GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini

EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini
STRATEGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2021 / 16:34
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu objavila ažuriranu Industrijski strategiju koja bi joj trebala pomoći u smanjenju ovisnosti od trećih zemalja, poglavito Kine.

Pandemija koronavirusa je pokazala stratešku ovisnost EU-a na tehnološkom i industrijskom planu, stoga je Komisija provela detaljnu početnu analizu 5200 proizvoda koji se uvoze u EU.

Analiza je pokazala da je od tih 5200 proizvoda EU jako ovisan o njih 137, što predstavlja šest posto uvoza robe u EU. Riječ je o osjetljivoj robi, većinom u energetski intenzivnim granama industrije (među ostalim riječ je o sirovinama) i zdravstvu (sastojci za farmaceutsku industriju), te u drugim područjima bitnima za potporu zelenoj i digitalnoj transformaciji. Za 34 proizvoda, koji predstavljaju 0,6 posto uvoza robe u EU, ovisnost je potencijalno još osjetljivija s obzirom na vjerojatnu malu mogućnost daljnje diverzifikacije i zamjene proizvodnjom u EU-u.

Analiza je ukazala i na probleme i ovisnosti u području naprednih tehnologija. Komisija je predstavila rezultate šest dubinskih studija na temu sirovina, baterija, aktivnih sastojaka u farmaceutskim proizvodima, vodika, poluvodiča te tehnologija računalstva u oblaku i najsuvremenijih tehnologija, u kojima su detaljnije mapirane strateške ovisnosti i njihov utjecaj.

Komisija najavljuje da će pokrenuti drugu fazu pregleda potencijalnih ovisnosti u ključnim područjima, s naglaskom na proizvode, usluge i tehnologije koji su ključni za dvostruku tranziciju, poput obnovljivih izvora, pohrane energije i kibernetičke sigurnosti, te razviti sustav praćenja u okviru Komisijina Opservatorija za ključne tehnologije.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton je izjavio da je Europska unija bila “previša naivna” u pogledu svoga pristupa nekim strateškim sektorima, poput elektronskih čipova, koji se uglavnom proizvode u Aziji.

“Prava industrijska revolucija tek počinje – i bit ćemo njezin dio ako pravilno izaberemo ulaganja u ključne tehnologije i uspostavimo uvjete u smislu odgovarajućeg okvira. Europa ovime pruža takve uvjete za inovativnu, čistu i žilavu industriju koja svojim građanima pruža kvalitetna radna mjesta i omogućuje svojim malim i srednjim poduzećima da prosperiraju, uključujući i u vremenu oporavka”, izjavio je Breton.

Tagovi: Europska komisija, industrijska strategija, kineska ekonomija, Thierry Breton
PROČITAJ I OVO
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
MIROVINE
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
ZAGREB - Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE