GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD: Srbija bila najizdašnija u regiji u borbi protiv koronakrize

EBRD: Srbija bila najizdašnija u regiji u borbi protiv koronakrize
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2020 / 08:01
Autor: SEEbiz / indikator.ba
BEOGRAD - Vlada Srbije ponudila je najizdašniji ekonomski paket na zapadnom Balkanu i uspješno je suzbila širenje siromaštva izazvanog pandemijom koronavirusa, ali i dalje ostaju izazovi u radu, saopćila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD)u utorak.

Pandemija koronavirusa najviše je pogodila mikropreduzeća u Srbiji i dovela je do smanjenja radnog vremena tokom drugog tromjesečja 2020. godine, što je ekvivalentno gubitku 510.000 radnih mjesta sa punim radnim vremenom, ali vladin ekonomski paket uspješno je suzbio širenje siromaštva, objavila je EBRD u e-mailu u kojem se navode nalazi zajedničkog izvještaja s Međunarodnom organizacijom rada (ILO).

Do danas je kriza najteže pogođila mikro preduzeća, koja zapošljavaju više od 735.000 radnika, jer je više od jednog od četiri potpuno prestalo s radom, dok je radno vrijeme u Srbiji opalo za oko 14,8% tokom drugog kvartala 2020. zbog kraćeg radnog vremena i šema čekanja.

Vlada Srbije pružila je svoju najizdašniju i najmoćniju mjeru finansijske pomoći u obliku subvencija za zadržavanje zaposlenosti, što je za mikro, mala i srednja preduzeća iznosilo oko 65% ukupnih troškova rada. - Ako se zdravstvena kriza nastavi, a programi zadržavanja zaposlenja prekinu, međutim, ljudi bi mogli biti gurnuti u nezaposlenost, upozorava studija.

- Pozdravljamo posvećenost srpskih vlasti da se uključe u ovaj proces i najbolje iskoriste nalaze studije. Za nas je takođe ohrabrujuće vidjeti kako naša brza savjetodavna podrška već čini promjenu tamo gdje je raspoređena, kaže Barbara Rambousek, direktorica u EBRD-u za gender i ekonomsku inkluziju.

Izvještaj identificira sektore u kojima je više od 700.000 radnika u neposrednom riziku dok zdravstvena kriza i dalje traje: trgovina na veliko, trgovina na malo, smještaj, transport, usluge, šumarstva i sječe drva, ratarska i stočarska proizvodnja. Od ove radne snage, gotovo 314 000 je samozaposlenih, a preko 267 000 neformalnih radnika.

Kao odgovor na pandemiju koronavirusa, Ured MOR-a za Srednju i Istočnu Evropu i EBRD-ov tim za rodnu i ekonomsku inkluziju uspostavili su zajedničku radnu grupu za procjenu utjecaja krize na ekonomije regije ispitivanjem vjerovatnih kratkoročnih i srednjoročnih efekata na zapošljavanje i tržište rada. Izvještaj o Srbiji prati već objavljene studije i preporuke za Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

Tagovi: Vlada Srbije, Evropska banka za obnovu i razvoj, srpska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE