GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK najavila recesiju u Njemačkoj

EK najavila recesiju u Njemačkoj
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2023 / 07:45
Autor: SEEbiz / Momentum
BRUXELLES - Gospodarstvo eurozone će ove i iduće godine rasti sporije nego što se dosad očekivalo, objavila je Europska komisija (EK), budući da potražnja potrošača trpi zbog visoke inflacije, a najveće gospodarstvo, Njemačka, zapast će u recesiju.

U svojim prijelaznim prognozama za bruto domaći proizvod (BDP) i inflaciju za pet najvećih gospodarstava eurozone, EK je rekla da će BDP eurozone porasti za 0,8 posto u 2023. i 1,3 posto u 2024., u usporedbi sa svibanjskom prognozom od 1,1 posto i 1,6 posto, odnosno.

Slabost domaće potražnje, a posebice potrošnje, pokazuje da visoke i još uvijek povećane potrošačke cijene većine dobara i usluga uzimaju veći danak nego što se očekivalo u proljetnoj prognozi, objavila je EK.

I to usprkos padu cijena energenata i iznimno snažnom tržištu rada koje bilježi rekordno nisku stopu nezaposlenosti, kontinuiranom rastu zaposlenosti i rastu plaća, stoji u priopćenju.

EK je prognozirala inflaciju u eurozoni od 5,6 posto u 2023. i 2,9 posto u 2024., što je znatno iznad cilja Europske središnje banke od dva posto. Inflacija bi ove godine trebala biti niža od svibanjske prognoze od 5,8 posto, ali viša u 2024. od prethodno prognoziranih 2,8 posto.

Najveće europsko gospodarstvo, Njemačka, ove će godine zabilježiti gospodarski pad od 0,4 posto, predviđa EK, revidirajući naniže prognozu rasta iz svibnja od 0,2 posto. Njemački rast za iduću godinu revidiran je s 1,4 na 1,1 posto.

Italija i Nizozemska također će rasti sporije ove godine, objavila je EK, prognoziravši rast BDP-a od 0,9 posto, odnosno 0,5 posto, što je pad od ranijih procjena od 1,2 posto, odnosno 1,8 posto.

Međutim, Francuska i Španjolska će 2023. rasti brže nego što se ranije očekivalo, rekla je EK, predviđajući rast od 1,0 posto i 2,2 posto umjesto prethodno očekivanih 0,7 posto i 1,9 posto.

Tagovi: njemačka, recesija, europska komisija
PROČITAJ I OVO
HZP: Inflacija će idućih mjeseci nastaviti padati
PROGNOZE
HZP: Inflacija će idućih mjeseci nastaviti padati
ZAGREB - Godišnja stopa harmoniziranog indeksa inflacije potrošačkih cijena, koju je objavio Eurostat, u rujnu bilježi snažan pad na 7,3% s 8,4% u kolovozu, što je ponajviše rezultat snažnog pada cijena usluga te proizvoda u sektoru hrane, pića i duhana. Zabilježeni mjesečni pad od 0,7% je također snažniji u odnosu na naša očekivanja. Hrvatska je tako među tri članice euro područja s najvećim mjesečnim padom cijena.
Pogoršano raspoloženje američkih potrošača u rujnu
TREND
Pogoršano raspoloženje američkih potrošača u rujnu
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o gospodarstvu u Sjedinjenim Državama pao je sa 69,5 posto u kolovozu na 68,1 posto u rujnu, prema podacima Sveučilišta Michigan. Između ostalog, pad sentimenta rezultat je i nepouzdanosti u pogledu daljnjeg financiranja rada agencija federalne vlade.
Zaposlenost u industriji pala 2,2%
TRŽIŠTE RADA
Zaposlenost u industriji pala 2,2%
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u kolovozu ove godine u usporedbi sa srpnjem manji je za 0,1 %, a u usporedbi s kolovozom lani za 2 %, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Potrošnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla peti mjesec zaredom
MALOPRODAJA
Potrošnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla peti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u kolovozu potrošnja u maloprodaji porasla peti mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to nešto brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva i u trećem tromjesečju.
Inflacija u rujnu znatno usporila
USPORAVANJE
Inflacija u rujnu znatno usporila
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u rujnu 6,6 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najniža stopa inflacije od veljače prošle godine, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS)
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE