GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK: Hrvatska najlošija u EU po provođenju strukturnih reformi

EK: Hrvatska najlošija u EU po provođenju strukturnih reformi
REFORME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2018 / 18:02
Autor: SEEbiz / Večernji list
BRUXELLES - Od svih država članica Europske unije, Hrvatska je najlošija po provođenju strukturnih reformi - ocijenili su danas, u neslužbenim razgovorima, ekonomski stručnjaci Europske komisije nakon što su, u sklopu zimskog paketa ciklusa ekonomskog usklađivanja EU-a poznatijeg i kao Europski semestar, objavljena opsežna izvješća o gospodarstvima i strukturnim reformama u skoro svakoj državi članici Europske unije. 

Ovo je prvi put da se u kuloarima Komisije tako eksplicitno govori o Hrvatskoj, makar i neslužbeno, kao o najlošijoj državi u strukturnim reformama.  

Taj neslužbeni komentar ima prilično snažno službeno uporište kad se pogleda izvješće o Hrvatskoj, napisano na 69 stranica, i kad ga se usporedi s jednako opsežnim izvješćima za druge države članice EU. Hrvatska i dalje ostaje u Komisijinoj proceduri prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, zajedno s Ciprom i Italijom, a ekonomski stručnjaci Komisije zaduženi za Hrvatsku kažu da bi bilo dobro pogledati što su napravile one zemlje koje su izašle iz prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, a to su od danas Francuska, Bugarska i Portugal.

- Nisu te zemlje ništa bolje od Hrvatske, ali su provele strukturne reforme koje su najavile, dok Hrvatska po tome najlošije stoji. Tu je zaostajanje - kaže sugovornik s kojim smo razgovarali u Bruxellesu i koji je želio ostati neimenovan. 

Izvješće o Hrvatskoj sadrži, naravno, i pozitivne ocjene. Očekivano, jer Hrvatska prolazi kroz četvrtu godinu gospodarskog oporavka, a rast je “široko utemeljen i robustan”. Ali, kao da svaka pozitivna ocjena u izvješću ima neko svoje “ali”. Rast je dobar, ali presporo se oporavljaju investicije koje bi doprinosile većoj stopi gospodarskog rasta. 

- Očekujemo i stalno govorimo o rastu investicija, ali one nikako da se dogode. Zbog toga i usporavanje rasta BDP-a u zadnjem kvartalu prošle godine - kaže jedan sugovornik koji iz Bruxellesa prati i analizira hrvatsko gospodarstvo. 

Fiskalna politika ide u dobrom smjeru, ali strukturne reforme nisu napredovale, ocjenjuje se dalje u izvješću. Poduzimaju se neki koraci u racionalizaciji zdravstvenog sustava, ali dugovi bolnica se i dalje gomilaju. Paket mirovinskih reformi opet je odgođen, odustalo se od poreza na nekretnine… A kad je riječ o ispunjavanju specifičnih ekonomskih preporuka koje je EU 2017. dala Hrvatskoj - tu je Vlada ostvarila nikakav ili ograničen napredak. Samo u jednom detalju iz prošlogodišnjih preporuka - u jačanju upravljanja javnim dugom - zabilježen je “određeni napredak”, što je srednja ocjena, trojka. Hrvatska je, prema ispunjavanju ekonomskih preporuka EU-a, đak koji ima uglavnom jedinice i dvojke, jednu trojku, i nijednu četvorku ili peticu.

- Jasno je da Hrvatska treba učiniti više. Treba pojačati implementaciju specifičnih preporuka i rješavati makroekonomske neravnoteže - kaže Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije, u ekskluzivnoj izjavi za Večernji list. A na pitanje kako Komisija može potaknuti Hrvatsku da učini više, pogotovo jer niz godina stagnira u slabom ispunjavanju preporuka: - Kao što im i samo ime kaže, to su preporuke, to nisu zapovjedi. Ne postoji mehanizam prisiljavanja, nema sankcija. Ali u interesu samih država članica je da uklone te neravnoteže i osiguraju trajniji gospodarski rast - dodaje Dombrovskis.

U Zagrebu, Komisijino izvješće komentirao je ministar financija.

- Prepoznati su pozitivni gospodarski pokazatelji, poglavito napori na području javnih financija i fiskalne konsolidacije. Ali upozorava se da je nužno ubrzanje strukturnih reformi, jer to je jedan od osnovnih okidača za podizanje potencijalne stope gospodarskog rasta u Hrvatskoj, koji je u ovom trenutku ipak niži od aktualne razine koju imamo - rekao je Zdravko Marić. 

Tagovi: Europska komisija, strukturne reforme
PROČITAJ I OVO
U ožujku 11.302 zaposlenih više nego u veljači
TRŽIŠTE RADA
U ožujku 11.302 zaposlenih više nego u veljači
ZAGREB - Krajem ožujka u Hrvatskoj je bilo milijun i 518 tisuća zaposlenih, što je 0,8 posto ili 11.302 više nego u veljači i 1,5 posto manje nego u ožujku lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti od 9,3 posto na mjesečnoj razini pala za 0,4 postotna bod, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Prosječna neto plaća za veljaču 7.038 kuna, 3,4 posto veća nego lani
ZARADE
Prosječna neto plaća za veljaču 7.038 kuna, 3,4 posto veća nego lani
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za veljaču iznosila je 7.038 kuna, što je na godišnjoj razini realno više za 3,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
Japanski izvoz snažno porastao u ožujku zahvaljujući kineskoj potražnji
RAST
Japanski izvoz snažno porastao u ožujku zahvaljujući kineskoj potražnji
TOKYO - Japanski izvoz porastao je u ožujku 16,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, potaknut skokom kineske potražnje, objavila je u ponedjeljak vlada u Tokiju.
Vuk Vuković: Marić je svjestan što nas čeka bez reformi
ANALITIČARI
Vuk Vuković: Marić je svjestan što nas čeka bez reformi
ZAGREB - Ekonomist Vuk Vuković, jedan od čelnih ljudi UGP-a, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju govorio je o tome što Hrvatsku čeka idućih godina.
Španjolska neće podizati poreze dok se gospodarstvo ne oporavi
POREZI
Španjolska neće podizati poreze dok se gospodarstvo ne oporavi
MADRID - Španjolska vlada neće podizati poreze dok se gospodarstvo ne oporavi od posljedica pandemije koronavirusa i kompanije ne počnu pojačano zapošljavati radnike, izjavila je u petak ministrica gospodarstva Nadia Calvino.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE