GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršana u studenome

EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno pogoršana u studenome
INDIKATORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2020 / 16:54
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo osjetno su pogoršana u studenome, prateći naglašeni pesimizam u EU i eurozoni na vrhuncu drugog vala pandemije koronavirusa koji je posebno teško pogodio uslužni i sektor maloprodaje.

U Hrvatskoj je indeks ekonomske klime (ESI) u studenome iznosio 85,8 bodova, smanjivši se za 2,6 bodova u odnosu na listopad, kada je bio stabilan na mjesečnoj razini, pokazalo je izvješće Europske komisije, objavljeno u petak.

Daleko najviše su u studenome pogoršana očekivanja poslovnih čelnika u uslužnim djelatnostima, što se očituje u padu odgovarajućeg indeksa za 8,3 boda.

Ozračje je pogoršano i u maloprodaji i u graditeljstvu, čiji su indeksi pali za 3,4 odnosno 2,7 bodova.

Blago je prigušeno i raspoloženje poslovnih čelnika u industriji, uz pad indeksa za 1,4 boda.

Samo je raspoloženje među potrošačima ostalo na razini prethodnom mjeseca, pokazuje izvješće EK.

Očekivanja poslovnih čelnika u Hrvatskoj u studenome su pak pogoršana prvi put nakon šest mjeseci uzastopnog rasta, što se očituje u padu indeksa EEI na 96,9 bodova, odnosno za tri boda u odnosu na listopad, pokazalo je izvješće EK.

Nakon djelomičnog oporavka u razdoblju od svibnja do rujna i stagnacije u listopadu, raspoloženje se u studenome pogoršalo i u EU i u eurozoni pod utjecajem drugog vala pandemije koronavirusa i opetovanog uvođenja mjera suzbijanja zaraze.

U EU indeks ekonomske klime pao je za 3,6 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost u listopadu, na 86,6 bodova.

Gotovo isti je pad u odnosu na revidiranu vrijednost iz listopada bilježio i ESI eurozone, spustivši se na 87,6 bodova.

Najviše su na oba područja pogoršana očekivanja poslovnih čelnika u maloprodaji i uslugama, sektorima koji se oslanjaju na bliske kontakte s klijentima.

U EU indeks koji mjeri očekivanja u maloprodaji pao je za 6,1 bod a u eurozoni za 5,8 bodova. U uslužnom sektoru indeksi su na oba područja pali za približno pet bodova.

Izrazije je pogoršano i ozračje među potrošačima u EU i eurozoni, iskazano u padu odgovarajućeg indeksa za po približno dva boda.

Oslabila su i očekivanja poslovnih čelnika u industriji, uz pad indeksa na oba područja za oko jedan bod.

Isti je bodovni pad bilježio i indeks koji mjeri raspoloženje poslovnih čelnika u graditeljstvu eurozone dok je u EU oslabio neznatnih pola boda.

Indeks koji mjeri očekivanja poslovnih čelnika u vezi zapošljavanja (EEI) pao je u studenome u EU i eurozoni drugi mjesec zaredom, navodi EK u izvješću.

Njegove su vrijednosti na oba područja bile za 3,3 boda manje u odnosu na revidiranu vrijednost u listopadu, i iznosile su 87,2 boda u EU, odnosno 86,6 bodova u eurozoni.

Tagovi: očekivanja za hrvatsko gospodarstvo, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Fed nije oduševio investitore
BEZ PROMJENE KAMATA
Fed nije oduševio investitore
WASHINGTON - Členici Feda su nakon dvodnevne sjednice poručili da će ključne kamatne stope ostati nepromijenjene na izuzetno niskim razinama blizu nule, da će nastaviti kupovati obveznice i da su spremni podržavati gospodarstvo sve dok se sasvim ne oporavi od pandemije koronavirusa.
Novi natječaj za podizanje vrijednosti poljoprivrednih proizvoda
POLJOPRIVREDA
Novi natječaj za podizanje vrijednosti poljoprivrednih proizvoda
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da je objavljen novi natječaj za podizanje vrijednosti domaćih poljoprivrednih proizvoda, vrijedan 8,5 milijuna kuna.
Njemačka snizila procjenu rasta u 2021.
SNIŽENE PROGNOZE
Njemačka snizila procjenu rasta u 2021.

BERLIN - Njemačka vlada gubi povjerenje u ekonomski oporavak u 2021. godini zbog novih rizika koje donosi pandemija koronavirusa, pokazuju izmijenjene prognoze.

Promet industrije 1,6 posto veći nakon osam mjeseci pada
RAST
Promet industrije 1,6 posto veći nakon osam mjeseci pada
ZAGREB - Promet u industriji u studenome prošle godine na godišnjoj razini je nakon osam mjeseci pada porastao 1,6 posto, dok je na mjesečnoj porastao za 5,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
MMF blago podigao procjenu rasta globalne ekonomije u 2021.
BOLJE PROGNOZE
MMF blago podigao procjenu rasta globalne ekonomije u 2021.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je u utorak podigao procjenu rasta svjetskog gospodarstva u 2021. godini, predviđajući da će cijepljenje i dodatne državne poticajne mjere potaknuti aktivnost u drugoj polovini godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE