GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK očekuje vrhunac inflacije u drugom kvartalu, zatim postupni pad

EK očekuje vrhunac inflacije u drugom kvartalu, zatim postupni pad
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2022 / 12:53
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u ponedjeljak procjenu da će inflacija u europodručju dosegnuti vrhunac u drugom kvartalu ove godine i popeti se na 6,9 posto, a onda bi trebala početi postupno padati i spustiti se na 2,7 posto sljedeće godine.

“Očekujemo da inflacija dosegne vrhunac u sadašnjem, drugom kvartalu ove godine i nakon toga počela bi postupno padati”, rekao je na konferenciji za novinare povjerenik Komisije za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Inflacija u EU je počela rasti od veljače 2021. U zadnjem tromjesečju prošle godine bila je 4,6 posto, a u prvom tromjesečju ove godine popela se na 6,1 posto. U europodručju inflacija je u travnju bila 7,5 posto, što je najveća zabilježena stopa inflacije u povijesti europske monetarne unije.

Inflacija u europodručju ove godine trebala bi iznositi 6,1 posto, a nakon toga pasti na 2,7 posto u 2023. godini. Komisija je u zimskim ekonomskim prognozama iz veljače ove godine procjenjivala rast inflacije po stopi od 3,5 posto u ovoj godini.

Inflacija na razini EU27 trebala bi porasti s 2,9 posto prošle godine na 6,8 posto ove godine i pasti na 3,2 posto sljedeće godine.

Temeljna inflacija, koja se dobije kada se uklone nestabilne komponente poput cijena energije, projicira se iznad 3 posto u 2022. i 2023. kako u eurozoni tako i u EU-u cjelini, što je iznad cilja Europske središnje banke od 2 posto u srednjoročnom razdoblju.

U Hrvatskoj, koji bi od 1. siječnja sljedeće godine trebala postati 20. članica europodručja, Komisija predviđa inflaciju od 6, 1 posto ove godine i 2,8 posto sljedeće. Prošle je godine rasla po stopi od 2,7 posto.

Pojedinačno po državama članicama, Komisija očekuje najvišu inflaciju u Litvi, 12,5 posto, zatim u Bugarskoj 11,9 posto, Poljskoj 11,7 posto, Češkoj 11,6 posto.

Najniža inflacija očekuje se u Portugalu 4,4 posto, na Malti i u Finskoj, 4,5 posto.

Tagovi: Paolo Gentiloni, inflacija, Europsska komisija, inflacija u EU
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE