GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deset najvećih svjetskih ekonomija prije pandemije i sada

Deset najvećih svjetskih ekonomija prije pandemije i sada
RANGIRANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2021 / 20:25
Autor: SEEbiz / Tanjug
NEW YORK - Pandemija covid-19 poljuljala je ljestvicu najvećih svjetskih ekonomija, gurnuvši mnoge zemlje u najgoru ekonomsku recesiju u novijoj povijesti.

Sjedinjene Države, Kina, Japan i Njemačka i dalje se nalaze među prva četiri kao najveća svjetska gospodarstva, dok su neka gospodarstva napredovala ili pala na ljestvici kao rezultat pandemije, a jedna je zemlja ispala iz prvih 10, pokazuje analiza CNBC-a na temelju ekonomskih projekcija Međunarodnog monetarnog fonda.

Američka TV postaja usporedila je zemlje prema nominalnom bruto domaćem proizvodu iz 2019. godine, izraženom u dolarima, s procjenama BDP-a za prošlu godinu iz izvještaja MMF-a World Economic Outlook.

Nominalni BDP procjenjuje tržišnu vrijednost svih gotovih proizvoda i usluga proizvedenih u jednom gospodarstvu za godinu dana, ali ne uzima u obzir trendove inflacije i stoga može precijeniti ili podcijeniti stvarnu ekonomsku vrijednost, napominje se u dodatku.

Sjedinjene Države zadržale su vodeću poziciju na listi 10 najboljih svjetskih ekonomija, s tim da je njihov nominalni BDP prošle godine pao na 20,9 bilijuna dolara sa 21,4 bilijuna prethodne godine.

Suprotno tome, drugoplasirana Kina prošle je godine nominalni BDP porastao na 14,7 bilijuna dolara sa 14,3 bilijuna dolara godinu ranije.

Japan je ostao treće najveće gospodarstvo na svijetu u 2020. godini s BDP-om procijenjenim na 5,0 bilijuna dolara (5,1 bilijun dolara u 2019. godini), dok je Njemačka zauzela četvrto mjesto čije je gospodarstvo zadržalo vrijednost od 3,8 bilijuna dolara.

Indija, peto najveće svjetsko gospodarstvo u 2019. godini, pala je prošle godine na šesto mjesto iza Ujedinjenog Kraljevstva, premda usporedni podaci pokazuju da je BDP obje zemlje pao s razine od 2,8 bilijuna dolara prije dvije godine na 2,7 bilijuna dolara prošle godine.

Sedmu poziciju i dalje drži Francuska s nominalnim BDP-om od gotovo 2,6 bilijuna dolara (2,7 bilijuna dolara u 2019. godini), a osma je Italija s vrijednošću gospodarstva od približno 1,9 bilijuna dolara u 2019. godini.

Brazil, koji je bio deveto najveće globalno gospodarstvo u 2019. godini, ispao je iz prvih deset, ustupajući mjesto Kanadi, čiji je BDP prošle godine procijenjen na 1,6 bilijuna dolara (1,7 bilijuna lani). Među deset najvećih ekonomija ušla je Južna Koreja s BDP-om od 1,6 bilijuna dolara u 2020. godini.

Tagovi: deset najvećih svjetskih ekonomija, globalna ekonomija, kineska ekonomija, američka ekonomija, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
HUP protiv zabrane rada nedjeljom
STAVOVI
HUP protiv zabrane rada nedjeljom
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su, vezano uz najavu ograničenja rada trgovina nedjeljom, kazali da trgovci nemaju ujedinjen stav o tome, ali svi smatraju da pandemija nije dobar trenutak za zabrane rada u bilo kojem smislu, jer se trgovina još oporavlja od zatvaranja i pada prodaje.
OVI indeks: Potražnja za radom u travnju na oko 90 posto pretpandemijske razine
TRŽIŠTE RADA
OVI indeks: Potražnja za radom u travnju na oko 90 posto pretpandemijske razine
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za travanj pokazuje da je potražnja za radom višestruko veća u odnosu na isti mjesec prošle godine i da je na približno 90 posto pretpandemijske razine, kada se uspoređuje s OVI indeksom iz travnja 2019. godine, objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini
TREND
Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine bile su 5,3 posto veće u odnosu na prethodni mjesec te 5,2 posto veće u usporedbi sa zalihama na kraju ožujka lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Investicijski sporazum EU-Kina zasad na ledu
BLOKADA
Investicijski sporazum EU-Kina zasad na ledu
BRUXELLES - Nakon Europskog parlamenta i Europska komisija je odbacila daljnji rad na Sporazumu o investicijama s Kinom. Prvo bi sankcije trebale biti ukinute. Jedna nova strategija možda pomogne.
Maloprodaja u EU: Uzlet u Sloveniji, najveći pad u Hrvatskoj
TRGOVINA NA MALO
Maloprodaja u EU: Uzlet u Sloveniji, najveći pad u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska je u ožujku bilježila najveći pad prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini među zemljama EU-a dok je na razini Unije promet osjetno usporio, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE