GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIZ: Financijski uvjeti se i dalje ublažavaju, ali znatno sporije

EIZ: Financijski uvjeti se i dalje ublažavaju, ali znatno sporije
UVJETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2017 / 12:41
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vrijednost indeksa financijskih uvjeta IFIS za treće tromjesečje ukazuje na daljnje ublažavanje financijskih uvjeta na domaćem tržištu, ali uz znatno slabije izražen trend nego krajem prošle i početkom ove godine, ponajviše uslijed nižeg dnevnog viška likvidnosti tijekom glavnog dijela turističke sezone, objavljeno je u ponedjeljak iz Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).

"U trećem tromjesečju 2017. godine financijski su se uvjeti nastavili ublažavati, iako je trend ublažavanja znatno slabije izražen nego krajem prošle i početkom ove godine. Na ublažavanje financijskih uvjeta najviše su utjecali inozemni faktori koji utječu na domaće financijske uvjete, dok su domaći financijski uvjeti, iako su imali trend ublažavanja, značajno smanjili tempo", stoji u priopćenju EIZ-a,

No, dodaje se, za razliku od prvog dijela godine, kada se zbog ekspanzivne monetarne politike HNB-a snažno povećala likvidnost financijskog sustava, što je imalo najznačajniji utjecaj na poboljšanje financijskih uvjeta, u trećem je tromjesečju, iako i dalje na iznimno visokoj razini, dnevni višak likvidnosti bio manji nego u prvom dijelu godine, zbog potražnje za kunama uslijed glavnog dijela turističke sezone, što je, između ostalog, dovelo do usporavanja daljnjeg ublažavanja financijskih uvjeta u zemlji.

S druge strane, napominju analitičari EIZ-a, na domaće financijske uvjete i dalje pozitivan utjecaj ima poboljšanje makroekonomskih pokazatelja, pogotovo onih vezanih uz stanje državnih financija, što je dovelo do pada prinosa na državne obveznice, kao i do pada premije osiguranja od kreditnog rizika (CDS).

Od inozemnih varijabli, pak, najveći doprinos daljnjem ublažavanju financijskih uvjeta došao je od smanjenja volatilnosti, odnosno od smanjene averzije prema riziku, na što je utjecalo ublažavanje geopolitičkih rizika, zaključuju iz Ekonomskog instituta.

IFIS indeks, koji je razvio zagrebački Ekonomski institut, mjesečni je indikator financijskih uvjeta koji pruža informacije o prosječnom financijskom stanju u ekonomiji, sažimajući 28 financijskih varijabli u jedan jedinstveni broj, pri čemu porast indeksa predstavlja pooštravanje, a pad ublažavanje financijskih uvjeta.

Tagovi: Ekonomski institut Zagreb
PROČITAJ I OVO
DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije
REJTING
DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting DBRS Morningstar potvrdila je slovenski kreditni rejting s A (visokim) i stabilnim izgledima.
Trumpov promašaj: Trgovinski rat s Kinom stajao SAD 245.000 radnih mjesta
SAD-KINA
Trumpov promašaj: Trgovinski rat s Kinom stajao SAD 245.000 radnih mjesta
WASHINGTON - SAD je zbog trgovinskog rata koji je predsjednik Donald Trump zapodjenuo s Kinom izgubio 245.000 radnih mjesta, a postupno obostrano smanjivanje carina potaknulo bi rast i djelomice nadoknadilo gubitak, pokazuje istraživanje.
Investicijski sporazum EU-Kina: Što kažu brojke?
ANALIZA
Investicijski sporazum EU-Kina: Što kažu brojke?
ANALIZA - Kumulativna izravna strana ulaganja (FDI) iz EU-a u Kinu tijekom proteklih dvadeset godina dosegla su više od 140 milijardi eura, dok je istodobno razina kineskih FDI u Europskoj uniji iznosila 120 milijardi eura
Georgieva poručuje vladama: Molim vas, trošite
PORUKE
Georgieva poručuje vladama: Molim vas, trošite
WASHINGTON - Vlade diljem svijeta trebale bi više trošiti kako bi pomogle oživjeti pandomijom uzdrmana gospodarstva, poručila je u petak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
Biden: Ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku
PORUKE
Biden: Ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku
WASHINGTON - U prilikama gospodarske krize "ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku", istaknuo je u četvrtak budući američki predsjednik Joe Biden iznoseći svoj sveobuhvatni plan gospodarskog oporavka vrijedan 1900 milijarda dolara za pomoć kućanstvima i poduzećima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE