GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD poboljšao prognoze: Hrvatski BDP ove godine raste 6,5%

EBRD poboljšao prognoze: Hrvatski BDP ove godine raste 6,5%
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2022 / 12:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - EBRD predviđa da će hrvatski BDP ove godine porasti 6,5 posto, što je 3,5 posto više od očekivanja. Realni rast Hrvatske u prvoj polovici 2022. doseže 7,4 posto

Najnovije izvješće EBRD-a o regionalnim ekonomskim izgledima predviđa rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u svim regijama od 3 posto u 2023., što je revizija prema dolje od 1,7 posto u odnosu na najnovije izvješće u svibnju. Očekuje se da će proizvodnja u regijama EBRD-a porasti za 2,3 posto u 2022.

Očekuje se da će proizvodnja u srednjoj Europi i baltičkim državama porasti za 3,7 posto u 2022. Revizije naviše od svibnja svode se na snažne rezultate u prvoj polovici godine. Očekuje se da će rast naglo usporiti, na 1,3 posto u 2023., zbog prekida opskrbe plinom i prelijevanja sporijeg rasta u naprednoj Europi, posebice Njemačkoj i Austriji.

Očekuje se da će BDP u tri zemlje jugoistočne Europske unije porasti za 5 posto u 2022., uz usporavanje rasta na 2 posto u 2023. Kao iu srednjoj Europi i baltičkim državama, to odražava rast bolji od očekivanog u prvoj polovici 2022., ali revizije prema dolje za 2023. zbog smanjene opskrbe plinom i prelijevanja zbog usporavanja u naprednim europskim gospodarstvima.

Slično tome, očekuje se da će proizvodnja na zapadnom Balkanu porasti za 3,2 posto u 2022. i usporiti na 3 posto u 2023. (revidirano prema dolje u odnosu na svibanj). Rizici za ekonomske izglede su se povećali, posebno u svjetlu fiskalne ranjivosti zemalja.

Očekuje se da će se BDP u istočnoj Europi i na Kavkazu (bez Ukrajine) povećati za 4,6 posto 2022. i 2,5 posto 2023. jer privremeni boravci Rusa povećavaju potrošnju u Armeniji i Gruziji.

Očekuje se da će proizvodnja u središnjoj Aziji porasti za 4,3 posto u 2022. i 4,8 posto u 2023. Revizije naviše za obje godine u odnosu na svibanj odražavaju poticaj potrošnje potaknut povećanjem plaća u javnom sektoru, velikim tokovima doznaka i oštrim povećanjem trgovine u sjeni s Rusijom, kao i dobiti u izvoznicima roba.

Očekuje se da će BDP u Turskoj porasti 4,5 posto u 2022., podržan državnom potrošnjom uoči planiranih izbora i neto izvozom boljim od očekivanog, dijelom odražavajući povećani izvoz u Rusiju. Prognoza Banke za 2023., od 3,5 posto, nepromijenjena je u odnosu na svibanj.

Očekuje se da će proizvodnja u regiji južnog i istočnog Sredozemlja porasti za 2,9 posto u 2022., iako strukturni problemi, vanjske ranjivosti i ograničeni napredak u reformama i dalje opterećuju gospodarstvo. Očekuje se da će rast porasti na 4,7 posto u 2023.

Tagovi: prognoze EBRD-a, hrvatski BDP, hrvatska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Eurozona ovog ljeta zapala u blagu recesiju
RECESIJA
Eurozona ovog ljeta zapala u blagu recesiju
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone u trećem je tromjesečju bilo u blagoj recesiji, objavio je u četvrtak Eurostat. Bruto domaći proizvod 20 članica pao je od drugog do trećeg tromjesečja za 0,1 posto.
Rad od kuće u Njemačkoj dvostruko prisutniji nego u 2019.
NEMA PROMJENA
Rad od kuće u Njemačkoj dvostruko prisutniji nego u 2019.
BERLIN - Broj zaposlenika koji rade isključivo od kuće u Njemačkoj gotovo se učetverostručio od pandemije. Dok je 2019. na taj način radilo 674.000 ljudi, lani ih je bilo oko 2,285 milijuna ili oko šest posto svih zaposlenih.
Novi udarac Scholzu - proračunska kriza ide u 2024.
KRIZA
Novi udarac Scholzu - proračunska kriza ide u 2024.
BERLIN - Njemački parlament neće moći na vrijeme glasovati o proračunu za iduću godinu, poručio je u četvrtak istaknuti član Socijaldemokratske stranke (SPD) kancelar Olaf Scholz (Scholz) u SMS poruci stranačkim kolegama.
Neočekivani pad njemačke Industrijske proizvodnje u listopadu
PAD
Neočekivani pad njemačke Industrijske proizvodnje u listopadu
BERLIN - Obujam industrijske proizvodnje u Njemačkoj u listopadu je neočekivano smanjen, u odnosu na rujan, prema prvoj procjeni njemačkog državnog statističkog ureda Destatis, manji je za 0,4 posto. Pad je rezultat manjeg obujma proizvodnje strojeva i opreme, što je pojačalo strah da će Njemačka ovu godinu završiti u recesiji.
Deseta obljetnica smrti Vladimira Veselice
DOGAĐAJI
Deseta obljetnica smrti Vladimira Veselice
ZAGREB – Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ugostit će prigodni panel „Sjećanje na prvog predsjednika Hrvatskog društva ekonomista profesora Vladimira Veselicu“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE