GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dio zemalja Europske unije snizio stopu PDV-a, hoće li i Hrvatska?

Dio zemalja Europske unije snizio stopu PDV-a, hoće li i Hrvatska?
PDV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2020 / 21:56
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB – Vlada se suočava sa zahtjevima ugostitelja i frizera da im smanji PDV, s time da ugostitelji traže smanjenje PDV-a s 13 posto na 10 posto, odnosno dodatno sniženje, te obustavu naplate do početka ožujka sljedeće godine, a frizeri za svoju djelatnost žele sniženje standardne stope od 25 posto na 13 posto.

I jedni i drugi pozivaju se na praksu europskih zemalja koje tako pomažu svojim ugostiteljima i frizerima.

A, ta praksa kaže da frizerski saloni u pet od 27 članica Europske unije plaćaju sniženu stopu PDV-a. U 22 države Europske unije, uključujući i Hrvatsku, na usluge frizera plaća se standardna stopa PDV-a, s time da u Hrvatskoj čak 93 posto salona nije u sustavu PDV-a, što znači da na svoju uslugu uopće ne naplaćuju PDV. Sniženu stopu na usluge frizera plaćaju stanovnici Cipra, Irske, Luksemburga, Nizozemske i Slovenije. U susjednoj Sloveniji standardna je stopa 22 posto, a za frizerske usluge obračunava se stopa od 9,5 posto, piše Novi list.

Na Cipru je standardna stopa 19 posto, građani na frizerske usluge plaćaju najniži PDV u EU-u, samo pet posto. Luksemburg ima standardnu stopu od 17 posto, a na frizerske usluge ona je osam posto, dok je u Nizozemskoj, koja ima standardnu stopu od 21 posto, ona na frizerske usluge snižena na devet posto. U Irskoj se na frizerske usluge plaća snižena stopa od 13,5 posto.

Od 1. srpnja niži PDV dobili su i Nijemci, ali ne zato što je država posebno odlučila izdvojiti frizerske salone, nego zato što je ta država u vrijeme koronakrize odlučila sniziti standardnu stopu PDV-a s 19 na 16 posto. Znači, PDV je snižen za sva dobra i usluge. Nijemci su dodatno snizili i posebnu stopu sa sedam na pet posto, a obje mjere zasad će se primjenjivati do kraja godine. No, ta dodatno snižena posebna stopa za ugostiteljstvo, kafiće i restorane vrijedit će do srpnja 2021. godine.

Sličnu mjeru traže i hrvatski ugostitelji, ali oni ne spominju dokad bi trajala ta snižena stopa od deset posto u ugostiteljstvu, što ne čudi s obzirom na to da snižavanje PDV-a na deset posto traže već godinama i prije koronakrize, ali zato imaju rok do kojem ne bi trebali plaćati PDV – 1. ožujka sljedeće godine. Iako su možda bili najizdašniji sa smanjenjem opterećenja građana kad je PDV u pitanju, Nijemci zasad nisu donijeli odluku da se u posebnim djelatnostima taj porez neće naplaćivati.

Još su neke europske zemlje ugradile promjene u sustav PDV-a zbog koronakrize i one imaju ograničenu primjenu, uglavnom do kraja godine, pa je tako u Irskoj opća stopa snižena s 23 na 21 posto i to od 1. rujna ove godine do 28. veljače sljedeće godine. Irci ostale stope nisu mijenjali niti su određene djelatnosti smještali u povoljnije razrede, pa će tako, primjerice barovi i kafići i dalje plaćati PDV po stopi od 13,5 posto.

U Austriji je Vlada odlučila također sniziti PDV na određenu robu i usluge, pa će tako do kraja godine Austrijanci na bezalkoholna pića plaćati umjesto standardne stope od 20 posto, PDV po stopi od deset posto. U istom razdoblju će se sniziti i PDV za ugostiteljstvo, kulturu i određene tiskovine, koje će umjesto deset posto plaćati PDV po stopi od pet posto.

I Belgijanci su se odlučili do kraja godine sniziti određene stope PDV-a, pa će tako u državi u kojoj je standardna stopa 21 posto, stanovništvo umjesto posebne stope od 12 posto plaćati stopu od šest posto za ugostiteljstvo, restorane i izdavačku djelatnosti, koja dosad nije bila obuhvaćena tom nižom stopom PDV-a.

Bugarska koja je dosad imala jako malo izuzetaka u naplati standardne stope PDV-a od 20 posto i gdje se snižena stopa od devet posto plaćala samo na hotelski smještaj, odlučila je od početka srpnja ove godine pa do kraja sljedeće godine tu sniženu stopu primjenjivati i na knjige, restorane, iz čega su izuzeta alkoholna pića, dječja hrana i pelene.

Kriza je natjerala i Cipar da sniženu stopu od devet posto koja su plaćali hoteli, ugostiteljstvo, restorani, kafići te javni prijevoz dodatno snizi na pet posto, a ta će se mjera, ako ne bude produžena, primjenjivati do 10. siječnja sljedeće godine.

Česi su odlučili pomoći onima koji nude usluge smještaja, te organiziraju sportske i kulturne događaje pa će oni do kraja godine plaćati PDV po stopi od 10 posto umjesto dosadašnjih 15 posto.

U Grčkoj je koronakriza snizila PDV sa standardnih 24 posto na 13 posto za javni prijevoz, taksi usluge i trajekte i to do kraja listopada, dok će se na kavu, bezalkoholna pića, kina i turističke usluge ta niža stopa plaćati do kraja travnja sljedeće godine.

Litva je također smanjila standardnu stopu od 21 posto na devet posto za ugostiteljstvo, kafiće i restorane i to do kraja godine.

Ostale članice EU-a nisu pod utjecajem koronakrize unosile promjene, ali istina je i to da veliki broj onih kojima je turizam važna djelatnost već odranije, kao i Hrvatska, imaju niže stope na hotelski smještaj i ugostiteljstvo. U nekim su se državama poput Danske, koja ima standardnu stopu od 25 posto poput Hrvatske, odlučili tvrtkama omogućiti tek određenu odgodu u naplati PDV-a.

Tagovi: stopa PDV-a, event industrija, PDV na ugostiteljske usluge, PDV na frizerske usluge, Europska unija, opća stopa PDV-a
PROČITAJ I OVO
Čačić: Zabrana rada nedjeljom je jako dobra
POTPORA
Čačić: Zabrana rada nedjeljom je jako dobra
VARAŽDIN - Narodna stranka - Reformisti podržat će vladin prijedlog Zakona o trgovini kojim se regulira rad nedjeljom jer je jako dobar, rekao je u petak u Varaždinu predsjednik stranke i varaždinski župan Radimir Čačić.
HUP protiv zabrane rada nedjeljom
STAVOVI
HUP protiv zabrane rada nedjeljom
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su, vezano uz najavu ograničenja rada trgovina nedjeljom, kazali da trgovci nemaju ujedinjen stav o tome, ali svi smatraju da pandemija nije dobar trenutak za zabrane rada u bilo kojem smislu, jer se trgovina još oporavlja od zatvaranja i pada prodaje.
OVI indeks: Potražnja za radom u travnju na oko 90 posto pretpandemijske razine
TRŽIŠTE RADA
OVI indeks: Potražnja za radom u travnju na oko 90 posto pretpandemijske razine
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za travanj pokazuje da je potražnja za radom višestruko veća u odnosu na isti mjesec prošle godine i da je na približno 90 posto pretpandemijske razine, kada se uspoređuje s OVI indeksom iz travnja 2019. godine, objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini
TREND
Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine bile su 5,3 posto veće u odnosu na prethodni mjesec te 5,2 posto veće u usporedbi sa zalihama na kraju ožujka lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Investicijski sporazum EU-Kina zasad na ledu
BLOKADA
Investicijski sporazum EU-Kina zasad na ledu
BRUXELLES - Nakon Europskog parlamenta i Europska komisija je odbacila daljnji rad na Sporazumu o investicijama s Kinom. Prvo bi sankcije trebale biti ukinute. Jedna nova strategija možda pomogne.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE