GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dug opće države 47,8 mlrd. eura

Dug opće države 47,8 mlrd. eura
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2023 / 07:54
Autor: RBA analize
ABAKIZA - Prema Izvješću o proceduri prekomjernoga proračunskog manjka i razini duga opće države tzv. listopadska notifikacija 2023., koje je objavljeno krajem listopada, konsolidirani dug opće države u 2022. revidiran je blago na više te sada iznosi 46,3 mlrd. eura ili 68,2% BDP-a (+0,4 postotna boda u odnosu na Izvješće iz ožujka).

Saldo opće države posljedično se spustio na 0,1% BDP-a, u usporedbi s 0,4% BDP-a ranije objavljenih. Pokazatelji za ranije godine ostali su nepromijenjeni. Rashodi za kamate nastavili su se smanjivati te su u 2022. iznosili 1,4% BDP-a što je doprinijelo povoljnijoj izvedi primarnog salda, koji je u promatranom razdoblju iznosio 1,5% BDP-a.

Posljednji podaci o kretanju duga koje objavljuje HNB dostupni su za srpanj 2023. Ukupno stanje duga svih podsektora opće države (domaća i inozemna komponenta duga središnje države, fondovi socijalne sigurnosti i lokalna država) na kraju srpnja iznosilo je 47,8 mlrd. eura. U odnosu na kraj drugog tromjesečja 2023. tako je zabilježeno blago smanjenje za 147 mil. eura (-0,3%) te povećanje za 1,4 mlrd. eura (+3,1%) u odnosu na kraj 2022. Na godišnjoj razini, u odnosu na srpanj 2022. dug opće države porastao je za 2 mlrd. eura (+4,4%).

Domaća komponenta duga povećala se za 2,2 mlrd. eura odnosno 6,9% na godišnjoj razini te je na kraju srpnja 2023. iznosila 33,1 mlrd. eura. S druge strane, inozemna komponenta na kraju srpnja 2023. iznosila je 14,7 mlrd. eura, a u odnosu na srpanj 2022. zabilježila je smanjenje za 206,5 mlrd. eura ili 1,4%. Uz napomenu da su podaci o strukturi duga opće države po glavnim dužničkim instrumentima i ročnosti duga dostupni samo za nekonsolidirani dug opće države, u strukturi duga prevladavaju dugoročni dužnički instrumenti (obveznice) na koje se odnosi više od 65%. Slijede krediti (oko 30%) te na kraju kratkoročni krediti, vrijednosnice i depoziti. Na kraju srpnja, 69,3% ukupnog duga odnosilo se na unutarnji, dok se preostalo odnosilo na inozemni dug.

Uz solidan gospodarski rast tijekom ove godine i povišenu inflaciju, što se pozitivno odražava na proračunske priljeve, kretanja u fiskalnoj metrici ostaju povoljna i tijekom 2023. Ipak, rastuća izdvajanja za rashode vratit će saldo opće države u blago negativno područje dok će se omjer javnog duga i BDP-a nastaviti smanjivati. Potencijalni rizici za intenzivniji rast javnog duga dolaze iz kontinuirane ekonomske neizvjesnosti, pojačanih pritisaka na rashodnu stranu proračuna kao i prisutnog rasta troškova financiranja.

Tagovi: DUG OPĆE DRŽAVE, DUG OPĆE DRŽAVE
PROČITAJ I OVO
Njemačke su plaće porasle realno prvi put od pandemije
ZARADE
Njemačke su plaće porasle realno prvi put od pandemije
BERLIN - Zaposlenici u Njemačkoj su tijekom pandemije dobili znatnu pomoć države kroz povećanje plaća i jednokratne isplate, no kriza je ipak nagrizla njihovu kupovnu moć.
Ključno Fedovo mjerilo inflacije u skladu s očekivanjima
INFLACIJA
Ključno Fedovo mjerilo inflacije u skladu s očekivanjima
WASHINGTON - Indeks privatne potrošnje (PCE) u Sjedinjenim Američkim Državama u siječnju je dosegao godišnji rast od 2,4 posto, što je 0,2 postotna boda manje nego u prosincu i u skladu s očekivanjima.
Vlada predlaže ukidanje vodnog doprinosa, ušteda za gospodarstvo 16,5 mln eura
NAMETI
Vlada predlaže ukidanje vodnog doprinosa, ušteda za gospodarstvo 16,5 mln eura
ZAGREB - Vlada je sa sjednice u četvrtak u Sabor uputila prijedlog za ukidanje vodnog doprinosa, računajući da će time gospodarstvo uštedjeti 16,5 milijuna eura na godinu.
Ekonomski rast SAD-a revidiran blago naniže
REVIZIJA
Ekonomski rast SAD-a revidiran blago naniže
WASHINGTON - Prema danas objavljenim podacima vlade, američki gospodarski rast je u zadnjem tromjesečju prošle godine bio nešto slabiji od prethodne procjene, ponajviše zbog korekcije vrijednosti korporativnih ulaganja naniže.
Osobna potrošnja generirat će snažan rast BDP-a i u ovoj godini
GLAVNI ČIMBENIK
Osobna potrošnja generirat će snažan rast BDP-a i u ovoj godini
ANALIZA - Hrvatska je i u drugoj polovini 2023. nastavila bilježiti solidne stope rasta, među najvišima u EU.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE