GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dug opće države u 2021. porastao za strašnih 13,2 milijarde kuna

Dug opće države u 2021. porastao za strašnih 13,2 milijarde kuna
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2022 / 09:34
Autor: RBA analize
ZAGREB - Dug opće države na kraju 2021. godine iznosio je 343,6 milijardi kuna, što je za 13,2 milijarde ili 4 posto više nego godinu dana ranije, a analitičari Raiffeisenbank Austria procjenjuju da će on nastaviti rasti u apsolutnom izrazu zbog rastućih potreba za financiranjem proračuna.

Prema zadnjim podacima HNB-a, ukupni dug opće države bio je za 1,7 milijardi kuna ili 0,5 posto manji nego krajem studenoga.

U relativnom iznosu, dug opće države na kraju prošle godine iznosio je 79,6 posto BDP-a, što je za 7,7 postotnih bodova niže u odnosu na godinu ranije, čime se ponovno vratio na silaznu putanju, nakon koronakrize. Kako ističu iz RBA, rezultat je to prvenstveno snažnog gospodarskog rasta u prošloj godini, koji je dosegnuo 10,4 posto.

"U ovoj godini očekujemo nastavak rasta duga opće države u apsolutnom izrazu uslijed rastućih potreba za financiranjem, pri čemu prije svega mislimo na pojačane pritiske na rashodovnu stranu proračuna zbog sindikalnih zahtjeva za rastom plaća u okruženju izraženih inflatornih pritisaka, ali i kao posljedica niza fiskalnih mjera za ublažavanje nepovoljnog utjecaja rasta cijena na potrošače i poduzetnike. Međutim, nastavak oporavka gospodarske aktivnosti, iako sporijom dinamikom, zadržavat će omjer javnog duga u BDP-u na silaznoj putanji i u ovoj i u godinama pred nama", ocjenjuju u RBA.

Navode i da bi dostupnost i korištenje EU novca trebalo u ovoj i u idućim godinama značajno ublažiti udarac na javne financije. Očekuju, naime, ubrzanje povlačenja ugovorenih sredstava novog Višegodišnjeg financijskog okvira 2021. – 2027., sredstava iz instrumenta EU Nove generacije tzv. Mehanizam za oporavak i otpornost kao i iz Europskog fonda solidarnosti za obnovu potresom pogođenih područja.

Tagovi: dug opće države, javni dug, hrvatski javni dug
PROČITAJ I OVO
Poskupljenja dramatično promijenila životne navike građana Hrvatske
NAVIKE
Poskupljenja dramatično promijenila životne navike građana Hrvatske
ZAGREB - Inflacija i drastično poskupljenje praktički svih namirnica definitivno se odražava na potrošačke navike, a podaci koje je Jutarnji list ekskluzivno pribavio od agencije GfK Hrvatska pokazuju kako se u prvih osam mjeseci ove godine, u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, brojne kategorije suočavaju s padom potražnje.
Lukašenko zabranio rast cijena u Bjelorusiji
BIZARNO
Lukašenko zabranio rast cijena u Bjelorusiji
MINSK - Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko dekretom je zabranio povećanje cijena u svojoj zemlji.
Fitch signalizirao slabiju ocjenu britanskog duga
SIGNALI
Fitch signalizirao slabiju ocjenu britanskog duga

LONDON - Agencija Fitch izmijenila je izglede za kreditni rejting britanskog državnog duga iz "stabilnih" u "negativne", signaliziravši da bi ga mogla sniziti u idućim mjesecima budući da je predloženi mini-proračun oslabio vladin politički kapital.

Pad prometa u maloprodaji EU-a, eurozone i Hrvatske u kolovozu
MALOPRODAJA
Pad prometa u maloprodaji EU-a, eurozone i Hrvatske u kolovozu
BRUXELLES - Promet u maloprodaji Europske unije i eurozone u kolovozu je ponovno smanjen, pritisnut slabijim prometom u trgovinama hrane, pića i duhana, a i Hrvatska je bilježila pad, na razini europskog prosjeka, pokazale su procjene Eurostata.
Građevinarstvo i maloprodaja u padu, rastu izvoz i uvoz
EKONOMSKA SLIKA
Građevinarstvo i maloprodaja u padu, rastu izvoz i uvoz
ZAGREB - Ekonomski sentiment svih sektora u Hrvatskoj nalazi se u fazi usporavanja od ožujka 2022. godine, tvrde mladi znanstvenici s Ekonomskog fakulteta Zagreb koji su prije nekoliko godina razvili Semafor ekonomske klime preko kojega prate ekonomske procese, piše Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE