GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD Sloveniji ove godine predviđa rast od šest posto

EBRD Sloveniji ove godine predviđa rast od šest posto
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2022 / 13:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB/LJUBLJANA - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je u srijedu ažuriranu prognozu u kojoj Sloveniji za ovu godinu predviđa 6-postotni gospodarski rast, što je 2,5 postotnih bodova više od procjene iz svibnja.

Sljedeće godine očekuje se usporavanje gospodarskog rasta na 1,8 posto, uglavnom zbog slabije domaće potražnje i manjeg izvoza.

Slovenija je prošle godine zabilježila snažan gospodarski rast od 8,2 posto, koji je uglavnom bio potaknut javnom potrošnjom u kombinaciji s privatnom potrošnjom, piše EBRD. Bruto domaći proizvod (BDP) Slovenije u prvom je polugodištu ove godine porastao za 8,9 posto, što je najveći rast među članicama EU.

Snažan rast u prvom polugodištu Banka za obnovu i razvitak pripisuje, među ostalim, otpornoj domaćoj potrošnji i izvozu. S druge strane, povećao se i uvoz, dodala je.

Privatna potrošnja, koja je lani bila pokretač rasta, pala je u drugom tromjesečju ove godine, a plaće su realno pale za 7,5 posto, nakon što su istekli prošlogodišnji "izdašni" državni bonusi državnim službenicima, dodaje se u prognozi. U lipnju i srpnju godišnja stopa inflacije dosegnula je 11 posto.

Unatoč velikoj ovisnosti o ruskom plinu, Slovenija, prema EBRD-u, ima nekoliko alternativnih opcija, posebice ukapljeni prirodni plin. Po procjeni banke, domaća proizvodnja energenata također će biti dovoljna za zadovoljenje potražnje.
Iduće godine, ponajviše zbog pada domaće potražnje i slabijeg gospodarstva u eurozoni, što će kočiti slovenski izvoz, rast će se usporiti na 1,8 posto. Time je EBRD snizio prognozu rasta Slovenije za iduću godinu za 1,2 postotna boda.

EBRD za regiju od 38 zemalja ove godine predviđa gospodarski rast od 2,3 posto, poboljšavajući procjenu iz svibnja za 1,2 postotna boda. Sljedeće godine zemlje bi trebale zabilježiti rast BDP-a od tri posto, što je 1,7 postotnih bodova manje nego što je banka prognozirala u svibnju ove godine.

Zemlje Zapadnog Balkana ove bi godine trebale zabilježiti gospodarski rast od 3,2 posto, pri čemu je EBRD zadržao prognozu za svibanj, ali ju je smanjio za iduću godinu. Očekuje se rast od tri posto odnosno za 0,6 postotnih bodova niže od svibanjske procjene.

Tagovi: slovenska ekonomija, Slovenija, EBRD
PROČITAJ I OVO
Blago podignuta procjena europskog gospodarskog rasta; Hrvatska iznad prosjeka
RAST
Blago podignuta procjena europskog gospodarskog rasta; Hrvatska iznad prosjeka
ZAGREB - Gospodarstvo EU-a i eurozone poraslo je u trećem tromjesečju nešto snažnije no što su pokazivale dosadašnje procjene europskog statističkog ureda, a u Hrvatskoj rast je na godišnjoj razini bio znatno snažniji od europskog prosjeka.
Furjan: Trebamo niže poreze, jeftiniju državu i fleksibilniji zakon o radu
STRATEŠKI
Furjan: Trebamo niže poreze, jeftiniju državu i fleksibilniji zakon o radu
ZAGREB - Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Mihael Furjan izjavio je u srijedu da su za konkuretnost hrvatskog gospodarstva i poduzetništva potrebni manji porezi, jeftinija država te fleksibilniji zakon o radu.
Covid ograničenja pritišću trgovinu Kine sa svijetom
PRITISCI
Covid ograničenja pritišću trgovinu Kine sa svijetom

PEKING - Kineski izvoz i uvoz u studenome su pali najviše od 2020. godine budući da stroga covid ograničenja još remete opskrbne lance i potrošnju, dodatno prigušujući izglede za rast azijskog diva u okruženju prijeteće globalne recesije.

NBS očekuje naglo snižavanje inflacije naredne godine
OČEKIVANJA
NBS očekuje naglo snižavanje inflacije naredne godine
BEOGRAD – Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Ana Ivković iznela je danas na panelu „Da li je inflacija tranzitorna ili je došla da bi ostala?“ na 22. Beogradskom ekonomskom forumu da je dve trećine iznosa inflacije u Srbiji posledica prelivanja svetskih cena energenata i hrane na naše tržište i da se naredne godine može očekivati njeno snižavanje.
Njemačka industrija bilježi rast narudžbi u listopadu
NARUDŽBE
Njemačka industrija bilježi rast narudžbi u listopadu
BERLIN - Njemačka industrija je u listopadu, nakon dva mjeseca recesije, ponovno zabilježila rast narudžbi, objavio je u utorak Savezni ured za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE