GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dubrovnik: Prihvaćen proračun za 2021. vrijedan 579 milijuna kuna

Dubrovnik: Prihvaćen proračun za 2021. vrijedan 579 milijuna kuna
PRORAČUN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 14:43
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Proračun Dubrovnika za 2021. godinu od 579 milijuna kuna prihvaćen je većinom glasova na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak, a dubrovački gradonačelnik Mato Franković nazvao ga je konzervativnim, ali i uravnoteženim, s naglaskom na razvitak.

Predstavljajući prijedlog glavnoga gradskog financijskog dokumenta za 2021. godinu, Franković je rekao kako velik dio proračuna čini novac iz Europske unije, a ako se ostvari očekivana turistička sezona, trebao bi biti još i veći.

„Danas smo dobili vijest da je projekt Aglomeracija Dubrovnik, vrijedan 900 milijuna kuna, dobio 'zeleno svjetlo' Europske komisije. Ova gradska uprava iz fondova Europske unije povukla je više od milijarde kuna, dakle dva gradska proračuna“, istaknuo je Franković i dodao kako je Grad Dubrovnik na program „Otpornost i oporavak“ prijavio projekte vrijedne 683 milijuna kuna.

Napomenuo je kako je Grad Dubrovnik u vremenu krize gospodarstvenicima 'oprostio' 37 milijuna kuna za najam gradskih prostorija i površina.

Oporbeni vijećnik Jadran Barač (SDP) nazvao je proračun "lijepim željama".

„Jedno je biti optimističan, ali netko treba suočiti javnost sa stvarnim stanjem. Opasne su izjave gradonačelnika o nastavku projekata i novim zaduženjima. Građane očekuju novi porezi i ovrhe i treba braniti najosjetljiviji socijalni status građana, trenutnu cijenu vrtića i komunalnih usluga, a sve ostalo postaje luksuz“, rekao je Barač i dodao kako treba zaustaviti sve projekte koji se mogu odgoditi, a bit će potrebno i smanjiti plaće.

Vijećnik Miho Obradović (HNS) proračun je usporedio s bajkom "Carevo novo ruho".

„Proračun je nestvaran. Gradonačelniče, možete ga jedino braniti tezom da su svi koji ne podrže proračun protiv Grada. Projekti koje nam predstavljate su već trebali biti gotovi. Azil za životinje obećali ste kroz 90 dana, a prošlo je 900 dana“, rekao je Obradović.

Nikša Selmani (Srđ je Grad) također je postavio pitanje o realnosti proračuna i njegovoj opravdanosti jer nije jasno na temelju kojih se pokazatelja očekuje prihod od 72 milijuna kuna od gradskih zidina i dubrovačke kartica.

Maro Kristić (Most) nazvao je proračun predizbornim, a suočavanje s problemima i bolni rezovi, dodao je, slijedit će nakon lokalnih izbora u svibnju 2021.

Inače, proračun za 2021. godinu manji je oko 200 milijuna kuna od proračuna za 2020. prije rebalansa, koji je iznosio oko 770 milijuna kuna.

Tagovi: dubrovački proračun, Aglomeracija Dubrovnik, fondovi EU, Mato Franković, Miho Obradović
PROČITAJ I OVO
Američki BDP pao 2,4 posto u četvrtom kvartalu
PAD
Američki BDP pao 2,4 posto u četvrtom kvartalu
WASHINGTON - Američko gospodarstvo palo je u četvrtom kvartalu 2020. godine 2,4 posto, izvijestilo je u četvrtak ministarstvo trgovine, neznatno ublaživši prvu procjenu pada aktivnosti na godišnjoj razini.
Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u veljači na najvišoj razini od početka pandemije
SIGNALI
Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u veljači na najvišoj razini od početka pandemije
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo porasla su u veljači na najvišu razinu od ožujka 2020. godine, odražavajući val optimizma u uslužnom sektoru i maloprodaji, ali poslovni čelnici signalizirali su manju potrebu za radnicima, pokazuje izvješće EK.
Marić: Dug prema veledrogerijama nije rješiv upumpavanjem dodatnih sredstava
PORUKE
Marić: Dug prema veledrogerijama nije rješiv upumpavanjem dodatnih sredstava
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak kako su dugovi prema veledrogerijama, koji su rekordnih 6 milijardi kuna, samo dio ukupnih obveza zdravstvenog sustava od 12,5 milijardi kuna te da dug za lijekove nije moguće riješiti samo upumpavanjem dodatnih sredstava.
Hrvatski turizam u tri kvartala prošle godine izgubio čak 5,12 milijardi eura prihoda
ENORMNO
Hrvatski turizam u tri kvartala prošle godine izgubio čak 5,12 milijardi eura prihoda
ZAGREB - U tri kvartala prošle godine Hrvatska je u turizmu ostala bez prihoda koji su na razini od oko deset posto njezinog godišnjeg BDP-a i još jedna takva sezona značila bi i da će se otežati i usporiti oporavka.

Građani donirali milijune, Vlada većinu tog novca želi dati - sebi
DONACIJE
Građani donirali milijune, Vlada većinu tog novca želi dati - sebi
ZAGREB - Hrvatski građani su za potresom porušenu Baniju donirali više od 100 milijuna kuna. Sad je procurio vladin plan za raspodjelu tog novca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE