GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Djelomični oporavak britanske ekonomije u trećem kvartalu

Djelomični oporavak britanske ekonomije u trećem kvartalu
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2020 / 17:10
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Oporavak britanskog gospodarstva u trećem kvartalu od oštrog pada u prethodna tri mjeseca nešto je brži nego što je statistički ured ranije procijenio, no prijete mu nova stroga ograničenja u suzbijanju pandemije i pojava novog soja koronavirusa.

Britanski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je rekordnih 16 posto u razdoblju od srpnja do rujna u odnosu na prethodna tri mjeseca, procijenio je u utorak statistički ured ONS, blago podigavši prvu procjenu koja je pokazivala rast od 15,5 posto.

Najnovije procjene odražavaju postupno ublažavanje ograničenja u koronakrizi i djelomični oporavak aktivnosti od rekordnog 18,8-postotnog pada u drugom tromjesečju, kada je veći dio gospodarstva bio paraliziran.

Oporavak ipak nije bio dovoljan da se nadoknadi izgubljeno u jeku prvog vala pandemije te je razina BDP-a još uvijek 8,6 posto ispod one krajem 2019., odnosno prije izbijanja pandemije, pokazuju najnoviji podaci.

U usporedbi s trećim tromjesečjem prošle godine, britansko gospodarstvo palo je za revidiranih 8,6 posto, objavio je ONS u najnovijoj procjeni.

Dohodak kućanstava u trećem kvartalu porastao je jer su se radnici vratili na posao, nakon pivremenog otpuštanja zbog koronakrize, a osobna potrošnja porasla je gotovo 20 posto, pokazuju najnovije procjene ONS-a, odražavajući veću potrošnju na restorane, hotele i promet.

Zaduživanje vlade u prošlom je mjesecu poraslo zbog sve većih troškova povezanih s koronakrizom, pokazuju podaci ONS-a

Samo u studenome zadužila se 31,6 milijardi funta, 40 posto više nego u listopadu, budući da je vlada produljila programe očuvanja radnih mjesta kojim pokriva plaće radnika pogođene mjerama zaključavanja.

U prvih osam mjeseci ove financijske godine Britanija se zadužila za rekordnu 241 milijardu funta, što je gotovo 190 milijardi funta više nego u istom razdoblju prošle godine. Financijska godina u Britaniji počinje 6. travnja.

Deficit je na putu da dosegne oko 400 milijardi funta u financijskoj 2020/21., što je nadomak 20 posto BDP-a, i dvostruko više nego što je iznosio u globalnoj financijskoj krizi.

Javni dug iznosi gotovo 2.100 milijardi funta ili 99,5 posto BDP-a, što je njegov najveći udio od 1962. godine.

Ministar financija Rishi Sunak ponovno je obećao da će rješavati pitanje golemog manjka, ali tek nakon što se gospodarstvo oporavi.

"Kada se naše gospodarstvo oporavi, ispravno je da poduzmemo potrebne korake kako bismo javne financije postavili na održivije temelje", rekao je.

Deficit tekućeg računa platne bilance, jedna od slabih točaka britanskog gospodarstva, uvećan je na 15,7 milijardi funta, što čini 2,9 posto BDP-a.

Od vikenda su u Londonu i obližnjim područjima ponovno na snazi stroga ograničenja budući da vlada nastoji usporiti širenje novog soja koronavirusa koji se širi puno brže od dosadašnjih, podsjeća Reuters.

Tagovi: britanska ekonomija, Velika Britanija, britanski BDP
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE