GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Djelomični oporavak britanske ekonomije u trećem kvartalu

Djelomični oporavak britanske ekonomije u trećem kvartalu
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2020 / 17:10
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Oporavak britanskog gospodarstva u trećem kvartalu od oštrog pada u prethodna tri mjeseca nešto je brži nego što je statistički ured ranije procijenio, no prijete mu nova stroga ograničenja u suzbijanju pandemije i pojava novog soja koronavirusa.

Britanski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je rekordnih 16 posto u razdoblju od srpnja do rujna u odnosu na prethodna tri mjeseca, procijenio je u utorak statistički ured ONS, blago podigavši prvu procjenu koja je pokazivala rast od 15,5 posto.

Najnovije procjene odražavaju postupno ublažavanje ograničenja u koronakrizi i djelomični oporavak aktivnosti od rekordnog 18,8-postotnog pada u drugom tromjesečju, kada je veći dio gospodarstva bio paraliziran.

Oporavak ipak nije bio dovoljan da se nadoknadi izgubljeno u jeku prvog vala pandemije te je razina BDP-a još uvijek 8,6 posto ispod one krajem 2019., odnosno prije izbijanja pandemije, pokazuju najnoviji podaci.

U usporedbi s trećim tromjesečjem prošle godine, britansko gospodarstvo palo je za revidiranih 8,6 posto, objavio je ONS u najnovijoj procjeni.

Dohodak kućanstava u trećem kvartalu porastao je jer su se radnici vratili na posao, nakon pivremenog otpuštanja zbog koronakrize, a osobna potrošnja porasla je gotovo 20 posto, pokazuju najnovije procjene ONS-a, odražavajući veću potrošnju na restorane, hotele i promet.

Zaduživanje vlade u prošlom je mjesecu poraslo zbog sve većih troškova povezanih s koronakrizom, pokazuju podaci ONS-a

Samo u studenome zadužila se 31,6 milijardi funta, 40 posto više nego u listopadu, budući da je vlada produljila programe očuvanja radnih mjesta kojim pokriva plaće radnika pogođene mjerama zaključavanja.

U prvih osam mjeseci ove financijske godine Britanija se zadužila za rekordnu 241 milijardu funta, što je gotovo 190 milijardi funta više nego u istom razdoblju prošle godine. Financijska godina u Britaniji počinje 6. travnja.

Deficit je na putu da dosegne oko 400 milijardi funta u financijskoj 2020/21., što je nadomak 20 posto BDP-a, i dvostruko više nego što je iznosio u globalnoj financijskoj krizi.

Javni dug iznosi gotovo 2.100 milijardi funta ili 99,5 posto BDP-a, što je njegov najveći udio od 1962. godine.

Ministar financija Rishi Sunak ponovno je obećao da će rješavati pitanje golemog manjka, ali tek nakon što se gospodarstvo oporavi.

"Kada se naše gospodarstvo oporavi, ispravno je da poduzmemo potrebne korake kako bismo javne financije postavili na održivije temelje", rekao je.

Deficit tekućeg računa platne bilance, jedna od slabih točaka britanskog gospodarstva, uvećan je na 15,7 milijardi funta, što čini 2,9 posto BDP-a.

Od vikenda su u Londonu i obližnjim područjima ponovno na snazi stroga ograničenja budući da vlada nastoji usporiti širenje novog soja koronavirusa koji se širi puno brže od dosadašnjih, podsjeća Reuters.

Tagovi: britanska ekonomija, Velika Britanija, britanski BDP
PROČITAJ I OVO
Svjetska banka gotovo prepolovila prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Svjetska banka gotovo prepolovila prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
WASHINGTON - Hrvatsko gospodarstvo porast će iduće godine gotovo upola slabije no što se očekivalo, prognozirala je Svjetska banka, istaknuvši visoku inflaciju koja je pritisnula realne plaće i vanjsku potražnju u ključnim trgovinskim partnerima, poput Njemačke.
Proizvođačke cijene europske industrije ubrzale u kolovozu; u Hrvatskoj usporavanje
CIJENE
Proizvođačke cijene europske industrije ubrzale u kolovozu; u Hrvatskoj usporavanje
ZAGREB - Proizvođačke cijene u industriji EU-a i eurozone ponovo su ubrzale u kolovozu, uz podršku kontinuranog snažnog rasta cijena energije, dok je u Hrvatskoj njihov rast naglo usporio, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.
Industrijska proizvodnja nastavila rast
TREND
Industrijska proizvodnja nastavila rast
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u kolovozu je u usporedbi s srpnjem bila niža za 0,8%.
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u kolovozu ove godine pao je za 0,2 posto prema srpnju te 0,4 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
CIJENE
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
ANKARA - Turski predsjednik svakako želi biti i politički i gospodarski čimbenik ne samo u regiji. Ali gospodarski je to teško moguće dok se turska lira sve više približava hiperinflaciji: u rujnu je dostigla 83,45%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE