GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina

Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2024 / 08:26
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.

"Da, mislim da postoji šansa da se to opet dogodi", rekao je tijekom nastupa u utorak u Ekonomskom klubu New Yorka.

Gospodarstvo je u tom problematičnom desetljeću bilo ograničeno stagflacijom, kombinacijom niskog rasta i visoke inflacije, a Dimon je rekao da takav rizik ponovno postoji.

"Brinem se da više liči na '70-e nego što smo vidjeli prije", dodao je tijekom sesije pitanja i odgovora s Marie-Josée Kravis, predsjednicom Muzeja moderne umjetnosti i suprugom suosnivača KKR-a Henryja Kravisa.

"Postoje okolnosti u kojima će izgledati više poput 70-ih nego onoga što smo imali zadnjih 20 godina."

Izvršni direktor najveće američke banke već mjesecima upozorava na brojne rizike za otpornu američku ekonomiju koji bi mogli dovesti do "stabilnije inflacije i viših stopa nego što tržišta očekuju", kako je rekao u pismu dioničarima od 8. travnja.

Dužnosnici Federalnih rezervi podržali su to stajalište prošlog tjedna kada su predsjednik Fed-a Jerome Powell i nekoliko njegovih kolega odstupili od ranijih uvjeravanja o smanjenju stopa i jasno dali do znanja da će stope vjerojatno ostati povišene dulje nego što se očekivalo zbog toplijih nego što se očekivalo inflacija.

Dimon je u svom pismu od 8. travnja rekao da je banka spremna za kamatne stope "od 2% do 8% ili čak više" — i ponovio je to predviđanje u utorak.

"I mi bismo se nosili sa stagflacijom", dodao je.

Ranije ovog mjeseca JPMorgan je izvijestio o rezultatima prvog tromjesečja koji su pokazali da više kamatne stope predstavljaju veći izazov čak i za najveću banku u zemlji.

Unatoč objavi dobiti koja je porasla za 6% u odnosu na prethodnu godinu, nadmašivši očekivanja analitičara, banka je rekla da je ključni izvor prihoda poznat kao neto prihod od kamata bio manji od očekivanog u prethodnom kvartalu.

Tagovi: dimon, jpmorgan, inflacija
PROČITAJ I OVO
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
TRŽIŠTE RADA
Neočekivano hlađenje američkog tržišta rada
WASHINGTON - Američko tržište rada značajno se ohladilo prošlog mjeseca jer su i zapošljavanje i rast plaća usporili više nego što su ekonomisti očekivali u travnju.
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
SKOK
Inflacija u Turskoj skočila na gotovo 70%
ANKARA - Inflacija u Turskoj ubrzala se na 69,8% godišnje u mjesecu travnju, izvijestio je u petak Turski zavod za statistiku.
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
TRENDOVI
Potražnja za radom manja za 5,4 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u travnju je pao za 5,4 posto, što je četvrti mjesec zaredom kako pada na godišnjoj razini, dok je u odnosu na ožujak porastao za 1,3 posto, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE