GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deflacija u eurozoni blago produbljena u rujnu

Deflacija u eurozoni blago produbljena u rujnu
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2020 / 16:57
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Pad potrošačkih cijena u eurozoni produbljen je u rujnu na godišnjoj razini i iznosio je 0,3 posto, pritisnut kontinuiranim padom cijena energenata u uvjetima pandemije koronavirusa, pokazuju u petak prve procjene Eurostata.

Godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je u rujnu minus 0,3 posto, nakon minus 0,2 posto u kolovozu, izračunao je Eurostat.

U srpnju inflacija je još bila u pozitivnom području i iznosila je 0,4 posto. Najnižu je razinu u razdoblju nakon izbijanja epidemije zabilježila u svibnju, kada se spustila na samo 0,1 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Eurozona tako bilježi deflaciju, prvi puta od 2016. godine, najvećim dijelom zbog pada cijena energenata, za 8,2 posto u usporedbi s prošlogodišnjim rujnom. U kolovozu energenti su bili jeftiniji za 7,8 posto, a najviše im je cijela pala u svibnju, za 11,9 posto.

Glavni su razlog pojeftinjenja energenata mjere suzbijanja pandemije koje su oštro srezale potražnju za gorivom.

Uteg inflaciji bili su i industrijski proizvodi, čije su cijene na godišnjoj razini u rujnu pale 0,3 posto, nakon 0,1-postotnog pada u kolovozu.

Među članicama eurozone najveći su pad cijena u rujnu prema prvim procjenama imali Grčka i Cipar, od 2,3 odnosno 1,9 posto.

Najvišu inflaciju imala je Slovačka, od 1,5 posto.

Najnovije Eurostatove procjene pokazuju da se inflacija na razini 19-članog gospodarstva još više udaljila od razine koju ciljaju u Europskoj središnjoj banci (ECB), od nešto ispod dva posto.

I temeljna stopa inflacije, koja isključuje promjenjive cijene energanata i svježe hrane i važan je pokazatelj za kreiranje ECB-ove monetarne politike, usporila je u rujnu, na 0,4 posto, s 0,6 posto u kolovozu, pokazuju Eurostatove procjene.

Tagovi: deflacija, eurozona, Eutrostat
PROČITAJ I OVO
Nezaposlenost u Crnoj Gori tokom pandemije porasla 31,6%
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u Crnoj Gori tokom pandemije porasla 31,6%
PODGORICA - U Crnoj Gori je, od marta do novembra, došlo do povećanja nezaposlenosti za 11,2 hiljade osoba ili 31,6 odsto, saopštila je pomoćnica direktora u Sektoru za isplatu iz oblasti zapošljavanja u Zavodu za zapošljavanje (ZZZ), Svetlana Krgović.
Hrvatska uz bok Danskoj s najvećim rastom prometa u maloprodaji u listopadu
MALOPRODAJA
Hrvatska uz bok Danskoj s najvećim rastom prometa u maloprodaji u listopadu
ZAGREB - Promet u maloprodaji u Europskoj uniji i eurozoni oporavio se u listopadu, nakon pada u mjesecu ranije, a Hrvatska je uz Dansku bilježila najveći rast među zemljama EU-a, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Talijanska ekonomija past će ove godine 8,9 posto
PAD
Talijanska ekonomija past će ove godine 8,9 posto

RIM - Talijanski bruto domaći proizvod (BDP) smanjit će se ove godine 8,9 posto i tek se djelomično oporaviti u 2021., procijenila je u četvrtak statistička agencija Istat.

Drugi val pandemije potopio gospodarstvo eurozone u studenome
POTOP
Drugi val pandemije potopio gospodarstvo eurozone u studenome
LONDON - Aktivnosti u gospodarstvu eurozone potonule su u studenome, odražavajući teške posljedice mjera suzbijanja drugog vala zaraze covidom 19 u uslužnom sektoru, ali poslovne čelnike ohrabruju vijesti o cjepivu, izvijestio je u četvrtak Markit.
Pandemija najteže pogodila plaće žena i najslabije plaćenih radnika
PLAĆE
Pandemija najteže pogodila plaće žena i najslabije plaćenih radnika
ŽENEVA - Mjesečne plaće radnika u mnogim su zemljama zbog pandemije smanjene ili su stagnirale u prvoj polovini godine, a najteže su bile pogođene žene i najslabije plaćeni radnici, objavila je Međunarodna organizacija rada (ILO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE