GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%

Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2024 / 12:57
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

DZS je objavio drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u ožujku stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu na ožujak 2023. godine, dok su u odnosu na veljaču cijene porasle za 0,9 posto.

Time je DZS potvrdio prve procjene indeksa potrošačkih cijena objavljene početkom travnja.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama restorani i hoteli, za 10,7 posto, razna dobra i usluge, za šest posto, alkoholna pića i duhan te zdravlje, po svakoj skupini za 5,6 posto, obrazovanje, za 5,4 posto te prijevoz, za 5,2 posto.

Hrana i bezalkoholna pića poskupjeli su u ožujku u odnosu na isti lanjski mjesec za 4,5 posto, rekreacija i kultura za 4,4 posto, pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva za 3,3 posto te komunikacija, za 3,2 posto.

Na mjesečnoj razini, najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama odjeća i obuća, za 9,2 posto, alkoholna pića i duhan za 1,4 posto, restorani i hoteli za 1,3 posto, razna dobra i usluge za 0,9 posto te Prijevoz, za 0,8 posto.

Porast cijena na mjesečnoj razini ublažio je pad cijena u skupinama rekreacija i kultura, za 0,8 posto te komunikacija, za 0,1 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa, na godišnjoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama usluge, za 6,6 posto, hrana, piće i duhan, za 4,7 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,5 posto te energija, za 1,3 posto.

Na mjesečnoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,4 posto, usluge za 0,4 posto, hrana, piće i duhan, za 0,3 posto te energija, za 0,2 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC) u ožujku 2024. u odnosu na ožujak 2023. u prosjeku su više za 4,9 posto. U odnosu na veljaču u prosjeku su više za 0,9 posto.

HIPC je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije.

Tagovi: inflacija, cijene, hrana, energija
PROČITAJ I OVO
Plenković o DP-ovoj najavi rebalansa proračuna: Doći će do određenih prilagodi
PREMIJER
Plenković o DP-ovoj najavi rebalansa proračuna: Doći će do određenih prilagodi
BJELOVAR - Premijer Andrej Plenković u Bjelovaru je na HDZ-ovom skupu za europske izbore, a trebao je i obići radove na brzoj cesti dionice DC 12 Farkaševec - Bjelovar, no to je odgođeno zbog loših vremenskih prilika. Dao je i izjavu za medije
Snažan rast prosječne plaće, ali...
ZARADE
Snažan rast prosječne plaće, ali...
ZAGREB - Prosječna neto plaća u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 1.326 eura, što je u odnosu na ožujak 2023. godine nominalno više za 17,3 posto, a realno za 12,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak, koji pokazuju i da većina zaposlenih ima ispodprosječne plaće.
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE