GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK traži dubinsku analizu hrvatskih makroekonomskih neravnoteža

EK traži dubinsku analizu hrvatskih makroekonomskih neravnoteža
PROCEDURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2020 / 19:35
Autor: SEEbiz / HRT
BRUXELLES - Europska komisija predstavila je jesenski paket ekonomskih politika, među kojima je instrument za otkrivanje makroekonomskih neravnoteža.

Iako je Hrvatska prošle godine bila na putu oporavka, ekonomski šok nakon zatvaranja zbog epidemije uzrokovao je rast nezaposlenosti, zaduživanje i slabljenje investicijskog položaja zemlje. Zbog toga Komisija za Hrvatsku, kao i za još drugih 12 država članica, traži dubinsku analizu makroekonomskih neravnoteža, nakon čega će za svaku od članica objaviti preporuke.

- Utvrdili smo da su nacrti proračunskih planova država članica u skladu s fiskalnim preporukama Europskog vijeća iz srpnja o potpori gospodarstvu u vrijeme znatne neizvjesnosti. U nekim slučajevima upozoravamo i na mjere koje nisu privremene ili se nadoknađuju drugim mjerama. To se tiče Francuske, Italije, Litve i Slovačke. Za Francusku i Italiju, s obzirom na visoku razinu zaduženosti, posebno je važno osigurati da se očuva fiskalna održivost, naglasio je Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo.

- Pozivam vlade zemalja članica Europske unije da u ovom ključnom trenutku pokažu snažan osjećaj odgovornosti prema svojim građanima i prema svim Europljanima. Uvjeren sam da ćemo uspjeti postići taj cilj, istaknuo je Paolo Gentiloni, povjerenik Europske komisije za gospodarstvo.

Tagovi: Europska komisija, Valdis Dombrovskis, Paolo Gentiloni
PROČITAJ I OVO
Bez posla privremeno ostaje oko 50.000 radnika
EKONOMSKE POSLJEDICE
Bez posla privremeno ostaje oko 50.000 radnika
ZAGREB - Blokada gospodarskih aktivnosti i obustava rada u predstojećem će blagom lockdownu obuhvatiti kafiće, restorane, kladionice i teretane, koji će ostati zatvoreni do ponedjeljka 21. prosinca.
Znatno pogoršani izgledi njemačkog izvoza
SIGNALI
Znatno pogoršani izgledi njemačkog izvoza
BERLIN - Izgledi njemačkog izvoza "znatno su se pogoršali", jer opetovano uvođenje ograničenja zbog novog vala pandemije koronavirusa u cijeloj Europi uzima danak u trgovini, objavio je istraživački institut ifo.
Broj nezaposlenih u SAD-u i dalje raste
TRŽIŠTE RADA
Broj nezaposlenih u SAD-u i dalje raste
WASHINGTON - Broj zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost u SAD-u ponovo je porastao u prošlom tjednu, sugerirajući da snažan rast broja novozaraženih i restrikcije u poslovanju potkopavaju oporavak tržišta rada.
Aladrović: Svaka mjera imat će ekonomsku protumjeru
PORUKE
Aladrović: Svaka mjera imat će ekonomsku protumjeru
ZAGREB - Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović kazao je u srijedu da će svaka nova epidemiološka mjera imati i ekonomsku protumjeru, a svojevrsno obeštećenje gospodarstvu predstavit će se uskoro.
Recesija u Italiji nesrazmjerno će teško pogoditi siromašniji jug zemlje
POSLJEDICE
Recesija u Italiji nesrazmjerno će teško pogoditi siromašniji jug zemlje
RIM - Recesija u talijanskom gospodarstvu, izazvana pandemijom koronavirusa, nesrazmjerno će teško pogoditi siromašnije regije na jugu zemlje, upozorio je institut za ekonomska istraživanja SVIMEZ.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE