GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dubrovački proračun manji za 116,2 milijuna kuna

Dubrovački proračun manji za 116,2 milijuna kuna
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2020 / 22:39
Autor: SEEbiz / H

DUBROVNIK - Dubrovačko Gradsko vijeće izglasalo je u ponedjeljak većinom glasova rebalans proračuna za 2020. u iznosu od 653,6 milijuna kuna, što je za 116,2 milijuna kuna manje u odnosu na planirano, a zbog gospodarske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković (HDZ) ustvrdio je kako je na gradskom računu s današnjim danom šest milijuna kuna te podsjetio kako je od ožujka uveden sustav neophodnog i nužnog financiranja.

"Ostvarili smo 265 milijuna kuna prihoda i 170 milijuna kuna rashoda u prvoj polovici 2019., a u istom razdoblju 2020. godine 209 milijuna kuna prihoda i 162 milijuna kuna rashoda. Dakle, 35 posto manje prihoda. Zadržali smo stabilnost, ali nismo mogli pomoći svima kojima je trebalo. Pomogli smo s 10 milijuna kuna, što je u ovoj situaciji iznimno velik novac", naveo je Franković.

Dodao je kako je prvog dana 2020. na gradskom računu bilo 63 milijuna kuna, na dan 30. lipnja 5,7 milijuna kuna, a 27. srpnja - 6 milijuna kuna.

Vrijeme pred nama budi blagi optimizam

"Vrijeme pred nama budi blagi optimizam. Nakon reaktivacije britanskog tržišta u posljednjih desetak dana situacija se poboljšava i postigli smo 30 posto turističkog prometa u odnosu na isto doba lani. Od početka godine do danas bilježimo 13 posto, a ako se trend nastavi možemo doći i preko 30 posto, što nam je i bio cilj“, izjavio je Franković.

Najavio je još jedan rebalans gradskog proračuna u listopadu, kada će gospodarska situacija biti još jasnija, ali i da će se podići kredit u iznosu 100 milijuna kuna, na deset godina uz poček od dvije godine.

"Time ćemo zadržati financijsku stabilnost i osigurati 'malo više zraka' do travnja 2021., bez minusa na računu. Sva su naša društva u otežanoj situaciji, ali nema mjesta za paniku i držimo sve pod kontrolom“, ustvrdio je Franković i naglasio kako je grad "došla glave mantra o bogatom Dubrovniku".

Gledali su nas kao bogati Dubrovnik, jesen i zima bit će teži, rješenje je u novom rebalansu i fondovima EU

„Gledali su nas kao bahate i bogate ljude i to nam se obilo o glavu. Mi nismo bogati, jer smo imali velika proračunska sredstva, ali isto takve proračunske obveze. Dubrovnik je grad s 42 tisuće stanovnika, ali je taj broj ljeti dvostruko veći pa nam treba triput veća kanalizacija, odvodnja i kapacitet vode. A to nemamo“, objasnio je Franković.

Najavio je kako će jesen i zima biti financijski puno teži, ali i da veliku pomoć očekuje iz fondova Europske unije.

"Ako stanje koronavirusa bude stabilno, u 2021. vratit ćemo se na 70 posto, a na situaciju iz 2019. tek 2023. To nam je prilika za novi početak", zaključio je Franković.

Tagovi: dubrovački proračun, Dubrovnik, Mato Franković
PROČITAJ I OVO
Po čemu se koronakriza razlikuje od prethodne financijske krize?
KRIZA
Po čemu se koronakriza razlikuje od prethodne financijske krize?
ANALIZA - Kineski BDP, maloprodaja u SAD-u, Velikoj Britaniji i Njemačkoj na dobrom su putu da postepeno dosegnu razinu prije krize, dok će većina svjetske ekonomije pomalo zaostajati.
ECB: Ulazak u ERM II potaknut će institucionalne reforme u Hrvatskoj
REFORME
ECB: Ulazak u ERM II potaknut će institucionalne reforme u Hrvatskoj

FRANKFURT - Hrvatska se ulaskom u Europski tečajni mehanizam II (ERM II) obvezala na dodatne reformske mjere koje bi trebale ublažiti rizike na njezinom putu u eurozonu i stvoriti preduvjete za efikasniju alokaciju kapitala u proizvodne tvrtke umjesto u rentne sektore, stoji u analizi Europske središnje banke.

U SAD-u u srpnju otvoreno 1,8 milijuna novih radnih mjesta
TRŽIŠTE RADA
U SAD-u u srpnju otvoreno 1,8 milijuna novih radnih mjesta

WASHINGTON - Američki su poslodavci u srpnju neto otvorili 1,8 milijuna radnih mjesta, znatno manje u odnosu na lipanjski rekord, pokazali su u petak podaci ministarstva rada.

Vučić: Paket pomoći privredi – 12% BDP
POMOĆ
Vučić: Paket pomoći privredi – 12% BDP
BEOGRAD - Ukupan paket pomoći privredi sa današnjom isplatom 60 odsto minimalne zarade, biće 5,8 milijardi evra ili 12 odsto BDP-a, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom početka isplate prvog minimalca iz drrugog paketa državne pomoći.
Potražnja podupire oporavak njemačkog izvoza i proizvodnje
OPORAVAK
Potražnja podupire oporavak njemačkog izvoza i proizvodnje
BERLIN - Izvozna potražnja poduprla je i u lipnju oporavak njemačke industrije od šoka koji su prouzročile mjere suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazali su podaci objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE