GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK očekuje vrhunac inflacije u drugom kvartalu, zatim postupni pad

EK očekuje vrhunac inflacije u drugom kvartalu, zatim postupni pad
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2022 / 12:53
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u ponedjeljak procjenu da će inflacija u europodručju dosegnuti vrhunac u drugom kvartalu ove godine i popeti se na 6,9 posto, a onda bi trebala početi postupno padati i spustiti se na 2,7 posto sljedeće godine.

“Očekujemo da inflacija dosegne vrhunac u sadašnjem, drugom kvartalu ove godine i nakon toga počela bi postupno padati”, rekao je na konferenciji za novinare povjerenik Komisije za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Inflacija u EU je počela rasti od veljače 2021. U zadnjem tromjesečju prošle godine bila je 4,6 posto, a u prvom tromjesečju ove godine popela se na 6,1 posto. U europodručju inflacija je u travnju bila 7,5 posto, što je najveća zabilježena stopa inflacije u povijesti europske monetarne unije.

Inflacija u europodručju ove godine trebala bi iznositi 6,1 posto, a nakon toga pasti na 2,7 posto u 2023. godini. Komisija je u zimskim ekonomskim prognozama iz veljače ove godine procjenjivala rast inflacije po stopi od 3,5 posto u ovoj godini.

Inflacija na razini EU27 trebala bi porasti s 2,9 posto prošle godine na 6,8 posto ove godine i pasti na 3,2 posto sljedeće godine.

Temeljna inflacija, koja se dobije kada se uklone nestabilne komponente poput cijena energije, projicira se iznad 3 posto u 2022. i 2023. kako u eurozoni tako i u EU-u cjelini, što je iznad cilja Europske središnje banke od 2 posto u srednjoročnom razdoblju.

U Hrvatskoj, koji bi od 1. siječnja sljedeće godine trebala postati 20. članica europodručja, Komisija predviđa inflaciju od 6, 1 posto ove godine i 2,8 posto sljedeće. Prošle je godine rasla po stopi od 2,7 posto.

Pojedinačno po državama članicama, Komisija očekuje najvišu inflaciju u Litvi, 12,5 posto, zatim u Bugarskoj 11,9 posto, Poljskoj 11,7 posto, Češkoj 11,6 posto.

Najniža inflacija očekuje se u Portugalu 4,4 posto, na Malti i u Finskoj, 4,5 posto.

Tagovi: Paolo Gentiloni, inflacija, Europsska komisija, inflacija u EU
PROČITAJ I OVO
EK: Zbog brzog oporavka, Hrvatskoj manje sredstava iz RRF-a
LOŠE VIJESTI
EK: Zbog brzog oporavka, Hrvatskoj manje sredstava iz RRF-a
BRUXELLES - Hrvatska će zbog brzog oporavka od posljedica koronakrize dobiti manje sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost (RRF) prema ažuriranom ključu za dodjelu bespovratnih sredstava državama članicama koji je Europska komisija objavila u četvrtak.
Zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale 5,6 posto
PAD
Zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale 5,6 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju svibnja ove godine bile su za 2,3 posto veće nego u travnju, dok su na godišnjoj razini, prema svibnju lani, pale za 5,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Dug opće države 342,5 mlrd kuna
ZADUŽENOST
Dug opće države 342,5 mlrd kuna
ZAGREB - Dug opće države krajem ožujka ove godine iznosio je 342,5 milijardi kuna, što je za 1,1 milijardu kuna ili 0,3 posto više nego godinu dana ranije, najnoviji su podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Industrijska proizvodnja porasla nakon dva mjeseca pada
RAST
Industrijska proizvodnja porasla nakon dva mjeseca pada
ZAGREB - U Hrvatskoj je u svibnju industrijska proizvodnja porasla 3,0 posto, nakon dva mjeseca pada, što ukazuje na nastavak rasta gospodarstva.
Marić: Porezni limit za uzdržavane članove će se povećati s 15 na 24 tisuće kuna
OLAKŠICE
Marić: Porezni limit za uzdržavane članove će se povećati s 15 na 24 tisuće kuna
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio je u četvrtak da će se porezni limit na dohodak za uzdržavane članove do kojeg može biti porezna olakšica, podići s postojećih 15 na 24 tisuće kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE