GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dogovorena uspostava Europskog obrambenog fonda

Dogovorena uspostava Europskog obrambenog fonda
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2020 / 16:35
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Zemlje članice EU-a postigle su u ponedjeljak dogovor s Europskim parlamentom o uredbi kojom se uspostavlja Europski obrambeni fond (EDF), koji će u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju imati na raspolaganju 7,953 milijarde eura iz europskog proračuna.

"Zadovoljstvo mi je objaviti da smo dogovorili čvrst, prema budućnosti okrenut instrument koji će pojačati istraživanje i razvoj zajedničkih sposobnosti u području sigurnosti i obrane. Novi Europski obrambeni fond pojačat će sposobnost EU-a da zaštiti svoje građane i učini EU jačim globalnim akterom", izjavila je njemačka minstrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer.

Iz novog Europskog obrambenog fonda financirat će se zajedničke akcije i prekogranična suradnja u cijeloj EU, u svakoj fazi industrijskog ciklusa koji se odnosi na obrambene proizvode i tehnologije. Dizajn programa osigurat će sudjelovanje obrambenih industrija svih veličina, uključujući mala i srednja poduzeća, čime će se ojačati i poboljšati obrambeni lanci opskrbe.

Ukupni proračun EDF-a iznosit će 7,953 milijarde eura. Otprilike trećinom tog iznosa, prvenstveno u obliku bespovratnih sredstava, financirat će se konkurentni i suradnički istraživački projekti, a dvije trećine sredstava bit će dostupno za nadopunu ulaganja država članica, odnosno sufinanciranje troškova razvoja obrambenih sposobnosti nakon faze istraživanja.

Dogovor Vijeća i Parlamenta pozdravila je Europska komisija.

"Riječ je o važnom napretku jer će EU prvi put imati poseban program za potporu suradnji u području obrambene industrije. Integriranija, inovativnija i konkurentnija tehnološka i industrijska baza europske obrane važna je za osiguravanje otpornije i strateški autonomne Europe.
Suradnjom u području obrane i zajedničkim ulaganjem u istraživanje i razvoj u okviru Europskog fonda za obranu osigurat će se najsuvremenije i interoperabilne obrambene tehnologije i oprema u skladu s potrebama država članica u smislu kapaciteta", izjavio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

U okviru sljedećeg višegodišnjeg financijskog okvira Unije (2021. – 2027.) iz Fonda će se financijski podupirati konzorciji subjekata iz različitih država članica koji surađuju u istraživanju i razvoju obrambenih proizvoda i tehnologija. Fond uključuje i mehanizme za poticanje sudjelovanja malih i srednjih poduzeća u prekograničnim obrambenim projektima, što doprinosi otvaranju europskih lanaca opskrbe u području obrane.

Tagovi: Europski obrambeni fond, Annegret Kramp-Karrenbauer, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Marić: U vrijeme inflacije ključno sačuvati gospodarski rast
RAST
Marić: U vrijeme inflacije ključno sačuvati gospodarski rast
BRUXELLES - U sadašnjoj situaciji velikih inflatornih pritisaka najvažnije je očuvati gospodarski rast, izjavio je u utorak ministar financija Zdravko Marić.
Inflacija zabrinjava ministre financija, ECB signalizira povećanje kamata
BRIGE
Inflacija zabrinjava ministre financija, ECB signalizira povećanje kamata
BRUXELLES - Njemački ministar financija Christian Lindner nazvao je na sastanku ministara financija eurozone rekordnu inflaciju "programom osiromašenja" stanovništva i "prijetnjom gospodarskom razvoju", prenose svjetske agencije.
Očekuje se povećanje razlike u plaćama direktora i radnika
SVE DUBLJI JAZ
Očekuje se povećanje razlike u plaćama direktora i radnika
LONDON - Razlika između plaća direktora i drugih zaposlenika trebala bi se ove godine povećati nakon što je pala tijekom pandemije koronavirusa, pokazala je analiza britanske istraživačke kompanije High Pay Centre.
Bundesbank: Ruska ekonomija trpjet će dugotrajne štete zbog invazije na Ukrajinu
OCJENE
Bundesbank: Ruska ekonomija trpjet će dugotrajne štete zbog invazije na Ukrajinu
FRANKFURT - Rusko gospodarstvo sučelit će se s dugotrajnom štetom kao posljedicom rata u Ukrajini, navodi njemačka središnja banka Bundesbank.
Britanija ne isključuje porez na neočekivani prihod plinskim i naftnim tvrtkama
OPCIJE
Britanija ne isključuje porez na neočekivani prihod plinskim i naftnim tvrtkama
LONDON - Britanska vlada ne isključuje porez na neočekivani prihod za naftne i plinske kompanije, ako tvrtke ne ulože dobit u povećanje kapaciteta, izjavio je u ponedjeljak državni tajnik u ministarstvu financija Simon Clarke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE