GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD gotovo udvostručio procjenu rasta hrvatskog BDP-a u 2021.

EBRD gotovo udvostručio procjenu rasta hrvatskog BDP-a u 2021.
BDP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 06:50
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Hrvatsko gospodarstvo porast će ove godine za šest posto, prognozirala je u utorak Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), gotovo udvostručivši procjenu u očekivanju procjepljivanja građana protiv covida 19 i oporavka turizma.

U listopadu prošle godine EBRD je procijenio da će hrvatsko gospodarstvo ove godine porasti 3,5 posto.

U pandemijskoj 2020. godini hrvatski BDP pao je 8,4 posto, neznatno blaže no što je banka bila procijenila prošle jeseni.

Nove prognoze pokazuju da će do kraja ove godine gospodarstvo biti na gubitku za 2,9 posto u usporedbi s pretpandemijskom 2019. godinom, izračunala je banka.

U 2022. rast aktivnosti bi trebao usporiti na 4,5 posto.

Turizam i europski fond

Pandemija covida-19 prouzročila je značajnu štetu u hrvatskom gospodarstvu u 2020., a ključni kanal poremećaja bio je turizam koji u normalnim okolnostima čini oko petine BDP-a.

U prvom tromjesečju gospodarstvo se približilo pretpandemijskoj razini zahvaljujući "robusnom" robnom izvozu, ulaganjima u građevinskom sektoru i djelomičnom oporavku osobne potrošnje.

Aktivnosti će vjerojatno snažno rasti i u preostalim ovogodišnjim tromjesečjima paralelno procjepljivanju građana protiv covida-19 i oporavku turizma, prognozira EBRD.

Dosegnu li prihodi u turizmu 70 posto razine iz 2019. godine, BDP bi ove godine mogao porasti šest posto, tumači EBRD pretpostavke na kojima temelji ovogodišnju prognozu.

U 2022. novac iz europskog fonda za oporavak od pandemije i obnova od potresa potaknut će ulaganja, pa bi gospodarstvo, uz dodatnu potporu pojačane osobne potrošnje i oporavka turizma, trebalo porasti snažnih oko 4,5 posto.

Glavna prijetnja oporavku i dalje je pandemija, budući da bi novi sojevi i nedovoljna procijepljenost mogli pokrenuti nove valove zaraze, upozorava banka.

Procjepljivanje i delta

EBRD je znatno povisio i procjenu ovogodišnjeg rasta regije Europe i Baltika, u koju svrstava i Hrvatsku, za 1,3 postotna boda, na 4,8 posto.

Sličnu stopu rasta očekuje i u 2022., ističući da prognoze odražavaju snažnu potrošnju kućanstava i ulaganja, uz dodatnu potporu novca iz europskog fonda za oporavak.

U cijeloj regiji u kojoj EBRD posluje aktivnosti bi ove godine trebale porasti 4,2 posto, čime je prognoza od prošle jeseni podignuta za 0,6 postotnih bodova.

U 2022. aktivnosti bi trebale blago usporiti, na 3,9 posto.

Optimizam uz ogradu

Ubrzano procjepljivanje protiv covida-19 i poboljšanje zdravstvene situacije omogućili su postupno ukidanje mjera fizičkog razmaka i ostalih ograničenja, pa su se gospodarske aktivnosti ponovo pokrenule, konstatira EBRD.

Industrijska proizvodnja i promet u maloprodaji u velikoj su se mjeri oporavili a prosječna mobilnost ljudi u regijama u kojima EBRD posluje većinom se vratila na pretpandmijsku razinu.

Izgledi za međunarodni turizam još su uvijek krajnje neizvjesni zbog ograničenja putovanja, te gospodarstva ovisna o turizmu, uključujući Hrvatsku, Gruziju, Egipat i Tunis, još uvijek trpe teške posljedice, ističe EBRD.

Izmijenjene prognoze ulijevaju optimizam, ali delta varijanta covida 19 još uvijek stvara ogromnu neizvjesnost", zaključuje glavna ekonomistica EBRD-a Beata Javorcik, posebno u zemljama u kojima procjepljivanje sporije napreduje i onima ovisnima o turizmu, dodaje.

Tagovi: Europska banka za obnovu i razvoj, hrvatski BDP, hrvatski izvoz, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Solomon: Inflacija će neko vrijeme biti povišena, no ne kao 70-ih
INFLACIJA
Solomon: Inflacija će neko vrijeme biti povišena, no ne kao 70-ih
NEW YORK - Izvršni direktor Goldman Sachsa David Solomon predviđa da će inflacija neko vrijeme biti povišena, ali ne očekuje ponavljanje rasta troškova viđenih 1970-ih, rekao je u intervjuu za američku televizijsku kuću CNBC.
Malpass: Financijski sustav produbljuje nejednakost u pandemiji
OCJENE
Malpass: Financijski sustav produbljuje nejednakost u pandemiji
WASHINGTON - Proračunska i fiskalna politika ušle su početkom pandemije covida 19 na nepoznati teritorij i možda dodatno produbljuju nejednakost i siromaštvo u svijetu, upozorio je čelnik Svjetske banke David Malpass.
Kineska vlada trebala bi u 2022. ciljati stopu rasta iznad 5 posto
RAST
Kineska vlada trebala bi u 2022. ciljati stopu rasta iznad 5 posto
PEKING - Kineski institut preporučio je u ponedjeljak vladi u Pekingu da za 2022. godinu odredi ciljanu stopu rasta "iznad pet posto" budući da gospodarstvo usporava u okruženju novih slučajeva zaraze koronavirusom i visokih cijena sirovina.
Vijeće EU-a dogovorilo stav o minimalnim plaćama
DOGOVOR
Vijeće EU-a dogovorilo stav o minimalnim plaćama
BRUXELLES - Ministri rada i socijalnih pitanja država članica EU-a usuglasili su u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu zajedničko stajalište o minimalnim plaćama EU-a, na temelju kojeg će pregovarati s Europskim parlamentom o konačnom tekstu zakona.
Potražnja za njemačkom robom naglo pala u listopadu
PAD
Potražnja za njemačkom robom naglo pala u listopadu
BERLIN - Potražnja za njemačkom robom naglo je pala u listopadu, pritisnuta dvoznamenkastim padom narudžbi iz inozemstva u uvjetima problema u nabavnim lancima i nestašice sirovina i poluproizvoda, pokazali su u ponedjeljak podaci statističkog ureda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE