GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dug opće države u godini katapultiran za 22,8 milijardi kuna

Dug opće države u godini katapultiran za 22,8 milijardi kuna
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2021 / 13:25
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, dug opće države na kraju svibnja iznosio je 336,7 mlrd. kuna te je u odnosu na prethodni mjesec bio manji za 424 mil kuna (-0,1%).

Na godišnjoj razini, u odnosu na kraj svibnja 2020. javni dug bio je veći za 22,8 mlrd. kuna (+7,3%). Povećanje duga na godišnjoj razini rezultat je uglavnom rasta inozemne komponente duga čije se stanje u prvih pet mjeseci ove godine povećalo za 11,9 mlrd. (+11,3%) u odnosu na kraj 2020. te za 17,6 mlrd. kuna (+17,6%) u posljednjih godinu dana.

Prema podacima HNB-a, pokazatelji strukture duga opće države po glavnim dužničkim instrumentima i ročnosti duga dostupni su samo za nekonsolidirani dug opće države. U strukturi prevladavaju dugoročni dužnički instrumenti pa tako na kraju svibnja 2021. godine najveći udio u tom dugu imaju obveznice (65,5%), potom dugoročni krediti (30,2%), a posljednji su kratkoročni krediti i vrijednosnice (zajedno 5,2%).

Pritom je kratkoročni dug na kraju svibnja 2021. bio veći za 404 mil kuna (+1,95%) u odnosu na kraj travnja 2020., a dugoročni se dug u istom razdoblju povećao za 23,3 mlrd. kuna (+7,9%).

Snažan rast javnog duga u prvih pet mjeseca rezultat je povećanih potreba za financiranjem uslijed rastućih potreba za snažnijom fiskalnom potporom gospodarstvu, ali i rastućih izdataka za plaće i mirovine.

U relativnom izrazu, dug opće države na kraju ožujka 2021. iznosio je 91,3% BDP-a. Međutim, očekujemo kako će nastavak gospodarskog oporavka koji je potvrđen i snažnim godišnjim rastom bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju potaknut i izvrsnim rezultatima središnjeg dijela turističke sezone doprinijeti i smanjenju omjera javnog duga u odnosu na BDP. Prema našim očekivanjima on bi se na kraju 2021. mogao spustiti na razine i 86% BDP-a.

Tagovi: dug opće države, javni dug, obveznice, trezorski zapisi
PROČITAJ I OVO
Svjetska banka gotovo prepolovila prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Svjetska banka gotovo prepolovila prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
WASHINGTON - Hrvatsko gospodarstvo porast će iduće godine gotovo upola slabije no što se očekivalo, prognozirala je Svjetska banka, istaknuvši visoku inflaciju koja je pritisnula realne plaće i vanjsku potražnju u ključnim trgovinskim partnerima, poput Njemačke.
Proizvođačke cijene europske industrije ubrzale u kolovozu; u Hrvatskoj usporavanje
CIJENE
Proizvođačke cijene europske industrije ubrzale u kolovozu; u Hrvatskoj usporavanje
ZAGREB - Proizvođačke cijene u industriji EU-a i eurozone ponovo su ubrzale u kolovozu, uz podršku kontinuranog snažnog rasta cijena energije, dok je u Hrvatskoj njihov rast naglo usporio, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.
Industrijska proizvodnja nastavila rast
TREND
Industrijska proizvodnja nastavila rast
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u kolovozu je u usporedbi s srpnjem bila niža za 0,8%.
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u kolovozu ove godine pao je za 0,2 posto prema srpnju te 0,4 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
CIJENE
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
ANKARA - Turski predsjednik svakako želi biti i politički i gospodarski čimbenik ne samo u regiji. Ali gospodarski je to teško moguće dok se turska lira sve više približava hiperinflaciji: u rujnu je dostigla 83,45%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE