GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka

EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2021 / 17:03
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Planovi postpandemijske obnove gospodarstva koje su članice EU-a do sada dostavile Komisiji nedovoljno su ambiciozni i moraju biti poboljšani, smatra Europska komisija prema tvrdnjama tri diplomatska izvora.

Komisija je to mišljenje iznijela veleposlanicima 27 država EU-a na sastanku iza zatvorenih vrata, održanom 7. siječnja.

EU će za obnovu gospodarstva od krize koju je izazvala pandemija koronavirusa staviti na raspolaganje 1.100 milijardi eura iz dugoročnog proračuna i poseban fond 'težak' 750 milijardi eura.

Da bi dobile novac u vidu povoljnih kredita i bespovratne pomoći, zemlje EU-a moraju Komisiji dostaviti planove potrošnje.

„Planovima nedostaju strukturne reforme, strateška vizija, konkretni ciljevi i troškovna efikasnost. Treba odraditi još puno posla", prenosi jedan od anonimnih diplomata mišljenje EK o planovima koji su joj dostavljeni.

Drugi pak navodi ocjenu Komisije da neki planovi nisu dovoljno konkretni i da ne sadrže mjerljive ciljeve.

„Većina vlada zna trošiti, ali ne ističe se baš u reformama. Moraju ažurirati planove i uključiti ih. Moraju puno raditi kako bi mogli brzo povući novac i trošiti ga na pristojne projekte“, dodaje treći.

Komisija nije rekla koje su zemlje dostavile najslabije planove, rekli su izvori.

Manjak ambicije

Sve zemlje EU-a moraju Komisiji dostaviti konačnu verziju plana do kraja travnja. Potom ga moraju odobriti druge članice da bi novac bio isplaćen u drugoj polovini godine.

„Ne budu li preliminarni planovi poboljšani, budu li loši, Komisija ih ne bi trebala prihvatiti", smatra treći izvor.

"Čak i ako ih prihvati, blokirat će ih neto platitelji", dodaje, misleći na bogatije članice, poput Nizozemske, posebno nesklone "rasipanju" novca.

Preliminarne planove dosad je predalo manje od polovine zemalja EU-a, a Komisija je, prema izvorima, poručila ostalima da požuje kako bi se izbjeglo kašnjenje u raspodjeli novca.

Europska komisija nije imala konkretnih komentara na sastanak održan 7. siječnja.

Nakon što je sa članicama eurozone u ponedjeljak razgovarao o planovima, povjerenik EU-a za ekonomiju Paolo Gentiloni rekao je da se "dobro napreduje" ali treba "podići razinu ambicije u reformama".

Mnoge preliminarne planove treba „pojačati“ detaljima o rokovima, ciljevima i ključnim etapama kako bismo bili sigurni da će novac biti dobro potrošen, pojasnio je europski povjerenik.

Tagovi: Europska komisija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Stopa nezaposlenosti u EU stabilna u siječnju, u Hrvatskoj ispod europskog prosjeka
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u EU stabilna u siječnju, u Hrvatskoj ispod europskog prosjeka
BRUXELLES - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i eurozoni u siječnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, a u Hrvatskoj je smanjena, kliznuvši ispod europskog prosjeka, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Javni dug u 2020. narastao za 35,3 milijarde kuna
ZADUŽENOST
Javni dug u 2020. narastao za 35,3 milijarde kuna
ANALIZA - Javni dug Hrvatske po metodologiji ESA 2010 krajem studenoga 2020. godine dosegnuo je 327,8 milijardi kuna, što je 35,3 milijarde kuna više nego na kraju 2019. godine, dok je njegov udjel u BDP-u narastao na 88,6 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Eurozona ponovo klizi prema recesiji
RECESIJA
Eurozona ponovo klizi prema recesiji
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone u veljači je ponovno smanjeno i klizi prema novoj recesiji zbog kontinuiranog pritiska koronaograničenja na uslužni sektor, ali direktori su optimistični, pokazalo je u srijedu izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit.
OVI indeks: Potražnja za radom u veljači manja za 18 posto
PAD
OVI indeks: Potražnja za radom u veljači manja za 18 posto
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za veljaču 2021. pokazuje da je potražnja za radom bila 18 posto manja nego u veljači prošle godine, što pokazuje da je tržište rada i dalje pod snažnim utjecajem covid-19 pandemije, objavio je u srijedu Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Članice EU moći će odstupati od fiskalnih pravila i 2022.
FISKALNA PRAVILA
Članice EU moći će odstupati od fiskalnih pravila i 2022.
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u srijedu da bi odredba o odstupanju od fiskalnih pravila, koja je sada na snazi kako bi se zemljama članicama omogućilo da fiskalnim mjerama pomažu gospodarstvo u koronakrizi, trebala ostati na snazi i cijelu sljedeću godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE