GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD poboljšao prognoze: Hrvatski BDP ove godine raste 6,5%

EBRD poboljšao prognoze: Hrvatski BDP ove godine raste 6,5%
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2022 / 12:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - EBRD predviđa da će hrvatski BDP ove godine porasti 6,5 posto, što je 3,5 posto više od očekivanja. Realni rast Hrvatske u prvoj polovici 2022. doseže 7,4 posto

Najnovije izvješće EBRD-a o regionalnim ekonomskim izgledima predviđa rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u svim regijama od 3 posto u 2023., što je revizija prema dolje od 1,7 posto u odnosu na najnovije izvješće u svibnju. Očekuje se da će proizvodnja u regijama EBRD-a porasti za 2,3 posto u 2022.

Očekuje se da će proizvodnja u srednjoj Europi i baltičkim državama porasti za 3,7 posto u 2022. Revizije naviše od svibnja svode se na snažne rezultate u prvoj polovici godine. Očekuje se da će rast naglo usporiti, na 1,3 posto u 2023., zbog prekida opskrbe plinom i prelijevanja sporijeg rasta u naprednoj Europi, posebice Njemačkoj i Austriji.

Očekuje se da će BDP u tri zemlje jugoistočne Europske unije porasti za 5 posto u 2022., uz usporavanje rasta na 2 posto u 2023. Kao iu srednjoj Europi i baltičkim državama, to odražava rast bolji od očekivanog u prvoj polovici 2022., ali revizije prema dolje za 2023. zbog smanjene opskrbe plinom i prelijevanja zbog usporavanja u naprednim europskim gospodarstvima.

Slično tome, očekuje se da će proizvodnja na zapadnom Balkanu porasti za 3,2 posto u 2022. i usporiti na 3 posto u 2023. (revidirano prema dolje u odnosu na svibanj). Rizici za ekonomske izglede su se povećali, posebno u svjetlu fiskalne ranjivosti zemalja.

Očekuje se da će se BDP u istočnoj Europi i na Kavkazu (bez Ukrajine) povećati za 4,6 posto 2022. i 2,5 posto 2023. jer privremeni boravci Rusa povećavaju potrošnju u Armeniji i Gruziji.

Očekuje se da će proizvodnja u središnjoj Aziji porasti za 4,3 posto u 2022. i 4,8 posto u 2023. Revizije naviše za obje godine u odnosu na svibanj odražavaju poticaj potrošnje potaknut povećanjem plaća u javnom sektoru, velikim tokovima doznaka i oštrim povećanjem trgovine u sjeni s Rusijom, kao i dobiti u izvoznicima roba.

Očekuje se da će BDP u Turskoj porasti 4,5 posto u 2022., podržan državnom potrošnjom uoči planiranih izbora i neto izvozom boljim od očekivanog, dijelom odražavajući povećani izvoz u Rusiju. Prognoza Banke za 2023., od 3,5 posto, nepromijenjena je u odnosu na svibanj.

Očekuje se da će proizvodnja u regiji južnog i istočnog Sredozemlja porasti za 2,9 posto u 2022., iako strukturni problemi, vanjske ranjivosti i ograničeni napredak u reformama i dalje opterećuju gospodarstvo. Očekuje se da će rast porasti na 4,7 posto u 2023.

Tagovi: prognoze EBRD-a, hrvatski BDP, hrvatska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Blago podignuta procjena europskog gospodarskog rasta; Hrvatska iznad prosjeka
RAST
Blago podignuta procjena europskog gospodarskog rasta; Hrvatska iznad prosjeka
ZAGREB - Gospodarstvo EU-a i eurozone poraslo je u trećem tromjesečju nešto snažnije no što su pokazivale dosadašnje procjene europskog statističkog ureda, a u Hrvatskoj rast je na godišnjoj razini bio znatno snažniji od europskog prosjeka.
Furjan: Trebamo niže poreze, jeftiniju državu i fleksibilniji zakon o radu
STRATEŠKI
Furjan: Trebamo niže poreze, jeftiniju državu i fleksibilniji zakon o radu
ZAGREB - Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Mihael Furjan izjavio je u srijedu da su za konkuretnost hrvatskog gospodarstva i poduzetništva potrebni manji porezi, jeftinija država te fleksibilniji zakon o radu.
Covid ograničenja pritišću trgovinu Kine sa svijetom
PRITISCI
Covid ograničenja pritišću trgovinu Kine sa svijetom

PEKING - Kineski izvoz i uvoz u studenome su pali najviše od 2020. godine budući da stroga covid ograničenja još remete opskrbne lance i potrošnju, dodatno prigušujući izglede za rast azijskog diva u okruženju prijeteće globalne recesije.

NBS očekuje naglo snižavanje inflacije naredne godine
OČEKIVANJA
NBS očekuje naglo snižavanje inflacije naredne godine
BEOGRAD – Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Ana Ivković iznela je danas na panelu „Da li je inflacija tranzitorna ili je došla da bi ostala?“ na 22. Beogradskom ekonomskom forumu da je dve trećine iznosa inflacije u Srbiji posledica prelivanja svetskih cena energenata i hrane na naše tržište i da se naredne godine može očekivati njeno snižavanje.
Njemačka industrija bilježi rast narudžbi u listopadu
NARUDŽBE
Njemačka industrija bilježi rast narudžbi u listopadu
BERLIN - Njemačka industrija je u listopadu, nakon dva mjeseca recesije, ponovno zabilježila rast narudžbi, objavio je u utorak Savezni ured za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE