GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB povećava pandemijski program kupnje imovine na 1.350 mlrd eura

ECB povećava pandemijski program kupnje imovine na 1.350 mlrd eura
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2020 / 17:37
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je odobrila značajno povećanje vrijednosti programa kupnje imovine u pandemijskoj krizi s ciljem podrške oporavku eurozone od gospodarske krize izazvane koronavirusom.

Vrijednost ECB-ova programa kupnje imovine u pandemijskoj krizi (PEPP) bit će tako uvećana za 600 milijardi eura, na 1.350 milijardi eura.

Produžen je i rok provedbe toga programa do kraja lipnja 2021. godine, što je šest mjeseci dulje nego je prvotno planirano, priopćeno je iz ECB.a

Na današnjoj sjednici Upravnog vijeća ECB-a odlučeno je i da ključne kamatne stope ostaju nepromijenjene, uključujući kamatnu stopu na glavne operacije refinanciranja od nula posto i negativnu kamatnu stopu na depozite od 0,5 posto.

ECB je drastično revidirao projekcije za eurozonu prema bazičnom scenariju za ovu godinu, očekujući pad gospodarstva od 8,7 posto, dok je još u ožujku predviđao skroman rast od 0,8 posto.

Djelomičan oporavak predviđa se za iduću godinu, kada se očekuje rast od 5,2 posto, te u 2022. kada bi rast trebao biti 3,3 posto.

Čelnica ECB-a Christine Lagarde s tiskovne je konferencije poručila da su naznake bilo kakva oporavka zasad mlake i prevladavaju rizici za snižavanje projekcija prema bazičnom scenariju.

"Gospodarstvo eurozone bilježi nezapamćeni pad aktivnosti. Nagli pad gospodarske aktivnosti rezultat je pandemije koronavirusa i mjera uvedenih radi njezina suzbijanja”, izjavila je Lagarde.

Razmjeri pada aktivnosti i oporavka ovisit će prije svega o trajanju i učinkovitosti mjera suzbijanja epidemije, uspjehu mjera za ublažavanje negativnih posljedica po dohodak i zapošljavanje, te razmjerima u kojima će kapacitet ponude i domaća potražnja biti trajno pogođeni, rekla je čelnica ECB-a.

Značajno su revidirane i ECB-ove projekcije iz ožujka o očekivanoj inflaciji.

Za ovu godinu, prema najnovijim projekcijama i bazičnom scenariju, ECB očekuje inflaciju od 0,3 posto, u idućoj od 0,8 posto te od 1,3 posto u 2022. godini.

Lagarde je odbacila špekulacije da bi ECB mogao po uzoru na američku središnju banku Fed kupovati obveznice u neinvesticijskoj kategoriji, poručivši da takvu opciju u banci nisu razmatrali.

Tagovi: Europska središnja banka, koronakriza, Christine Lagarde
PROČITAJ I OVO
Ekonomija BiH treba rasti 5,8 posto da bi za 30 godina dostigla EU prosjek
ZAOSTAJANJE
Ekonomija BiH treba rasti 5,8 posto da bi za 30 godina dostigla EU prosjek
SARAJEVO - BiH bi bilo potrebno da u narednih 30 godina ostvaruje godišnji rast bruto domaćeg proizvoda /BDP/ od 5,8 odsto da bi dostigla trenutni prosjek EU, navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH u informaciji o konkurentnosti BiH ekonomije.
Eri globalizacije došao je kraj: Evo što to znači za njemačku ekonomiju
NOVO DOBA
Eri globalizacije došao je kraj: Evo što to znači za njemačku ekonomiju
BERLIN - Odjednom je sve stalo: trgovina, lanac isporuke, čitavo gospodarstvo. Malo po malo je sićušni virus pokazao veću moć od bilo koje industrijske velesile: SAD-a, Kine ili Njemačke.
U maju u Srbiji bez posla ostalo 10.000 ljudi
NEZAPOSLENOST
U maju u Srbiji bez posla ostalo 10.000 ljudi
BEOGRAD - U maju se prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje na biro prijavilo više od 10.000 ljudi, što je izuzetan rast pošto je u prethodna dva meseca broj prijavljenih ukupno povećan za oko 2.500, piše "Danas".
Švedska ekonomija izvukla neočekivane koristi tijekom pandemije
JAČANJE KRUNE
Švedska ekonomija izvukla neočekivane koristi tijekom pandemije
STOCKHOLM - Švedska ekonomija izvukla je neočekivanu korist od odbijanja da uvede karantenu i većine drugih ograničavajućih mjera, povezanih s koronavirusom, izvještava CNBC, a svjedoče podaci Europske centralne banke (ECB).
Pavlović: Vučić priča besmislice, Hrvatska ima dvostruko veći BDP per capita od Srbije
ANALITIČARI
Pavlović: Vučić priča besmislice, Hrvatska ima dvostruko veći BDP per capita od Srbije
BEOGRAD - Tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija do kraja sledeće godine da pretekne Hrvatsku po ukupnom bruto domaćem proizvodu je proizvoljna, bez adekvatne argumentacije i data u dnevno političke svrhe, smatra domaća stručna javnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE