GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK zadržao procjenu rasta hrvatskog BDP-a na 3,4%, očekuje veću inflaciju

EK zadržao procjenu rasta hrvatskog BDP-a na 3,4%, očekuje veću inflaciju
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2022 / 13:39
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija u četvrtak je zadržala raniju procjenu rasta hrvatskog gospodarstva od 3,4 posto i povećala procjenu stope inflacije na 8,2 posto, dok se na razini cijele EU očekuje znatno sporiji rast BDP-a i ubrzanje inflacije.

Europska komisija u četvrtak je objavila ljetne ekonomske prognoze u kojima predviđa rast hrvatskog gospodarstva 3,4 posto, jednako kao i u prethodnim proljetnim prognozama objavljenim 16. svibnja. Što se tiče procjene rasta BDP-a za sljedeću godinu, Komisija je blago smanjila prognozu s tri na 2,9 posto.

U eurozoni se ove godine predviđa rast od 2,6 posto, a sljedeće godine 1,4 posto. U cijeloj Uniji predviđa se rast od 2,7 posto ove godine i 1,5 posto sljedeće godine.

Komisija procjenjuje da će inflacija u Hrvatskoj ove godine ubrzati na 8,2 posto, dok je u svibnju u proljetnim prognozama izišla s procjenom od 6,1 posto. Za sljedeću godinu Komisija predviđa znatno usporavanje inflacije u Hrvatskoj na 3,6 posto.

U eurozoni se procjenjuje da će inflacija ove godine dosegnuti stopu od 7,6 posto, a iduće godine pasti na 4 posto.

Na razini cijele Europske unije Komisija očekuje inflaciju od 8,3 posto, a sljedeće godine 4,6 posto.

Rizici za ove prognoze gospodarskih aktivnosti i inflacije uvelike ovise o razvoju rata u Ukrajinu, a posebice o njegovim implikacijama na opskrbu Europe plinom. Nova poskupljenja plina mogla bi dodatno potaknuti inflaciju i prigušiti rast, ističe Komisija.

“Ukupno gledajući, gospodarstvo EU-a nastavit će rasti, ali znatno sporije nego što se očekivalo u proljetnim ekonomskim prognozama”, navodi Komisija.

Ostvarilo se puno potencijalnih negativnih rizika iz prethodnih prognoza. Ruska agresija na Ukrajinu dodatno je povećala pritisak na rast cijena energije i hrane. To potiče globalne inflatorne pritiske, smanjuje kupovnu moć kućanstava i izaziva brže monetarne odgovore nego što se ranije pretpostavljalo. Na usporavanje rasta utječe kineska politika nulte stope zaraze covidom-19 te usporavanje rasta u SAD-u, navodi Komisija.

Gospodarstvo EU-a i dalje je posebno osjetljivo na kretanja na energetskim tržištima zbog visoke ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima, a usporavanje globalnog rasta smanjuje vanjsku potražnju.

Zamah od snažnog rasta prošle godine i rast veći od očekivanog u prvom kvartalu ove godine pogurat će BDP u EU-u i ove godine, ali se očekuje će u ostatku godine biti prigušen, bez obzira na obećavajući ljetni turizam, navodi Komisija.

Tagovi: Europska komisija, hrvatski BDP, inflacija, procjene Europske komisije
PROČITAJ I OVO
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
TRENDOVI
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka. Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
PRAVI MOTIVI
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
ZAGREB - Registar kućanstava korak je do poreza na imovinu, piše Jutarnji list, ističući da će objedinjeni podaci omogućiti pravednije oporezivanje svih vrsta dohodaka.
Rast zaposlenosti u veljači
TRŽIŠTE RADA
Rast zaposlenosti u veljači
ZAGREB - U Hrvatskoj je i u veljači nastavljen trend rasta broja zaposlenih.
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
SIGNALI
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo, po svemu sudeći, izbjeći recesiju od koje se bojalo i umjesto pada bruto domaćeg proizvoda ostvariti krhki rast, ocijenilo je Vijeće ekonomista u novom izvješću s procjenama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE