GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deutsche Bank: Ogroman dug povećava rizik od nove financijske krize

Deutsche Bank: Ogroman dug povećava rizik od nove financijske krize
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2020 / 10:34
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Svjetski bruto domaći proizvod vratit će se na razinu prije pandemije do sredine 2021. godine nakon neočekivano snažnijeg gospodarskog oporavka posljednjih mjeseci, no ogroman dug i korekcije monetarnih politika mogli bi povećati rizik od financijske krize, priopćio je u ponedjeljak Deutsche Bank.

"Globalni gospodarski oporavak iz dubine krize Covida-19 protekle zime i proljeća, znatno je brži nego što smo očekivali", napisao je direktor ekonomskih istraživanja u Deutsche Banku Peter Hooper.

"Kako se treće tromjesečje bliži kraju, procjenjujemo da je razina globalnog BDP-a otprilike na pola puta do razine prije koronavirusa i sada vidimo da će to putovanje biti dovršeno sredinom iduće godine, nekoliko kvartala ranije od prethodnih prognoza", dodao je.

Deutsche Bank je poboljšao svoju prognozu za globalni BDP, očekujući da će se ove godine smanjiti za 3,9 posto nakon svibanjske prognoze pada od 5,9 posto za 2020. Osim toga, povećao je i prognozu rasta za 2021. godinu s 5,3 na 5,6 posto.

Ipak, postoji puno neizvjesnosti i potencijalnih problema, dodao je Hooper.

Strah od drugog vala infekcija koji hvata zamah u SAD-u i Europi povećao je neizvjesnost u pogledu ekonomskih izgleda, a tome pridonose i američki izbori. S druge strane, u Europi je tome doprinio šok od Brexita, priopćio je Deustche Bank.

Također bi na sve mogao utjecati, par godina udaljen, pomak u monetarnoj politici koji bi mogao uzrokovati dodatne probleme.

"Povećavanje duga i potencijalno precjenjivanje imovine koje je hranilo nužno popuštanje monetarnih politika predstavlja ozbiljan rizik od nadolazeće globalne financijske krize, budući da se središnje banke počinju odmicati od popuštanja mjera", dodao je Hooper.

Tagovi: Deutsche Bank, globalna ekonomija, financijska kriza, globalna zaduženost
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE