GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Devizne rezerve 13,5 mlrd evra, veće 2,2 mlrd za deset meseci

Devizne rezerve 13,5 mlrd evra, veće 2,2 mlrd za deset meseci
REZERVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2019 / 13:54
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su nastavile rast dostigavši na kraju oktobra 13,49 milijardi evra, što je za 203,5 miliona više u odnosu na septembar i novi najviši nivo od 2000. godine, od kada se na ovaj način prate podaci, objavila je NBS.

Bruto devizne rezerve su od januara do kraja oktobra 2019. godine povećane za 2,23 milijarde evra, što se u celosti može pripisati aktivnostima NBS putem intervencija kupovine deviza (evra) na domaćem deviznom tržištu u neto iznosu od 2,345 milijardi evra.

Kako ističu iz centralne banke, to je najzdraviji način povećanja rezervi, jer ne podrazumeva bilo kakvo zaduživanje, niti druge obaveze.

Rast rezervi ostvaren je u ambijentu snažnog razduživanja države u deviznom znaku po osnovu kredita i hartija od vrednosti (neto 625,7 miliona evra). Na ovaj način NBS dodatno jača otpornost domaćeg finansijskog sistema na potencijalne šokove iz međunarodnog okruženja.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 189 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju oktobra iznosile su 11,48 milijardi evra, što je za 298 miliona evra više u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Povećanje bruto deviznih rezervi u oktobru je u najvećoj meri rezultat priliva po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu neto kupovinom deviza (330 miliona evra), kao i efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima (ukupno neto 71,9 miliona evra).

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste smanjenje deviznih rezervi po osnovu devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i negativan uticaj tržišnih faktora (ukupno 198,4 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 804,4 miliona evra i bio je za 418,3 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. Tokom deset meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,99 milijardi evra.

Posmatrano na nivou meseca, vrednost dinara je gotovo nepromenjena u odnosu na evro, dok je od početka ove godine zabeležena nominalna aprecijacija od 0,6 odsto.

NBS je u oktobru intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 295 miliona evra i prodajom 60 miliona evra, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa, u najvećoj meri nastavljenih aprecijacijskih pritisaka, navodi se u saopštenju.

Tagovi: devizne rezerve Srbije
PROČITAJ I OVO
Prosečna decembarska neto plata 59.772 dinara, realno veća 12%
PLATE
Prosečna decembarska neto plata 59.772 dinara, realno veća 12%
BEOGRAD – Prosečna neto plata u Srbiji za decembar 2019. godine iznosila je 59.772 dinara, i u odnosu na isti mesec prethodne godine porasla je za 14,1 odsto nominalno, odnosno za 12 procenata realno, objavio je Republički zavod za statistiku.
Zbog koronavirusa pad narudžbi u hrvatskoj industriji
POSLJEDICE
Zbog koronavirusa pad narudžbi u hrvatskoj industriji
ZAGREB - Eskalacija epidemije koronavirusa u svijetu počinje uzimati danak i u hrvatskom gospodarstvu.
ECB želi čuti mišljenje građana o monetarnoj politici
SKUPOVI
ECB želi čuti mišljenje građana o monetarnoj politici

FRANKFURT - Europska središnja banka odlučila je organizirati niz skupova širom eurozone kako bi u analizu monetarne politike koju je pokrenula nova šefica Christine Lagarde uključila i povratne informacije građana.

Trump traži od Kongresa 2,5 milijarde dolara za borbu protiv koronavirusa
PRORAČUN
Trump traži od Kongresa 2,5 milijarde dolara za borbu protiv koronavirusa
WASHINGTON - Trumpova uprava šalje Kongresu zahtjev za proračun u iznosu od 2,5 milijardi dolara za borbu protiv koronavirusa, objavila je u ponedjeljak Bijela kuća.
Goldman Sachs spustio prognoze rasta američke ekonomije
SNIŽENE PROGNOZE
Goldman Sachs spustio prognoze rasta američke ekonomije
NEW YORK - Goldman Sachs smanjio je prognoze za rast SAD-a za prvo tromjesečje, budući da je domaće gospodarstvo na udaru posljedica izbijanja koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE