GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomija eurozone neočekivano ubrzala u studenome

Ekonomija eurozone neočekivano ubrzala u studenome
JAČANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2021 / 16:46
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Gospodarstvo eurozone neočekivano je ubrzalo u studenome, uoči novog vala zaraze covidom 19 koji je zabrinuo poslovne čelnike u uslužnom sektoru dok industriju muče problemi u nabavi i viši troškovi, pokazalo je u utorak istraživanje tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u studenome prvi puta u četiri mjeseca, za 1,6 bodova u odnosu na listopad, na 55,8 bodova, procijenila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Brži rast aktivnosti u studenome prkosi očekivanjima ekonomista, ali vjerojatno neće spriječiti sporiji rast eurozone u četvrtom tromjesečju u cjelini jer se čini da će opetovano širenje zaraze izazvati nove poremećaje u gospodarstvu u prosincu, rekao je poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Aktivnosti su ubrzale i u proizvodnom i u uslužnom sektoru, odražavajući pojačanu potražnju, ali njihov je rast još uvijek daleko slabiji no što je bio ovoga ljeta, primjećuju u Markitu.

Industriju i dalje koče problemi u nabavi, a posebno je na udaru automobilski sektor, primjećuju u Markitu, napomenuvši da kompanije pokušavaju doskočiti teškoćama gomilanjem zaliha.

U takvim su uvjetima troškovi inputa zabilježili rekordan rast, drugi mjesec zaredom, a ubrzao je i rast prodajnih cijena budući da kompanije pokušavaju prebaciti dio troškova na klijente, što posebno vrijedi za Njemačku, napominju.

Snažniji rast uslužnog sektora mogao bi pak biti kratkog daha ako vlade budu prisiljene ponovo uvesti stroge mjere suzbijanja koronavirusa, objašnjava glavni poslovni ekonomist Markita, ukazujući na naglo posustajanje sektora putovanja i rekreacije.

Zabrinutost zbog problema u nabavi, rasta troškova i širenja covida 19 prigušila je očekivanja čelnika kompanija o razvoju poslovanja u idućim mjesecima.

"(...) poslovni optimizam potonuo je na najnižu razinu od siječnja i priključio se ostalim rizicima koji bi kratkoročno mogli zakočiti gospodarstvo", ističe Williamson.

Tagovi: ekonomija eurozone, eurozona, Markit
PROČITAJ I OVO
Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini
TREND
Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju listopada ove godine bile su za 1,6 posto veće u odnosu na rujan te 10 posto manje nego u listopadu prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
TRŽIŠTE RADA
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama u studenome je izgubilo zamah, ali stopa nezaposlenosti ponovno je pala, zadržavši se ipak iznad razine iz veljače 2020. godine, prije početka pandemije, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
PODRŠKA
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
LONDON - Gospodarstvo eurozone ubrzalo je u studenome zahvaljujući otpornom uslužnom sektoru koji je nadoknadio posustajanje industrije zbog poremećaja u nabavi, ali slabljenje potražnje signalizira nevolje, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
RAST
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI već sedmi mjesec zaredom pokazuje da je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu, što potvrđuju i podaci za studeni u kojem je potražnja za radom oko 23 posto veća u odnosu na studeni 2019., objavio je Ekonomski institut, Zagreb.
Zbog zastoja u obnovi Hrvatska ostaje bez milijardi kuna iz EU?
OBNOVA
Zbog zastoja u obnovi Hrvatska ostaje bez milijardi kuna iz EU?
ZAGREB - Zbog zastoja u obnovi Hrvatska bi mogla ostati bez milijardi kuna iz EU, piše u petak Večernji list navodeći da su krajnji korisnici dosad zatražili samo 231 milijun, a isplaćeno je manje od 43 milijuna kuna, dakle ni 1 posto od odobrene 5,1 milijarde kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE