GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIZ: Blago usporavanje stope rasta BDP-a u drugom kvartalu

EIZ: Blago usporavanje stope rasta BDP-a u drugom kvartalu
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2018 / 14:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ) na temelju kretanja CEIZ indeksa za svibanj očekuju da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u drugom tromjesečju ove godine mogla iznositi 2,3 posto, što je blago usporavanje u odnosu na rast od 2,5 posto u prvom tromjesečju.

CEIZ indeks je u svibnju ove godine zabilježio rast vrijednosti od 0,23 indeksnih bodova u odnosu na prethodni mjesec. Ujedno, vrijednost indeksa u svibnju bila je i za 0,12 indeksnih bodova manja u odnosu na prosječnu vrijednost indeksa u prvom tromjesečju 2018. godine, objavili su u utorak iz EIZ-a.

"To upućuje na zaključak da je ekonomska aktivnost u zemlji u drugom tromjesečju na neznatno nižoj razini u odnosu na prvo tromjesečje, kada je tromjesečna stopa promjene BDP-a iznosila 2,5 posto. Međutim, s obzirom na to da je vrijednost indeksa u svibnju bila niža u odnosu na isti mjesec prošle godine, možemo zaključiti da neznatno jačanje ekonomske aktivnosti sredinom drugog tromjesečja nije toliko intenzivno kao što je to bio slučaj u drugom tromjesečju prošle godine", navode iz EIZ-a.

Na temelju kretanja CEIZ indeksa, analitičari EIZ-a očekuju da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u drugom tromjesečju ove godine mogla iznositi 2,3 posto, što je tek blago usporavanje stope rasta BDP-a od 2,5 posto ostvarenih u prvom tromjesečju. Desezonirani podatci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u drugom tromjesečju ove godine porastao za 0,8 posto, ističu iz EIZ-a.

Kako bi se s većim stupnjem pouzdanja moglo donositi zaključke o stanju poslovnog ciklusa u drugom tromjesečju ove godine, morat će se pričekati objavljivanje vrijednosti CEIZ indeksa za lipanj, napominju analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb. CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Tagovi: CEIZ indeks, Ekonomski institut Zagreb, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Pogoršana očekivanja njemačkih potrošača za ožujak
OČEKIVANJA
Pogoršana očekivanja njemačkih potrošača za ožujak
BERLIN - Očekivanja njemačkih potrošača za ožujak blago su pogoršana pod utjecajem bojazni da bi epidemija koronavirusa u Kini mogla utjecati i na proizvodnju u Njemačkoj, pokazalo je u četvrtak istraživanje tvrtke za istraživanje tržišta GfK.
Vlahović: Srpska ekonomija mora rasti 7% godišnje
PROCENE
Vlahović: Srpska ekonomija mora rasti 7% godišnje
BEOGRAD – Danas više nije centralno pitanje srpske ekonomije dostizanje fiskalne i monetarne stabilnosti, već kako da robusnim rastom uhvatimo korak sa razvijenijim zemljama Evrope, smatra Aleksandar Vlahović, predsednik Programskog odbora Kopaonik biznis foruma.
Krajem siječnja 1,52 milijuna zaposlenih, stopa nezaposlenosti 8,4 posto
TRŽIŠTE RADA
Krajem siječnja 1,52 milijuna zaposlenih, stopa nezaposlenosti 8,4 posto
ZAGREB - Krajem siječnja u Hrvatskoj je bilo 1,52 milijuna zaposlenih, što je 1,4 posto ili 21.123 osoba manje nego krajem prosinca, a stopa registrirane nezaposlenosti iznosila je 8,4 posto.
Zašto nam je važno u kakvom je stanju kineska ekonomija?
SNAGA
Zašto nam je važno u kakvom je stanju kineska ekonomija?
LONDON - Kina je jedna od najvećih ekonomskih sila na svijetu. Ona proizvodi veliki broj stvari koje se prodaju na cijelu planetu, a mnoge zemlje zavise o kupovnoj moći njenih stanovnika.
MMF: Koronavirus rizik za krhki oporavak globalne ekonomije
UPOZORENJE
MMF: Koronavirus rizik za krhki oporavak globalne ekonomije
WASHINGTON - Epidemija koronavirusa već je prigušila rast kineskog gospodarstva a njezino daljnje širenje na druge zemlje moglo bi osujetiti "vrlo krhki" projicirani oporavak u globalnom gospodarstvu u 2020.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE