GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomija eurozone gotovo stala u travnju

Ekonomija eurozone gotovo stala u travnju
ZASTOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2020 / 12:56
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Gospodarska aktivnost u eurozoni gotovo je stala u travnju zbog pandemije koronavirusa koju vlade nastoje zaustaviti drastičnim mjerama, čime je upostavljen začarani krug kopnjenja potražnje i gašenja aktivnosti, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u eurozoni potonuo je u travnju na 13,5 bodova, najnižu razinu otkada je Markit počeo objavljivati izvješća sredinom sredinom 1998. godine. Usporedbe radi, u vrijeme financijske krize početkom 2009. iznosio je 36,2 boda.

U ožujku kliznuo je na 29,7 bodova, signalizirajući pad gospodarske aktivnosti.

„Gospodarstvo eurozone pretrpjelo je u travnju dosad neviđenu štetu zbog mjera blokade na koje se nadovezala smanjena potražnja i nedostatak radnika i resursa", konstatira glavni ekonomist IHS Markita Chris Williamson.

Izračuni bazirani na vrijednosti indeksa u travnju i podacima o BDP-u upućuju na prepostavku da se gospodarstvo eurozone na tromjesečnoj razini smanjuje približno 7,5 posto.

Potražnja je u travnju gotovo presušila, pa su kompanije dosad neviđenim tempom realizirale stare narudžbe. Rekordno je smanjen broj zaposlenih, kao i proizvođačke cijene, bilježe u Markitu.

Mjere suzbijanja pandemije posebno su teško pogodile uslužni sektor, koji je donedavno bio glavni oslonac gospodarstva eurozone. Na udaru su u prvom redu usluge organizacije putovanja, smještaja, te ugostiteljstva i turizma.

Industrija je također bilježila rekordan pad proizvodnje jer su tvornice uglavnom zatvorene osim onih koje proizvode osnovne potrepštine u doba pandemije, poput hrane, lijekova i medicinske opreme. Problemi su veliki i u lancu opskrbe, ističu u Markitu.

Stoga ne iznenađuje pesimizam poslovnih čelnika,

“Ispitanici se nadaju da će mjere obuzdavanja virusa polako biti ukinute kako bi se ublažila paraliza o kojoj su kompanije izvijestile u travnju. Čini se ipak da je taj proces jako spor kako bi se spriječio drugi val zaraza", napominje Williamson.

Tagovi: ekonomija eurozone, eurozona, Markit, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE