GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DIHK: Njemačka ekonomija treba još jedan paket poticaja

DIHK: Njemačka ekonomija treba još jedan paket poticaja
POTICAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2020 / 11:45
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačko gospodarstvo treba još jedan paket poticaja kako bi prebrodilo krizu koju je prouzročila pandemija koronavirusa, poručilo je vladi udruženje industrijske i trgovinske komore (DIHK).

Gospodarstvo sada više osjeća posljedice pandemije nego sredinom ožujka kada je vlada usvojila početni paket mjera, ističe udruženje.

„Tome valja dodati grananje lančanih reakcija po cijelom gospodarstvu. Drugim riječima, iz dana u dan možemo točno izmjeriti koliko se pogoršala ekonomska situacija mnogih poduzeća“, rekao je u nedjelju predsjednik DIHK-a Eric Schweitzer.

Prema podacima dostupnima novinskoj agenciji dpa, njemačka vlada planira usvojiti još jedan paket poticaja, namijenjen ponajprije srednjim poduzećima. Cilj je poboljšanje produktivnosti i oslobođenje od kreditnih obaveza.

Tako bi prema jednoj mjeri država u određenom razdoblju bila jamac za kredite srednjim poduzećima, što bi povećalo vrijednost državnih kreditnih jamstava na 300 milijardi eura.

„Zaštita vlade već uključuje dobre instrumente koji ublažavaju udarac krize“, rekao je Schweitzer, navodeći posebne propise o skraćenom radnom vremenu i hitnu pomoć za samozaposlene i mala poduzeća.

„Sada ih treba hitno razvijati", naglasio je čelnik DIHK, upozoravajući da je "trenutni zastoj dramatičan za velike dijelove njemačkog gospodarstva“.

Pozvao je dužnosnike da poduzmu hitne mjere jer prema istraživanju DIHK gotovo svakom petom poduzeću prijeti bankrot.

„Među njima su i deseci tisuća srednjih poduzeća koja su prije krize bila zdrava", istaknuo je.

Pandemija zaustavila oporavak industrije

Odvojeno je izvješće državnog statističkog zavoda u ponedjeljak pokazalo da su nove narudžbe u njemačkoj industriji u veljači pale 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su prema revidiranim podacima potonule 4,8 posto.

Pritom je domaća potražnja porasla 1,7 posto dok je inozemna pala 3,6 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Na godišnjoj razini industrijske su narudžbe u veljači blago porasle, za 1,5 posto, nakon 0,8-postotnog pada u siječnju, izvijestio je Destatis.

"Prije pandemije koronavirusa nove su narudžbe najavljivale završetak recesije u industriji", kostatiraju u ministarstvu.

"Danas pak moramo polaziti od pretpostavke o snažnom padu narudžbi u ožujku i travnju s obzirom na globalni konjunkturni šok koji je prouzročila pandemija", poručili su iz ministarstva gospodarstva, najavljujući oštar pad industrijske proizvodnje u prvom i drugom ovogodišnjem kvataku.

Tagovi: njemačka ekonomija, Eric Schweitzer, Udruženje industrijske i trgovinske komore
PROČITAJ I OVO
Fitch potvrdio kreditni rejting za Hrvatsku, izgledi stabilni
REJTING
Fitch potvrdio kreditni rejting za Hrvatsku, izgledi stabilni

NEW YORK - Rejting agencija Fitch potvrdila je dugoročni kreditni rejting Hrvatske BBB-, a izglede procijenila kao stabilne.

Horvat: Rast je sporiji jer me dočekalo spaljeno gospodarstvo
PORUKE
Horvat: Rast je sporiji jer me dočekalo spaljeno gospodarstvo
ZAGREB - Ministar gospodarstva Darko Horvat bio je gost Novog dana na televiziji N1. Komentirao je uhićenje Josipe Rimac i ima li ono poveznice s njegovim ministarstvom.
Svjetska banka: Javni prihodi u Crnoj Gori mogli bi pasti 8%
PROCJENE
Svjetska banka: Javni prihodi u Crnoj Gori mogli bi pasti 8%
WASHINGTON - Većina država Zapadnog Balkana u ovoj godini će zabilježiti značajan manjak javnih prihoda, koji bi u Crnoj Gori mogli pasti skoro osam odsto u odnosu na prošlu, ocijenjeno je iz Svjetske banke.
Kako će se dodjeljivati potpore za skraćeno radno vrijeme?
POTPORE
Kako će se dodjeljivati potpore za skraćeno radno vrijeme?
ZAGREB - Ta bi se mjera, a ne zakon, odnosila na prerađivačku industriju, a glavni uvjet bi bio kvartalni pad prihoda poslovanja od 20 posto u odnosu na isto tromjesečje lani.
Neočekivani pad stope nezaposlenosti u SAD-u u svibnju
TRŽIŠTE RADA
Neočekivani pad stope nezaposlenosti u SAD-u u svibnju

WASHINGTON - Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama u svibnju je neočekivano pala u odnosu na mjesec ranije, u uvjetima poboljšane situacije u pogledu zapošljavanja, pokazalo je u petak najnovije izvješće ministarstva rada.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE