeme koronakrize.

ILO: Oporavak tržišta rada od pandemije neće biti ni jednostavan ni brz
PROGNOZE
ILO: Oporavak tržišta rada od pandemije neće biti ni jednostavan ni brz

ZAGREB - Oporavak svjetskog tržišta rada u drugoj polovini godine krajnje je neizvjestan, upozorila je Međunarodna organizacija rada (ILO), procijenivši da bi pandemija koronavirusa mogla odnijeti i do 340 milijuna radnih mjesta.

Glas poduzetnika: Slijedi val otkaza
UPOZORENJE
Glas poduzetnika: Slijedi val otkaza
ZAGREB - Poduzetnici su sa strepnjom i nadom iščekivali objavu Vlade RH o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta, a kada se to napokon dogodilo, dočekao ih je hladan tuš. Ne samo zato što je riječ o mjerama uz koje mnogi poduzetnici neće uspjeti preživjeti, nego i stoga što je ovo još jedno pogaženo obećanje Vlade RH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE