GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB nastavlja s kupnjom obveznica

ECB nastavlja s kupnjom obveznica
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2020 / 16:25
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) nije se pokolebala i nastavit će kupovati obveznice, poručila je u ponedjeljak članica ECB-ova izvršnog odbora Isabel Schnabel u osvrtu na presudu njemačkog ustavnog suda da banka mora opravdati program kupnje.

Kao što je već rekla predsjednica ECB-a Christine Lagarde, "nismo se pokolebali i spremni smo i ovlašteni poduzimati mjere", rekla je u razgovoru za talijanski list La Repubblica Schnabel, koju je na tu dužnost imenovala Njemačka.

"Nastavit ćemo provoditi program kupnji u javnom sektoru (PSPP) kao i ostale mjere monetarne politike, u skladu s našim mandatom. Čini se da su tržišta dobro shvatila tu poruku”, dodala je.

Njemački ustavni sud presudio je prošlog tjedna da ECB kupnjom obveznica nije prekršio ovlasti ali nije poštovao načelo proporcionalnosti te mjere efektima fiskalne i ekonomske politike zemalja članica.

Stoga su središnjoj monetarnoj instituciji eurozone dali rok od tri mjeseca da transakcije u sklopu spornog programa 'pokrije' odgovarajućim odlukama, dodajući da u protivnom njemačka središnja banka više neće moći u njemu sudjelovati.

Time je njemački sud de facto osporio presudu Suda pravde Europske unije da je program kupnje obveznica u skladu u skladu s propisima EU-a.

Temeljno je načelo EU-a da su presude europskih sudova nadređene onima sudova zemalja članica pa bi presuda njemačkog ustavnog suda mogla imati dalekosežne posljedice po Uniju, upozorava agencija dpa.

ECB je od ožujka 2015. do kraja 2018. godine u sklopu programa PSPP kupio državne obveznice i druge vrijednosne papire približne vrijednosti 2.600 milijardi eura kako bi podupro gospodarstvo i potaknuo inflaciju prema zacrtanih nešto manje od dva posto,

Time je pomogao eurozoni da prebrodi nekoliko kriza ali je ušao u sukob s Njemačkom koja budno pazi da ECB ne prekorači mandat.

Tagovi: Europska središnja banka, kupovina obveznica, Isabel Schnabel, njemački ustavni sud, Christine Lagarde
PROČITAJ I OVO
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
TRENDOVI
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka. Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
PRAVI MOTIVI
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
ZAGREB - Registar kućanstava korak je do poreza na imovinu, piše Jutarnji list, ističući da će objedinjeni podaci omogućiti pravednije oporezivanje svih vrsta dohodaka.
Rast zaposlenosti u veljači
TRŽIŠTE RADA
Rast zaposlenosti u veljači
ZAGREB - U Hrvatskoj je i u veljači nastavljen trend rasta broja zaposlenih.
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
SIGNALI
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo, po svemu sudeći, izbjeći recesiju od koje se bojalo i umjesto pada bruto domaćeg proizvoda ostvariti krhki rast, ocijenilo je Vijeće ekonomista u novom izvješću s procjenama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE