GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dio zemalja Europske unije snizio stopu PDV-a, hoće li i Hrvatska?

Dio zemalja Europske unije snizio stopu PDV-a, hoće li i Hrvatska?
PDV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2020 / 21:56
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB – Vlada se suočava sa zahtjevima ugostitelja i frizera da im smanji PDV, s time da ugostitelji traže smanjenje PDV-a s 13 posto na 10 posto, odnosno dodatno sniženje, te obustavu naplate do početka ožujka sljedeće godine, a frizeri za svoju djelatnost žele sniženje standardne stope od 25 posto na 13 posto.

I jedni i drugi pozivaju se na praksu europskih zemalja koje tako pomažu svojim ugostiteljima i frizerima.

A, ta praksa kaže da frizerski saloni u pet od 27 članica Europske unije plaćaju sniženu stopu PDV-a. U 22 države Europske unije, uključujući i Hrvatsku, na usluge frizera plaća se standardna stopa PDV-a, s time da u Hrvatskoj čak 93 posto salona nije u sustavu PDV-a, što znači da na svoju uslugu uopće ne naplaćuju PDV. Sniženu stopu na usluge frizera plaćaju stanovnici Cipra, Irske, Luksemburga, Nizozemske i Slovenije. U susjednoj Sloveniji standardna je stopa 22 posto, a za frizerske usluge obračunava se stopa od 9,5 posto, piše Novi list.

Na Cipru je standardna stopa 19 posto, građani na frizerske usluge plaćaju najniži PDV u EU-u, samo pet posto. Luksemburg ima standardnu stopu od 17 posto, a na frizerske usluge ona je osam posto, dok je u Nizozemskoj, koja ima standardnu stopu od 21 posto, ona na frizerske usluge snižena na devet posto. U Irskoj se na frizerske usluge plaća snižena stopa od 13,5 posto.

Od 1. srpnja niži PDV dobili su i Nijemci, ali ne zato što je država posebno odlučila izdvojiti frizerske salone, nego zato što je ta država u vrijeme koronakrize odlučila sniziti standardnu stopu PDV-a s 19 na 16 posto. Znači, PDV je snižen za sva dobra i usluge. Nijemci su dodatno snizili i posebnu stopu sa sedam na pet posto, a obje mjere zasad će se primjenjivati do kraja godine. No, ta dodatno snižena posebna stopa za ugostiteljstvo, kafiće i restorane vrijedit će do srpnja 2021. godine.

Sličnu mjeru traže i hrvatski ugostitelji, ali oni ne spominju dokad bi trajala ta snižena stopa od deset posto u ugostiteljstvu, što ne čudi s obzirom na to da snižavanje PDV-a na deset posto traže već godinama i prije koronakrize, ali zato imaju rok do kojem ne bi trebali plaćati PDV – 1. ožujka sljedeće godine. Iako su možda bili najizdašniji sa smanjenjem opterećenja građana kad je PDV u pitanju, Nijemci zasad nisu donijeli odluku da se u posebnim djelatnostima taj porez neće naplaćivati.

Još su neke europske zemlje ugradile promjene u sustav PDV-a zbog koronakrize i one imaju ograničenu primjenu, uglavnom do kraja godine, pa je tako u Irskoj opća stopa snižena s 23 na 21 posto i to od 1. rujna ove godine do 28. veljače sljedeće godine. Irci ostale stope nisu mijenjali niti su određene djelatnosti smještali u povoljnije razrede, pa će tako, primjerice barovi i kafići i dalje plaćati PDV po stopi od 13,5 posto.

U Austriji je Vlada odlučila također sniziti PDV na određenu robu i usluge, pa će tako do kraja godine Austrijanci na bezalkoholna pića plaćati umjesto standardne stope od 20 posto, PDV po stopi od deset posto. U istom razdoblju će se sniziti i PDV za ugostiteljstvo, kulturu i određene tiskovine, koje će umjesto deset posto plaćati PDV po stopi od pet posto.

I Belgijanci su se odlučili do kraja godine sniziti određene stope PDV-a, pa će tako u državi u kojoj je standardna stopa 21 posto, stanovništvo umjesto posebne stope od 12 posto plaćati stopu od šest posto za ugostiteljstvo, restorane i izdavačku djelatnosti, koja dosad nije bila obuhvaćena tom nižom stopom PDV-a.

Bugarska koja je dosad imala jako malo izuzetaka u naplati standardne stope PDV-a od 20 posto i gdje se snižena stopa od devet posto plaćala samo na hotelski smještaj, odlučila je od početka srpnja ove godine pa do kraja sljedeće godine tu sniženu stopu primjenjivati i na knjige, restorane, iz čega su izuzeta alkoholna pića, dječja hrana i pelene.

Kriza je natjerala i Cipar da sniženu stopu od devet posto koja su plaćali hoteli, ugostiteljstvo, restorani, kafići te javni prijevoz dodatno snizi na pet posto, a ta će se mjera, ako ne bude produžena, primjenjivati do 10. siječnja sljedeće godine.

Česi su odlučili pomoći onima koji nude usluge smještaja, te organiziraju sportske i kulturne događaje pa će oni do kraja godine plaćati PDV po stopi od 10 posto umjesto dosadašnjih 15 posto.

U Grčkoj je koronakriza snizila PDV sa standardnih 24 posto na 13 posto za javni prijevoz, taksi usluge i trajekte i to do kraja listopada, dok će se na kavu, bezalkoholna pića, kina i turističke usluge ta niža stopa plaćati do kraja travnja sljedeće godine.

Litva je također smanjila standardnu stopu od 21 posto na devet posto za ugostiteljstvo, kafiće i restorane i to do kraja godine.

Ostale članice EU-a nisu pod utjecajem koronakrize unosile promjene, ali istina je i to da veliki broj onih kojima je turizam važna djelatnost već odranije, kao i Hrvatska, imaju niže stope na hotelski smještaj i ugostiteljstvo. U nekim su se državama poput Danske, koja ima standardnu stopu od 25 posto poput Hrvatske, odlučili tvrtkama omogućiti tek određenu odgodu u naplati PDV-a.

Tagovi: stopa PDV-a, event industrija, PDV na ugostiteljske usluge, PDV na frizerske usluge, Europska unija, opća stopa PDV-a
PROČITAJ I OVO
Nastavljen rast plaća u Hrvatskoj
ZARADE
Nastavljen rast plaća u Hrvatskoj
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, u studenom je uz nominalni rast na mjesečnoj razini, zabilježen nastavak rasta prosječnih neto i bruto plaća na godišnjoj razini.
Biden: Vlada mora pomoći Amerikancima ekonomski pogođenima pandemijom
POMOĆ
Biden: Vlada mora pomoći Amerikancima ekonomski pogođenima pandemijom
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak kako se gospodarska kriza u SAD-u produbljuje i da vlada mora poduzeti korake kako bi pomogla Amerikancima pogođenim krizom zbog koronavirusa.
Uz najavu PKS strani biznismeni mogu u Srbiju bez PCR testa
GRANICE
Uz najavu PKS strani biznismeni mogu u Srbiju bez PCR testa
BEOGRAD – Na inicijativu Privredne komore Srbije (PKS), poslovni ljudi iz čitavog sveta, strani i domaći državljani koji u našu zemlju dolaze zbog posla, od 21. januara granicu Republike Srbije mogu da pređu po pojednostavljenoj proceduri, drugačijoj od pravila koja važe za ostale putnike, saopštila je Privredna komora.
Povjerenje europskih potrošača oslabilo u siječnju
TREND
Povjerenje europskih potrošača oslabilo u siječnju
BRUXELLES - Povjerenje potrošača u Europskoj uniji i eurozoni pogoršano je u siječnju, pokazalo je izvješće Europske komisije, naznačivši da je kontinuirano širenje zaraze covidom 19 zabrinulo građane i zasjenilo ubrzanu kampanju cijepljenja.
Zastoj ekonomije eurozone: PMI Index pao 1,6 bodova u siječnju
ZASTOJ
Zastoj ekonomije eurozone: PMI Index pao 1,6 bodova u siječnju
LONDON - Pad gospodarstva eurozone produbljen je u siječnju zbog pojačanih protupandemijskih mjera koje teško pogađaju uslužni sektor, ali poslovni čelnici polažu nadu u kampanju cijepljenja protiv covida 19, pokazalo je u petak izvješće tvrtke Markit.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE