GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršana u studenome

EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršana u studenome
INDIKATORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2020 / 16:54
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno su pogoršana u studenome, prateći naglašeni pesimizam u EU i eurozoni na vrhuncu drugog vala pandemije koronavirusa koji je posebno teško pogodio uslužni i sektor maloprodaje.

U Hrvatskoj je indeks ekonomske klime (ESI) u studenome iznosio 85,8 bodova, smanjivši se za 2,6 bodova u odnosu na listopad, kada je bio stabilan na mjesečnoj razini, pokazalo je izvješće Europske komisije, objavljeno u petak.

Daleko najviše su u studenome pogoršana očekivanja poslovnih čelnika u uslužnim djelatnostima, što se očituje u padu odgovarajućeg indeksa za 8,3 boda.

Ozračje je pogoršano i u maloprodaji i u graditeljstvu, čiji su indeksi pali za 3,4 odnosno 2,7 bodova.

Blago je prigušeno i raspoloženje poslovnih čelnika u industriji, uz pad indeksa za 1,4 boda.

Samo je raspoloženje među potrošačima ostalo na razini prethodnom mjeseca, pokazuje izvješće EK.

Očekivanja poslovnih čelnika u Hrvatskoj u studenome su pak pogoršana prvi put nakon šest mjeseci uzastopnog rasta, što se očituje u padu indeksa EEI na 96,9 bodova, odnosno za tri boda u odnosu na listopad, pokazalo je izvješće EK.

Nakon djelomičnog oporavka u razdoblju od svibnja do rujna i stagnacije u listopadu, raspoloženje se u studenome pogoršalo i u EU i u eurozoni pod utjecajem drugog vala pandemije koronavirusa i opetovanog uvođenja mjera suzbijanja zaraze.

U EU indeks ekonomske klime pao je za 3,6 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost u listopadu, na 86,6 bodova.

Gotovo isti je pad u odnosu na revidiranu vrijednost iz listopada bilježio i ESI eurozone, spustivši se na 87,6 bodova.

Najviše su na oba područja pogoršana očekivanja poslovnih čelnika u maloprodaji i uslugama, sektorima koji se oslanjaju na bliske kontakte s klijentima.

U EU indeks koji mjeri očekivanja u maloprodaji pao je za 6,1 bod a u eurozoni za 5,8 bodova. U uslužnom sektoru indeksi su na oba područja pali za približno pet bodova.

Izrazije je pogoršano i ozračje među potrošačima u EU i eurozoni, iskazano u padu odgovarajućeg indeksa za po približno dva boda.

Oslabila su i očekivanja poslovnih čelnika u industriji, uz pad indeksa na oba područja za oko jedan bod.

Isti je bodovni pad bilježio i indeks koji mjeri raspoloženje poslovnih čelnika u graditeljstvu eurozone dok je u EU oslabio neznatnih pola boda.

Indeks koji mjeri očekivanja poslovnih čelnika u vezi zapošljavanja (EEI) pao je u studenome u EU i eurozoni drugi mjesec zaredom, navodi EK u izvješću.

Njegove su vrijednosti na oba područja bile za 3,3 boda manje u odnosu na revidiranu vrijednost u listopadu, i iznosile su 87,2 boda u EU, odnosno 86,6 bodova u eurozoni.

Tagovi: očekivanja za hrvatsko gospodarstvo, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Ifo institut: Delta soj ozbiljna opasnost za ekonomiju
UPOZORENJE
Ifo institut: Delta soj ozbiljna opasnost za ekonomiju
BERLIN - Delta soj koronavirusa mogao bi nanijeti ozbljnu štetu gospodarstvu zbog opetovanog rasta broja novozaraženih, upozorio je Institut za ekonomska istraživanja Ifo.
Bundesbank: Nijemci u pandemiji gomilali gotovinu
GOTOVINA
Bundesbank: Nijemci u pandemiji gomilali gotovinu
BERLIN - Potražnja za gotovinom porasla je u Njemačkoj u pandemijskoj 2020. godini unatoč širokoj lepezi mogućnosti plaćanja, pokazalo je istraživanje središnje banke.
UNCTAD očekuje postupni oporavak stranih ulaganja u 2021.
INVESTICIJE
UNCTAD očekuje postupni oporavak stranih ulaganja u 2021.
NEW YORK - Izravna strana ulaganja u svijetu pala su za trećinu u 2020. godini zbog mjera zatvaranja koje su zaustavile investicijske projekte, a njihov nastavak trebao bi donijeti postupni oporavak u 2021., procjenjuje Konferencija UN-a o trgovini i razvoju (UNCTAD).
U travnju nastavljen realan rast plaća
PLAĆE
U travnju nastavljen realan rast plaća
ANALIZA - Unatoč nešto izraženijim inflatornim pritiscima posljednjih mjeseci, realan rast plaća nastavljen je u travnju. Naime, prema posljednjim podacima DZS-a o isplaćenim neto plaćama za travanj realan rast istih iznosio je 4,7% godišnje.
Fitch potvrdio slovenski kreditni rejting
REJTING
Fitch potvrdio slovenski kreditni rejting
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting Fitch Ratings potvrdila je slovenski kreditni rejting na razini A sa stabilnim izgledima, objavilo je danas Ministarstvo financija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE