GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK: Hrvatska najlošija u EU po provođenju strukturnih reformi

EK: Hrvatska najlošija u EU po provođenju strukturnih reformi
REFORME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2018 / 18:02
Autor: SEEbiz / Večernji list
BRUXELLES - Od svih država članica Europske unije, Hrvatska je najlošija po provođenju strukturnih reformi - ocijenili su danas, u neslužbenim razgovorima, ekonomski stručnjaci Europske komisije nakon što su, u sklopu zimskog paketa ciklusa ekonomskog usklađivanja EU-a poznatijeg i kao Europski semestar, objavljena opsežna izvješća o gospodarstvima i strukturnim reformama u skoro svakoj državi članici Europske unije. 

Ovo je prvi put da se u kuloarima Komisije tako eksplicitno govori o Hrvatskoj, makar i neslužbeno, kao o najlošijoj državi u strukturnim reformama.  

Taj neslužbeni komentar ima prilično snažno službeno uporište kad se pogleda izvješće o Hrvatskoj, napisano na 69 stranica, i kad ga se usporedi s jednako opsežnim izvješćima za druge države članice EU. Hrvatska i dalje ostaje u Komisijinoj proceduri prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, zajedno s Ciprom i Italijom, a ekonomski stručnjaci Komisije zaduženi za Hrvatsku kažu da bi bilo dobro pogledati što su napravile one zemlje koje su izašle iz prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, a to su od danas Francuska, Bugarska i Portugal.

- Nisu te zemlje ništa bolje od Hrvatske, ali su provele strukturne reforme koje su najavile, dok Hrvatska po tome najlošije stoji. Tu je zaostajanje - kaže sugovornik s kojim smo razgovarali u Bruxellesu i koji je želio ostati neimenovan. 

Izvješće o Hrvatskoj sadrži, naravno, i pozitivne ocjene. Očekivano, jer Hrvatska prolazi kroz četvrtu godinu gospodarskog oporavka, a rast je “široko utemeljen i robustan”. Ali, kao da svaka pozitivna ocjena u izvješću ima neko svoje “ali”. Rast je dobar, ali presporo se oporavljaju investicije koje bi doprinosile većoj stopi gospodarskog rasta. 

- Očekujemo i stalno govorimo o rastu investicija, ali one nikako da se dogode. Zbog toga i usporavanje rasta BDP-a u zadnjem kvartalu prošle godine - kaže jedan sugovornik koji iz Bruxellesa prati i analizira hrvatsko gospodarstvo. 

Fiskalna politika ide u dobrom smjeru, ali strukturne reforme nisu napredovale, ocjenjuje se dalje u izvješću. Poduzimaju se neki koraci u racionalizaciji zdravstvenog sustava, ali dugovi bolnica se i dalje gomilaju. Paket mirovinskih reformi opet je odgođen, odustalo se od poreza na nekretnine… A kad je riječ o ispunjavanju specifičnih ekonomskih preporuka koje je EU 2017. dala Hrvatskoj - tu je Vlada ostvarila nikakav ili ograničen napredak. Samo u jednom detalju iz prošlogodišnjih preporuka - u jačanju upravljanja javnim dugom - zabilježen je “određeni napredak”, što je srednja ocjena, trojka. Hrvatska je, prema ispunjavanju ekonomskih preporuka EU-a, đak koji ima uglavnom jedinice i dvojke, jednu trojku, i nijednu četvorku ili peticu.

- Jasno je da Hrvatska treba učiniti više. Treba pojačati implementaciju specifičnih preporuka i rješavati makroekonomske neravnoteže - kaže Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije, u ekskluzivnoj izjavi za Večernji list. A na pitanje kako Komisija može potaknuti Hrvatsku da učini više, pogotovo jer niz godina stagnira u slabom ispunjavanju preporuka: - Kao što im i samo ime kaže, to su preporuke, to nisu zapovjedi. Ne postoji mehanizam prisiljavanja, nema sankcija. Ali u interesu samih država članica je da uklone te neravnoteže i osiguraju trajniji gospodarski rast - dodaje Dombrovskis.

U Zagrebu, Komisijino izvješće komentirao je ministar financija.

- Prepoznati su pozitivni gospodarski pokazatelji, poglavito napori na području javnih financija i fiskalne konsolidacije. Ali upozorava se da je nužno ubrzanje strukturnih reformi, jer to je jedan od osnovnih okidača za podizanje potencijalne stope gospodarskog rasta u Hrvatskoj, koji je u ovom trenutku ipak niži od aktualne razine koju imamo - rekao je Zdravko Marić. 

Tagovi: Europska komisija, strukturne reforme
PROČITAJ I OVO
Biden predstavio povijesni plan za američku ekonomije
PLANOVI
Biden predstavio povijesni plan za američku ekonomije
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da je Kongresu predstavio "povijesni plan" koji se odnosi na milijarde dolara za socijalne i ekološke mjere, malo prije svog puta u Europu na samite G20 i COP26.
HUP: Takvo povećanje minimalne plaće nije u skladu sa stanjem gospodarstva
REAKCIJE
HUP: Takvo povećanje minimalne plaće nije u skladu sa stanjem gospodarstva
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) poručila je u četvrtak da tako značajno povećanje iznosa minimalne plaće, za više od 10 posto, nije u skladu sa stanjem u kojem se nalazi hrvatsko gospodarstvo te da od Vlade očekuju kompenzacijske mjere za poduzetnike iz najviše pogođenih sektora.
Očekivanja za europsku ekonomiju poboljšana u listopadu; u Hrvatskoj pogoršanje
TRENDOVI
Očekivanja za europsku ekonomiju poboljšana u listopadu; u Hrvatskoj pogoršanje
BRUXELLES - Očekivanja za gospodarstvo EU-a i eurozone poboljšana su u listopadu dok su u Hrvatskoj zamjetno pogoršana, odražavajući val pesimizma u uslužnom sektoru i industriji, pokazalo je u četvrtak izvješće Europske komisije.
Proračun u 2022. sa 164,5 mlrd kuna prihoda i deficitom od 2,6 posto BDP-a
REBALANS
Proračun u 2022. sa 164,5 mlrd kuna prihoda i deficitom od 2,6 posto BDP-a
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je na sjednici Vlade predstavio prijedlog proračuna za 2022., kojim se predviđaju prihodi od 164,5 milijardi kuna i rashodi od 173,8 milijardi kuna te deficit proračuna opće države od 12 milijardi ili 2,6 posto BDP-a.
Dug opće države na 86,1 posto BDP-a
ZADUŽENOST
Dug opće države na 86,1 posto BDP-a
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u srijedu je objavila konačni podatak o ukupnom dugu opće države na kraju lipnja ove godine, prema kojima je on iznosio 340,8 milijardi kuna ili 86,1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE