GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD ostaje pri prognozi rasta slovenskog BDP-a od 2,3 posto

EBRD ostaje pri prognozi rasta slovenskog BDP-a od 2,3 posto
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2024 / 07:55
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u najnovijem izvješću o gospodarskim izgledima u regiji u kojoj posluje ostaje pri prognozama rasta slovenskog gospodarstva u ovoj godini.

Kao i u zadnjoj prognozi iz rujna, očekuje rast BDP-a od 2,3 posto. Iduće godine očekuje se ubrzanje rasta na 2,6 posto.

Nakon usporavanja rasta u 2023., kada je slovensko gospodarstvo poraslo za 1,6 posto zbog usporavanja osobne potrošnje i slabe vanjske potražnje, te unatoč snažnom rastu investicija, prema dosadašnjim procjenama, EBRD bilježi postupno poboljšanje dinamike prerađivačka industrija, koja je u posljednje dvije godine najviše na udaru vanjskih šokova. U međuvremenu se osobna potrošnja još nije vratila na razine iz 2022. unatoč sporom popuštanju inflacije.

Oporavak nakon katastrofalnog gubitka u kolovozu prošle godine, koji u 2023. još nije započeo u očekivanom opsegu, ipak bi ove godine trebao snažnije ojačati investicijsku aktivnost, a rast iduće godine također bi trebao povoljno djelovati na oporavak u najvećim dijelovima zemlje. važni vanjskotrgovinski partneri Ukratko opisuju očekivanja za Sloveniju u EBRD-u.

Organizacija je u utorak započela trodnevni godišnji sastanak i poslovni forum u Erevanu, koji uvijek uključuje najnovije ekonomske prognoze za regiju u kojoj djeluje. To je veliko područje srednje, istočne i jugoistočne Europe, bivših sovjetskih republika s Mongolijom te dijelovima sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

U odnosu na posljednju prognozu iz lanjskog rujna, EBRD je snizio ovogodišnju procjenu rasta cijele regije za 0,2 postotna boda na 3,0 posto. Iduće godine očekuje se ubrzanje rasta na 3,6 posto. Ovogodišnji rast BDP-a u regiji tako će, unatoč korekciji prema dolje, ipak biti veći nego lani, kada je dosegnuo 2,5 posto zbog posljedica ruskog napada na Ukrajinu i energetske krize.

Manje pogoršanje u odnosu na rujansku prognozu ponajviše je rezultat za 0,3 postotna boda niže prognoze za srednje i istočnoeuropske članice EU. Očekuje se da će ovo područje, koje uključuje i Sloveniju, ove godine rasti po stopi od samo 2,2 posto, uglavnom zbog slabosti njemačkog gospodarstva kao glavnog vanjskotrgovinskog motora regije. Iduće godine očekuje se povećanje rasta na 3,1 posto.

U tim zemljama, kao iu većini drugih regija u kojima EBRD djeluje, problem je bio još veći rast cijena u odnosu na zemlje južne, zapadne i sjeverne Europe. Inflacija usporava, ali je i dalje barem dva postotna boda viša od npr. Prosjek EU i eurozone.

Pod najvećim su pritiskom Češka i baltičke zemlje. U Češkoj i Estoniji rast će tako ove godine biti manji od jedan posto. Za ove dvije zemlje EBRD je također najviše pogoršao prognoze u odnosu na rujan, za Češku za 1,6 postotnih bodova, a za Estoniju za 1,2 postotna boda. Poljska i Hrvatska trebale bi pokazati najbolju dinamiku. Ove godine očekuje se njihov rast od 2,9 posto. Sljedeće godine, pak, očekuje se da će rast posvuda ojačati i premašiti tri posto u baltičkim državama i Poljskoj.

Za regiju zapadnog Balkana, koja je također važna za Sloveniju, ove godine očekuje se rast od 3,3 posto, što je 0,1 postotni bod manje od procjena iz rujna prošle godine. Očekuje se da će iduće godine rast porasti na 3,7 posto. Kažu da je najgora dinamika u Sjevernoj Makedoniji.

Turska bi ove godine trebala zabilježiti rast BDP-a od 2,7 posto, što je za 0,3 postotna boda lošije nego u rujnu. Iduće godine očekuje se jačanje rasta na 3,0 posto. Prognoza za Ukrajinu, koja je još uvijek žrtva ruske agresije, ostaje na tri posto rasta ove godine. Iduće godine EBRD očekuje skok na šest posto rasta.

Očekuje se da će Rusija, koja je pod zapadnim sankcijama zbog napada na susjeda, ove godine zabilježiti gospodarski rast od 2,5 posto. To je 1,5 postotnih bodova više od procjena iz rujna prošle godine. Iduće godine EBRD očekuje pogoršanje dinamike na stopu rasta od 1,5 posto.

Tagovi: ebrd, slovenija, eurozona, balkan, regija, njemačka
PROČITAJ I OVO
Sedam članica EU-a mora smanjiti zaduženost
DUG
Sedam članica EU-a mora smanjiti zaduženost
BRUXELLES - Francuska, Italija, Belgija, Poljska, Mađarska, Slovačka i Malta imaju previše dugova ustvrđuje Europska komisija, ali ne zahtijeva od njih strogu štednju. Sedam dužnika EU-a najprije će dobiti savjete.
Ifo poboljšao prognozu rasta njemačke ekonomije
BOLJE PROGNOZE
Ifo poboljšao prognozu rasta njemačke ekonomije
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo ove godine porasti za 0,4 posto, procjenjuje münchenski institut za ekonomska istraživanja Ifo u najnovijoj gospodarskoj prognozi, nakon što je prije za Njemačku predviđao rast od 0,2 posto. Za 2025. institut je zadržao prognozu rasta od 1,5 posto.
Realne prosječne plaće rastu, ali to ima i negativne strane
ZARADE
Realne prosječne plaće rastu, ali to ima i negativne strane
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u travnju je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Slovenski BDP šest puta veći nego u trenutku osamostaljenja
USPOREDBE
Slovenski BDP šest puta veći nego u trenutku osamostaljenja
LJUBLJANA - Za nadolazeći Dan državnosti, Statistički ured Republike Slovenije (Surs) pripremio je pregled podataka o stanju u Sloveniji u usporedbi s 1991. u vrijeme osamostaljenja.
Želite raditi isključivo od kuće? Ovo je idealna zemlja za vas
POSLOVI
Želite raditi isključivo od kuće? Ovo je idealna zemlja za vas
BERLIN - Poslovi koji nude priliku za rad od kuće procvjetali su u Njemačkoj tijekom pandemije, ali su nastavili rasti čak i nakon toga, prema analizi Zaklade Bertelsmann objavljenoj u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE