GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIZ: Blago usporavanje stope rasta BDP-a u drugom kvartalu

EIZ: Blago usporavanje stope rasta BDP-a u drugom kvartalu
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2018 / 14:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ) na temelju kretanja CEIZ indeksa za svibanj očekuju da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u drugom tromjesečju ove godine mogla iznositi 2,3 posto, što je blago usporavanje u odnosu na rast od 2,5 posto u prvom tromjesečju.

CEIZ indeks je u svibnju ove godine zabilježio rast vrijednosti od 0,23 indeksnih bodova u odnosu na prethodni mjesec. Ujedno, vrijednost indeksa u svibnju bila je i za 0,12 indeksnih bodova manja u odnosu na prosječnu vrijednost indeksa u prvom tromjesečju 2018. godine, objavili su u utorak iz EIZ-a.

"To upućuje na zaključak da je ekonomska aktivnost u zemlji u drugom tromjesečju na neznatno nižoj razini u odnosu na prvo tromjesečje, kada je tromjesečna stopa promjene BDP-a iznosila 2,5 posto. Međutim, s obzirom na to da je vrijednost indeksa u svibnju bila niža u odnosu na isti mjesec prošle godine, možemo zaključiti da neznatno jačanje ekonomske aktivnosti sredinom drugog tromjesečja nije toliko intenzivno kao što je to bio slučaj u drugom tromjesečju prošle godine", navode iz EIZ-a.

Na temelju kretanja CEIZ indeksa, analitičari EIZ-a očekuju da bi godišnja stopa rasta realnog BDP-a u drugom tromjesečju ove godine mogla iznositi 2,3 posto, što je tek blago usporavanje stope rasta BDP-a od 2,5 posto ostvarenih u prvom tromjesečju. Desezonirani podatci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u drugom tromjesečju ove godine porastao za 0,8 posto, ističu iz EIZ-a.

Kako bi se s većim stupnjem pouzdanja moglo donositi zaključke o stanju poslovnog ciklusa u drugom tromjesečju ove godine, morat će se pričekati objavljivanje vrijednosti CEIZ indeksa za lipanj, napominju analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb. CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Tagovi: CEIZ indeks, Ekonomski institut Zagreb, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim rastom industrijske proizvodnje
TREND
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim rastom industrijske proizvodnje
ZAGREB - Hrvatska je u veljači s Mađarskom i Irskom bila u skupini zemalja EU-a s najvećim rastom industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini, dok je na razini EU-a i eurozone proizvodnja smanjena, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Marić: Nema oporavka gospodarstva prije kraja 2022., a i to je pitanje
REALNO
Marić: Nema oporavka gospodarstva prije kraja 2022., a i to je pitanje
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da se puni oporavak gospodarstva ne treba očekivati prije kraja sljedeće godine, a turizma i godinu kasnije, no da to ovisi i o pandemiji.
Prosječna zagrebačka plaća 8.083 kune
ZARADE
Prosječna zagrebačka plaća 8.083 kune
ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u gradu Zagrebu za siječanj ove godine iznosila je 8.083 kune, što je nominalno 3,7 posto više u odnosu na siječanj 2020., podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
Rast inflacije u SAD-u
CIJENE
Rast inflacije u SAD-u
WASHINGTON - Potrošačke cijene u SAD-u u ožujku porasle su 0,6 posto na mjesečnoj razini, što je njihov najveći skok od kolovoza 2012. godine, a posljedica je rasta potražnje zbog postupnog otvaranja gospodarstva i golemih fiskalnih poticaja.
NBS: Počeli razgovori sa MMF, tema i novi aranžman Srbije
SRBIJA-MMF
NBS: Počeli razgovori sa MMF, tema i novi aranžman Srbije
BEOGRAD - Zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda počeli su danas plenarnim sastankom, koji je održan u video formatu, a nastavljeni su na temu monetarne politike i finansijskog sistema.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE