GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dug opće države na kraju siječnja 343,3 mlrd. kuna

Dug opće države na kraju siječnja 343,3 mlrd. kuna
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2022 / 16:48
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupno stanje duga svih podsektora opće države (domaća i inozemna komponenta duga središnje države, fondovi socijalne sigurnosti i lokalna država) na kraju siječnja iznosilo je 343,3 mlrd. kuna.

Navedeno stanje predstavlja tzv. Mastrihtški ili EDP dug odnosno bruto nominalni konsolidirani dug bez uključene obračunate neplaćene kamate. U odnosu na kraj 2020. godine, na mjesečnoj razini, dug opće države nije se značajnije mijenjao te je bio tek 0,1% niži u odnosu na kraj prosinca 2021.

Na godišnjoj razini dug opće države bio je viši za 10,9 mlrd. kuna ili 3,3%. Pri tome je doprinos porastu duga opće države u siječnju u odnosu na siječanj godinu ranije došao od obje komponente javnog duga. Inozemna komponenta porasla je 5,9 mlrd. kuna odnosno 5,3% u odnosu na siječanj 2021. godine, dosegnuvši razinu od 117,1 mlrd. kuna. S druge strane, unutarnja komponenta na kraju siječnja iznosila je 226,2 mlrd. kuna te je bila viša 5 mlrd. kuna ili 2,3% godišnje.

U ovoj godini očekujemo nastavak rasta duga opće države u apsolutnom izrazu uslijed rastućih potreba za financiranjem pri čemu prije svega mislimo na pojačane pritiske na strani rashoda proračuna zbog sindikalnih zahtjeva za rastom plaća, u okruženju izraženih inflatornih pritisaka, ali i kao posljedica niza fiskalnih mjera za ublažavanje nepovoljnog utjecaja rasta cijena na potrošače i poduzetnike. Međutim, nastavak oporavka gospodarske aktivnosti, iako sporijom dinamikom, zadržavat će omjer javnog duga u BDP-u na silaznoj putanji i u ovoj i u godinama pred nama. Iako se fiskalni rizici povećavaju, očekujemo zadržavanje manjka opće države na razini od 3% BDP-a.

Paket mjera za ublažavanje utjecaja rasta cijena energije na kućanstva, poduzeća i socijalno ugrožene skupine vrijedan je 4,8 milijardi kuna (od čega se 2,1 milijarda kuna odnosi na proračunske gubitke zbog nižeg PDV-a na pojedine usluge i roba). Ova, i vrlo moguća, nova fiskalna potpora biti će dodatan uteg rashodnoj strani proračuna te očekujemo skori rebalans državnog proračuna.

Tagovi: dug opće države, javni dug, hrvatski javni dug
PROČITAJ I OVO
Poskupljenja dramatično promijenila životne navike građana Hrvatske
NAVIKE
Poskupljenja dramatično promijenila životne navike građana Hrvatske
ZAGREB - Inflacija i drastično poskupljenje praktički svih namirnica definitivno se odražava na potrošačke navike, a podaci koje je Jutarnji list ekskluzivno pribavio od agencije GfK Hrvatska pokazuju kako se u prvih osam mjeseci ove godine, u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, brojne kategorije suočavaju s padom potražnje.
Lukašenko zabranio rast cijena u Bjelorusiji
BIZARNO
Lukašenko zabranio rast cijena u Bjelorusiji
MINSK - Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko dekretom je zabranio povećanje cijena u svojoj zemlji.
Fitch signalizirao slabiju ocjenu britanskog duga
SIGNALI
Fitch signalizirao slabiju ocjenu britanskog duga

LONDON - Agencija Fitch izmijenila je izglede za kreditni rejting britanskog državnog duga iz "stabilnih" u "negativne", signaliziravši da bi ga mogla sniziti u idućim mjesecima budući da je predloženi mini-proračun oslabio vladin politički kapital.

Pad prometa u maloprodaji EU-a, eurozone i Hrvatske u kolovozu
MALOPRODAJA
Pad prometa u maloprodaji EU-a, eurozone i Hrvatske u kolovozu
BRUXELLES - Promet u maloprodaji Europske unije i eurozone u kolovozu je ponovno smanjen, pritisnut slabijim prometom u trgovinama hrane, pića i duhana, a i Hrvatska je bilježila pad, na razini europskog prosjeka, pokazale su procjene Eurostata.
Građevinarstvo i maloprodaja u padu, rastu izvoz i uvoz
EKONOMSKA SLIKA
Građevinarstvo i maloprodaja u padu, rastu izvoz i uvoz
ZAGREB - Ekonomski sentiment svih sektora u Hrvatskoj nalazi se u fazi usporavanja od ožujka 2022. godine, tvrde mladi znanstvenici s Ekonomskog fakulteta Zagreb koji su prije nekoliko godina razvili Semafor ekonomske klime preko kojega prate ekonomske procese, piše Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE