GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomija eurozone na rubu stagnacije u rujnu

Ekonomija eurozone na rubu stagnacije u rujnu
STAGNACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2019 / 14:41
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Gospodarstvo eurozone osjetno je usporilo u rujnu, zakočeno naglim posustajanjem potražnje za robom i uslugama, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje londonske tvrtke za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka Markit.

U rujnu je indeks menadžera nabave (PMI) u eurozoni pao na 50,4 boda, s kolovoških 51,9 bodova, procjenjuju u Markitu. Vrijednosti niže od 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti a one više na njihov rast.

Rujanska je vrijednost PMI-ja najniža od sredine 2013. godine.

"Gospodarstvo eurozone na rubu je stagnacije, uz nove naznake prelijevanja sve izraženijeg pada aktivnosti u industriji i na sektor usluga", konstatira glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

Nove narudžbe robe i usluga bilježe najveći pad u nešto više od šest godina, ističu u Markitu.

"Pojedinosti istaživanja upućuju na zaključak da gospodarstvu prijeti pad aktivnosti u idućim mjesecima," konstatirao je Williamson.

Izvješće podupire odluku Europske središnje banke (ECB) o novim poticajima za gospodarstvo eurozone. ECB je prije desetak dana odlučio ponovo pokrenuti program kupnje imovine u vrijednosti 20 milijardi eura kako bi podupro inflaciju i gospodarski rast u eurozoni. Ujedno su dodatno snizili kamatnu stopu na depozite banaka još dublje u negativan teritorij.

S obzirom na trgovinske sukobe, geoplitičke napetosti i brexit, ali i zabrinutost zbog usporavanja svjetskog gospodarskog rasta, poslovni čelnici prilično su pesimistični u pogledu razvoja situacije u idućih 12 mjeseci, uključujući izglede za potražnju, kako na globalnoj razini tako i u samoj eurozoni.

"S obzirom na ovakve podatke istraživanja, ECB će biti izložen pojačanom pritisku da dopuni nedavno usvojeni paket poticajnih mjera," predviđa glavni ekonomist londonske tvrtke.

Tagovi: ekonomija eurozone, eurozona
PROČITAJ I OVO
Europska industrijska proizvodnja oporavlja se od koronamjera
OPORAVAK
Europska industrijska proizvodnja oporavlja se od koronamjera

BRUXELLES - Europska industrijska proizvodnja ponovo je snažno porasla u lipnju, koji je označio početak oporavka i u Hrvatskoj zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Velika Britanija potonula u recesiju
RECESIJA
Velika Britanija potonula u recesiju
LONDON - Velika Britanija je nakon jedanaest godina potonula u recesiju.
Mjesečna primanja njemačkih radnika smanjena 2,2 posto
ZARADE
Mjesečna primanja njemačkih radnika smanjena 2,2 posto
BERLIN - Bruto mjesečna primanja radnika u Njemačkoj s punim ili skraćenim radnim vremenom u prosjeku su bila za 2,2 posto niža u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci saveznog zavoda za statistiku.
Prosječna zagrebačka neto plaća za svibanj 7.686 kuna
ZARADE
Prosječna zagrebačka neto plaća za svibanj 7.686 kuna
ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u gradu Zagrebu za svibanj ove godine iznosila je 7.686 kuna, što je nominalni porast za 1,9 posto u odnosu na svibanj prošle godine, podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
REZERVE
Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju jula, iznosile 13,5 milijardi evra, što obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je centralna banka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE