GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dug opće države u godinu dana uzletio za 32,7 milijardi kuna

Dug opće države u godinu dana uzletio za 32,7 milijardi kuna
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2021 / 21:20
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, dug opće države na kraju travnja iznosio je 337 mlrd. kuna te je u odnosu na prethodni mjesec bio manji za 2,8 mlrd. kuna (-0,8%).

Na godišnjoj razini, u odnosu na kraj travnja 2020. javni dug bio je veći za 32,7 mlrd. kuna (+10,7%). Povećanje duga na godišnjoj razini rezultat je uglavnom rasta inozemne komponente duga čije se stanje u prva četiri mjeseca ove godine povećalo za 13,5 mlrd. (+12,8%) u odnosu na kraj 2020. te za 17,7 mlrd. kuna (+17,4%) u posljednjih godinu dana.

Prema podacima HNB-a, pokazatelji strukture duga opće države po glavnim dužničkim instrumentima i ročnosti duga dostupni su samo za nekonsolidirani dug opće države. U strukturi prevladavaju dugoročni dužnički instrumenti pa tako na kraju ožujka 2021. godine najveći udio u tom dugu imaju obveznice (65,7%), potom dugoročni krediti (30,5%), a posljednji su kratkoročni krediti i vrijednosnice (zajedno 5,8%).

Pritom je kratkoročni dug na kraju travnja 2021. bio veći za 7,3 mlrd. kuna (+59,9%) u odnosu na kraj travnja 2020., a dugoročni se dug u istom razdoblju povećao za 27,3 mlrd. kuna (+9,34%).

Snažan rast javnog duga u prva četiri mjeseca rezultat je povećanih potreba za financiranjem uslijed rastućih potreba za snažnijom fiskalnom potporom gospodarstvu, ali i rastućih izdataka za plaće i mirovine.

U relativnom izrazu, dug opće države na kraju ožujka 2021. iznosio je 91,3% BDP-a. Međutim, očekujemo kako će se uz očekivani gospodarski oporavak potaknut i iznad očekivanim (dosadašnjim) rezultatima središnjeg dijela turističke sezone, omjer javnog duga u odnosu na BDP u ovoj godini spustiti na razine od oko 87,5%. Projekcije Vlade, objavljene u posljednjem rebalansu proračuna, blago su optimističnije te u skladu s očekivanim ubrzanjem gospodarskih aktivnosti predviđaju pad omjera javnog duga i BDP-a na razinu od 86,6% u 2021. godini.

Tagovi: dug opće države, javni dug, obveznice, trezorski zapisi
PROČITAJ I OVO
Poskupljenja dramatično promijenila životne navike građana Hrvatske
NAVIKE
Poskupljenja dramatično promijenila životne navike građana Hrvatske
ZAGREB - Inflacija i drastično poskupljenje praktički svih namirnica definitivno se odražava na potrošačke navike, a podaci koje je Jutarnji list ekskluzivno pribavio od agencije GfK Hrvatska pokazuju kako se u prvih osam mjeseci ove godine, u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, brojne kategorije suočavaju s padom potražnje.
Lukašenko zabranio rast cijena u Bjelorusiji
BIZARNO
Lukašenko zabranio rast cijena u Bjelorusiji
MINSK - Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko dekretom je zabranio povećanje cijena u svojoj zemlji.
Fitch signalizirao slabiju ocjenu britanskog duga
SIGNALI
Fitch signalizirao slabiju ocjenu britanskog duga

LONDON - Agencija Fitch izmijenila je izglede za kreditni rejting britanskog državnog duga iz "stabilnih" u "negativne", signaliziravši da bi ga mogla sniziti u idućim mjesecima budući da je predloženi mini-proračun oslabio vladin politički kapital.

Pad prometa u maloprodaji EU-a, eurozone i Hrvatske u kolovozu
MALOPRODAJA
Pad prometa u maloprodaji EU-a, eurozone i Hrvatske u kolovozu
BRUXELLES - Promet u maloprodaji Europske unije i eurozone u kolovozu je ponovno smanjen, pritisnut slabijim prometom u trgovinama hrane, pića i duhana, a i Hrvatska je bilježila pad, na razini europskog prosjeka, pokazale su procjene Eurostata.
Građevinarstvo i maloprodaja u padu, rastu izvoz i uvoz
EKONOMSKA SLIKA
Građevinarstvo i maloprodaja u padu, rastu izvoz i uvoz
ZAGREB - Ekonomski sentiment svih sektora u Hrvatskoj nalazi se u fazi usporavanja od ožujka 2022. godine, tvrde mladi znanstvenici s Ekonomskog fakulteta Zagreb koji su prije nekoliko godina razvili Semafor ekonomske klime preko kojega prate ekonomske procese, piše Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE