GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini

EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini
STRATEGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2021 / 16:34
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu objavila ažuriranu Industrijski strategiju koja bi joj trebala pomoći u smanjenju ovisnosti od trećih zemalja, poglavito Kine.

Pandemija koronavirusa je pokazala stratešku ovisnost EU-a na tehnološkom i industrijskom planu, stoga je Komisija provela detaljnu početnu analizu 5200 proizvoda koji se uvoze u EU.

Analiza je pokazala da je od tih 5200 proizvoda EU jako ovisan o njih 137, što predstavlja šest posto uvoza robe u EU. Riječ je o osjetljivoj robi, većinom u energetski intenzivnim granama industrije (među ostalim riječ je o sirovinama) i zdravstvu (sastojci za farmaceutsku industriju), te u drugim područjima bitnima za potporu zelenoj i digitalnoj transformaciji. Za 34 proizvoda, koji predstavljaju 0,6 posto uvoza robe u EU, ovisnost je potencijalno još osjetljivija s obzirom na vjerojatnu malu mogućnost daljnje diverzifikacije i zamjene proizvodnjom u EU-u.

Analiza je ukazala i na probleme i ovisnosti u području naprednih tehnologija. Komisija je predstavila rezultate šest dubinskih studija na temu sirovina, baterija, aktivnih sastojaka u farmaceutskim proizvodima, vodika, poluvodiča te tehnologija računalstva u oblaku i najsuvremenijih tehnologija, u kojima su detaljnije mapirane strateške ovisnosti i njihov utjecaj.

Komisija najavljuje da će pokrenuti drugu fazu pregleda potencijalnih ovisnosti u ključnim područjima, s naglaskom na proizvode, usluge i tehnologije koji su ključni za dvostruku tranziciju, poput obnovljivih izvora, pohrane energije i kibernetičke sigurnosti, te razviti sustav praćenja u okviru Komisijina Opservatorija za ključne tehnologije.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton je izjavio da je Europska unija bila “previša naivna” u pogledu svoga pristupa nekim strateškim sektorima, poput elektronskih čipova, koji se uglavnom proizvode u Aziji.

“Prava industrijska revolucija tek počinje – i bit ćemo njezin dio ako pravilno izaberemo ulaganja u ključne tehnologije i uspostavimo uvjete u smislu odgovarajućeg okvira. Europa ovime pruža takve uvjete za inovativnu, čistu i žilavu industriju koja svojim građanima pruža kvalitetna radna mjesta i omogućuje svojim malim i srednjim poduzećima da prosperiraju, uključujući i u vremenu oporavka”, izjavio je Breton.

Tagovi: Europska komisija, industrijska strategija, kineska ekonomija, Thierry Breton
PROČITAJ I OVO
Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
PRORAČUN
Austrija traži saveznike za borbu protiv ublaženih proračunskih propisa u EU
BEČ - Austrija želi oformiti koaliciju zemalja EU-a koja bi trebala spriječiti produljenje suspenzije europskih proračunskih propisa na kraju 2021. i 2022. godine i preusmjeriti fokus na smanjenje javnog duga.
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,54 milijuna zaposlenih, što je 0,9 posto više nego u travnju i 1,3 posto više nego u svibnju lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini pala za 0,7 postotnih bodova, na 8,2 posto, podaci su DZS-a.
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZARADE
Prosječna neto plaća za travanj 7.082 kune
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj iznosila je 7.082 kune, što je na godišnjoj razini nominalno više za 6,9 posto, a realno za 4,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
Yellen: SAD-u ne prijeti hiperinflacija
UVJERAVANJA
Yellen: SAD-u ne prijeti hiperinflacija
WASHINGTON - Američka ministrica financija Janet Yellen izjavila je pred Odborom za financije Zastupničkog doma američkog Kongresa da SAD-u ne prijeti hiperinflacija i da su povišene inflacijske stope privremene, te da se gospodarstvo dobro oporavlja od utjecaja pandemije.
Weidmann očekuje normalizaciju monetarne politike u eurozoni u 2022.
OČEKIVANJA
Weidmann očekuje normalizaciju monetarne politike u eurozoni u 2022.
BERLIN - Krizna kupovina obveznica u eurozoni trebala bi uskoro završiti, izjavio je guverner njemačke središnje banke Jens Weidmann, procijenivši da bi se monetarna politika Europske središnje banke (ECB) trebala normalizirati u 2022. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE